hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli ve milli sonar sistemi devrede

    KAYNAKCNN TÜRK

    Deniz altındaki tehditler Aselsan üretimi düşük frekans aktif sonar sistemi Düfas ile tespit edilecek. Böylece düşman denizaltılar Türk Donanması için tehdit olmaktan çıkacak. Yerli sonar sistemi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na kazandırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    360 derece tarama yapacak, deniz altındaki düşman denizaltı ve torpidoları uzun mesafelerden tespit edecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın gücüne güç katacak. Düşük frekans aktif sonar sistemi Füfas artık göreve hazır.

    Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sonar sistemi için "18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde "Çanakkale geçilmez" diyen milletimize ve şanlı ecdadımızın ruhuna armağan olsun" ifadelerini kullandı.

    Yerli ve milli sonar sistemi devrede

    Aselsan, teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye'nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı sistemini tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan'a kazandırdı.

    Yurt içi imkanlarla tasarlanıp üretilen ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi Düfas, akustik sinyalleri aktif sonar bileşenleri aracılığıyla yayınlıyor. Yayınlanan sinyalin hedeflerden yansımalarını pasif sonar ile toplayarak su altı taktiksel resmi oluşturan Düfas, uzun menzilde, yüksek doğrulukta su altındaki tehditlerin tespitini ve takibini sağlıyor.

    Sonar performans modelleme kabiliyetiyle dikkati çeken Düfas, bistatik/multi-statik çalışmaya uygun mimarisi ile öne çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerli ve milli sonar sistemi devrede

    Sistem, denizaltı gibi tehditlerin tespitine ilave olarak, pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin de tespitini yapıyor. Düfas aynı zamanda, bir torpido tehdidi algıladığında karşı tedbir ekipmanlarını devreye sokarak riski ortadan kaldırıyor.

    Düfas'a, muadillerinden farklı olarak, hızır torpido karşı tedbir bileşenleri de entegre edilebiliyor. Sistem, düşman platformlardan atılan torpidoların bertaraf edilmesi için uygulanacak en uygun karşı tedbir taktiğini ve gemi kaçış manevralarını da gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow