Yeni sistemde TBMM'nin yetki ve görevleri değişiyor - Türkiye'de Yeni Dönem 3
24 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilecek. Yeni sistemle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) görev ve yetkileri de değişecek. Kanun yapma ve değiştirme yetkisi milletvekillerinde olacak. Seçimleri yenileme yetkisi de Meclis ve Cumhurbaşkanı'nda olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni sistemde güçlü Meclis vurgusunun kaynağı, Meclis'in asli görevi olan yasa yapmaya yoğunlaşacak olması. Çünkü hükümet Meclis'te değil, Cumhurbaşkanlığında olacak.
Detaylarla ilgili CNN TÜRK'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Burada bir gerçek manada kuvvetler ayrılığı sistemi var. Yasamanın işi yasama, yürütmenin işi de yürütme. Ve bu kuvvetler ayrılığı ayrı ayrı seçilen iktidarlar. Yasama iktidarı ayrı seçiliyor. Yürütme iktidarı ayrı seçiliyor" dedi.
Kanun yapma yetkisi sadece vekillerde
Mevcut sistemde hükümet kanun tasarısı, milletvekilleri teklif veriyordu. Bu yetkiyi sadece vekiller kullanacak. Meclis ya da Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa, seçimler birlikte yenilenecek. Bir yasayı Cumhurbaşkanı veto edebilir. Bu durumda Meclis yasayı salt çoğunlukla aynen Cumhurbaşkanı'na gönderebilecek. Cumhurbaşkanı'nın kararnameyle düzenlediği bir konuda Meclis yasa çıkarırsa kararname hükümsüz kalacak.
Seçimlerden önce Erdoğan açıklayacak
Cumhurbaşkanı'nın yaptığı tek kanun bütçe
Cumhurbaşkanı'nın yaptığı tek kanun bütçe olacak. Meclis bütçeyi onaylamayabilir ancak bu hükümetin kaynak kullanmasına engel olmayacak. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, konuyla ilgili "Bu şu anlama gelmiyor; Parlamentodan bütçe geçmezse başkan kendisi yapar uygular anlamında değil bu. Amerika'daki benzer durumla karşılaşmamak için önceki yılın bütçesinden hareketle Başkan'ın harcama yapmasına dair bir imkan tanıyoruz. Devlet çalışmalarının kilitlenmemesi için" dedi.
Başbakan'dan bedelli askerlik açıklaması
Denetim yetkisi nasıl kullanılacak?
Seçime artık bir aydan az bir zaman kaldı. Meclis, yeni vekillerini bekliyor. Geçmişte bu salonda duymaya çok alışık olduğumuz bazı ifadeler tarihe karışacak. Güvenoyu, kanun hükmünde kararname, iktidar partisi, ana muhalefet partisi ya da gensoru gibi. Buna karşın bakanların Meclis'i denetleme fonksiyonu devam edecek. Meclis hükümeti denetleme yetkisi, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması, yazılı soru önergesi yolları ile kullanacak. 300 vekilin oyu ile Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanları hakkında Meclis soruşturması açılabilecek. 400 milletvekilinin oyu ile Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar yüce divanda sevk edilebilecek.
Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Cumhurbaşkanı'nın yetkileri neler olacak?" adlı birinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Bakanlar Kurulu nasıl oluşacak?" adlı ikinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Abdulkadir Selvi ve Gürkan Hacır'ın gözünden yeni sistemin artıları ve eksileri" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA | İzmir'in, Menderes ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle yol çöktü
TOKİ arsa satışı 2024: 53 ilde 747 arsa satışa çıkıyor! Hangi ilde, kaç arsa, ne zaman satışa çıkacak?
Göreve başlayan ilk Bayraktar TB2 İHA emekli oldu!
Narin'i kim, neden, nasıl öldürdü? İtirafçı Nevzat Bahtiyar Amca Salim Güran'ı işaret etti: "Arif'in kızını öldürdüm dedi"
8 yaşında bir çocuk katledildi! KÖY HALKI NEDEN SESSİZ?