hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1. Dünya Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: 1. Dünya Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    1. Dünya Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: 1. Dünya Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    1. Dünya Savaşı gerek dünya tarihi gerek ise Türk tarihi bakımından en önemli olan savaşlardan biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1. Dünya Savaşı Kimler Arasında Yapılmıştır?

    1. Dünya Savaşı İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri arasında geçmiştir.

    İttifak Devletleri genel olarak bağdaşma devletleri şeklinde bilinmektedir. Bunlar arasında; Almanya, İtalya, Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan yer almaktadır. İtalya en başta bağdaşma devletlerinin içerisinde yer almıştır. Ancak daha sonrasında tarafsız olacağını söylese dahi 1915 yılında anlaşma devletlerinin tarafında savaşa katılmıştır. Böylece İtalya’nın bu şekilde tutumu savaşın şeklini değiştirmiştir.

    İtilaf Devletleri ise genel olarak anlaşma devletleri şeklinde bilinmektedir. Bunlar arasında; İngiltere, Fransa, İtalya, Çarlık Rusya, Yunanistan, Sırbistan, Portekiz. Belçika, Japonya ve de ABD yer almaktadır. 1.Dünya Savaşı başlamış olduğu esnada tarafsız şekilde yer olan ABD 1917 yılı gelindiğinde savaşa katılmıştır. Bu anlaşma devletlerinin yanında savaşa girmiş olan ABD, hem savaşın şeklini değiştirmiş hem de savaşın hızlı olmasına sebep olmuştur.

    1. Dünya Savaşı’nın Önemi

    1. Dünya Savaşı’nın ülkemiz için önemi çok büyüktür. Bu savaş sanayileşmiş devletlerin arasında siyasi ve de iktisadi egemenliğe sahip olmak amacı ile Anlaşma devletlerinin ve Bağdaşma devletlerinin sömürge mücadelelerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Maddi ve ya manevi büyük zarara uğrayan devletler kendi çıkarlarının doğrultusunda anlaşma yapıp 1.Dünya Savaşı’nın zararlarını da en aza indirmeye çabalamışlardır. Toplam dört yıl süren bu savaş yaşanmış olduğu zaman boyunca pek çok devletin yaşayış, yönetiliş şeklini değiştirmiştir.

    1. Dünya Savaşı’nın Cepheleri

    1. Dünya Savaşı cepheleri Taarruz ve Savunma Cepheleri olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. Buna ek olarak Osmanlı Devleti’nin bağlaşıklarına yardım etmek amacı ile açtığı başka cepheler bulunmaktadır.

    Taarruz Cephesi, içerisinde Kanal Cephesi ile Kafkasya Cephesi yer alır. Kanal Cephesi, İngiltere’nin sömürgeleri ile olan bağlantısını kesmek amacı ile Mısır’da açılmıştır. Fakat Osmanlı Devleti başarısız olmuştur. Ayrıca Kafkasya Cephesi Osmanlı ordusunun Çarlık Rusya ile birlikte karşı karşıya geldiği bir cephedir. Kafkasya cephesi aslen Osmanlı Devleti’nin yenilmesine rağmen bir toprak kazandığı tek cephe olmaktadır.

    Savunma Cephesi, Çanakkale Cephesi, Suriye-Filistin Cephesi, Irak Cephesi ve de Hicaz-Yemen Cephesi savunma cephesi içerisinde yer alır. Çanakkale Cephesi ve Irak Cephesi aslında Rusya’ya yardım gelmesini engellemek amacı ile açılmıştır. Müttefiklere yardım amacıyla açılan cepheler ise Romanya Cephesi, Galiçya Cephesi ve de Makedonya Cephesi olmaktadır.

    1. Dünya Savaşının Nedenleri

    1. Dünya savaşının nedenleri aşağıdaki gibidir. Bunlar;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1.Dünya Savaşı'nın bilinen en mühim nedeni Fransız İhtilalinin getirmiş olduğu milliyetçilik düşüncesidir. Bu savaşın diğer nedenleri ise Sanayi İnkılabının getirmiş olduğu sömürgecilik anlayışı olmaktadır.

    Devletlerin bağımsızlık düşüncelerinin artış göstermesi, devletler arası silahlanma yarışları ve de sömürge arayışının hızlanması olmaktadır.

    Almanya ile Fransa arasında olan Alsace-Lorraine bölgesi sorunları da savaşın nedenleri arasında ilk sıralardadır.

    Sanayi İnkılabı ile birlikte hammaddeye olan ihtiyaçların artması sonucunda devletlerin pazar arayışları, sömürgecilik faaliyetlerini de hızlandırmıştır.

    Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand’ın Saraybosna'yı ziyaret etmesi sırasında genç bir Sırp milliyetçisi aracılığı ile öldürülmesidir.

    1. Dünya Savaşının Sonuçları

    1.Dünya Savaşının sonuçları aşağıdaki gibidir. Bunlar;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaş sonrası Asya ile Avrupa’da yer alan ülkelerin bütün düzeni bozulmuştur.
    Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Çarlık Rusya parçalanmaya başlamış ve Çekoslovakya, Yugoslavya, Polonya ve Macaristan isminde yeni ülkeler kurulmuştur. Bu savaşta yenilen ülkeler genelde çok ağır antlaşmalar imzalamak zorunda bırakılmıştır.
    Milyonlarca insan hayatlarını kaybetmiştir.
    Avrupa’nın genel olarak siyasi haritası değişmiştir.

    Yenilen Devletlerin İmzaladığı Antlaşmalar Nelerdir?

    1.Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerin imzaladığı anlaşmalar şu şekildedir. Bunlar;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya: Versay
    Bulgaristan: Nöyyi
    Avusturya: St.Germain
    Macaristan: Triyanon
    Osmanlı Devleti: Sevr Antlaşması şeklinde imzalanmıştır.
    Osmanlı Devleti’nde imzalanan Sevr Antlaşmasına karşı olarak Anadolu'da başlatılmış olan Türk Milli Mücadelesi de başarıya ulaşmıştır.

    1. Dünya Savaşı’nın Özeti

    Tarihte 1.Dünya Savaşı'nın başlamış olduğu tarih 1914 olmaktadır. 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan bu büyük savaş tam olarak 1918 yılında sona ermiştir. İsminden de anlaşılacağı gibi dünya tarihine yön vermiş olan bu savaşa da çok fazla sayıda devletler katılmıştır. Toplamda dört sene civarında süren bu Birinci Dünya Savaşı yaşanmış olduğu süre boyunca da pek çok devletin yaşayış ve ya yönetiliş şeklini de değiştirmiştir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow