hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni sistemde Bakanlar Kurulu nasıl oluşacak? - Türkiye'de Yeni Dönem 2

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKKenan Şener / CNN TÜRK / Ankara

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne sayılı günler kaldı. 24 Haziran'dan sonra ülkede tüm yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda olacak. Cumhurbaşkanı bürokrasiden uzak, hızlı çalışabilecek nitelikli yöneticileri bakan olarak görevlendirecek. Kamu yönetimi mimarisi, bu temelle yenilenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı yürütmenin başı

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yürütme Meclis içinden çıkmayacak, doğrudan seçimle gelecek. Bu nedenle hükümet doğrudan millete karşı sorumlu olacak. Bakanları Cumhurbaşkanı getirecek. Bakanlar da Cumhurbaşkanı yardımcıları da Meclis dışından olacak.

    Nerede oy kullanacağınızı öğrenin

    Detaylarla ilgili CNN TÜRK'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Milletvekili seçilme yeterliğine sahip herkes bakan olabilir. O halde bir bilimadamı, bir sporcu, bir asker bakan olabilir. Aynı şey Cumhurbaşkanı yardımcılığı için de geçerli. Kaç yardımcı atayacağına Cumhurbaşkanı karar verecek. Onunla ilgili bir sayı anayasaya koyulmadı. Onun takdir edeceği bir sayı. Bu sayı makul olarak 3-5 gibi bir sayı olur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TV'deki konuşma süreleri açıklandı

    Hedef hızlı çalışan kamu yönetimi

    Tarihi Başbakanlık binası ve Bakanlar Kurulu toplantıları tarihe karışıyor. Yeni sistemde ekonomi, güvenlik, adalet gibi temel alanlarda 3 ila 5 Cumhurbaşkanı yardımcısı olması öngörülüyor. Şu anda 26 olan bakanlık sayısı da azaltılacak.

    Yeni sistemde kabine

    Yeni sistemde bakanlar, Meclis dışından seçilecek. Milletvekili olan birinin bakan yapılması gerekirse vekillikten istifa etmesi gerekecek. Bakanlık sayısı azaltılacak. Bazı bakanlıkların birleştirilmesi hedefleniyor. Parlamenter sistemde kabine Başbakan'a bağlı olarak çalışıyordu. Yeni sistemde kabinenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Bir de ABD'deki gibi ofis yönetimi planlanıyor. Bakanların dışında Cumhurbaşkanı'na bağlı birimer olacak. Tüm bu değişiklikler için Cumhurbaşkanı, kararname yetkisini kullanacak.

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri neler olacak?" adlı birinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "TBMM'nin yetki ve görevleri değişiyor" adlı üçüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Abdulkadir Selvi ve Gürkan Hacır'ın gözünden yeni sistemin artıları ve eksileri" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow