hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1987 Mart ayında ne oldu? 1987 kışında yaşananlar..

    1987 Mart ayında ne oldu 1987 kışında yaşananlar..
    expand

    Türkiye'yi 3-4 gün etkisi altına alacak olan yeni bir soğuk hava dalgası bekliyor. Kar yağışını da beraberinde getirecek olan soğuk hava tahminleri özellikle sosyal medyada 1987 Mart ile karşılaştırıldı. Peki, 1987 Mart ayında ne oldu? İşte detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlara göre kar yağışı ve aşırı soğuklar, perşembe gününden itibaren etkili olacak ve pazartesiye kadar aralıklarla kendini hissettirecek. Yaşanacak olan hava koşulları 35 yıl önceki çetin kışın hikâyesine benzetildi. Sosyal medyada yer alan Hava Durumu tahminlerinde İstanbul'un 1987 Mart'tan sonraki en büyük kar fırtınasına ev sahipliği yapabileceği belirtildi. Aynı tahminlerde şehirde 'Aybar' fırtınasının etkili olacağı belirtildi.

    1987 MART AYINDA NE OLDU?

    1987 yılında, 3 Mart'ı 4 Mart'a bağlayan gece Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava kütlesi önce Trakya'yı ardından tüm yurdu etkisi altına aldı. Soğuk hava ve kar yağışı yüzünden hayat adeta felç oldu. İstanbul'u da donduran soğuklar, 1987'nin 5 Mart, 6 Mart ve 7 Mart tarihli Hürriyet gazetesinde de üç gün üst üste manşet olmuştu. Şubat ayında başlayıp, mart ayına kadar devam eden 1987 kışı İstanbul’u da buza çevirmişti.

    1987 KIŞINDA YAŞANANLAR

    -İstanbul’da Mart ayında 18 saat aralıksız kar yağmış ve kar kalınlığı 1 metreyi bulmuştu.

    -Hiç kimsenin beklemediği fırtına İstanbul'a bir gecede geldi. Hava sıcaklığı 9 dereceden eksi 4'e kadar düştü.

    -İnsanlar sabah bembeyaz bir İstanbul'a uyandı. Kent içi ulaşım tamamen felç oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -2 hafta boyunca okullar tatil oldu. İnsanlar işlerine gidemeyince tüm işler de aksadı.

    -Bir ay içerisinde karlar erimeye başlayınca da seller ve taşkınlar görüldü.

    -Şehir genelinde sarkıtlar yüzünden insanlar zor anlar yaşadı.

    -13 Mart 1987 tarihli gazetenin manşetinde ise Doğu Anadolu'da, kurtların bile açlıktan şehir merkezlerine indiğine yer verilmişti.

    1987 Mart ayında ne oldu 1987 kışında yaşananlar..İSTANBUL İÇİN AYBAR KAR FIRTINASI BENZETMESİ

    Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan dikkat çeken tespitlerde bulundu.

    Bu yıl İstanbul başta olmak üzere yurdun neredeyse tamamında önemli ölçüde kar yağışı görüldüğünü hatırlatan Demirhan, "Bu durumu kar yağışı açısından genel olarak değerlendirirsek anormal bir durumdan bahsedemeyiz. Ancak ekstrem hava olaylarının arttığını söyleyebiliriz" dedi.

    AYBAR KAR FIRTINASI NEDİR?

    Dr. Deniz Demirhan'a göre meteorolojik bilgilerde 'Aybar' diye bir tanım yok. Aybar Anadolu'da çetin geçen soğuk kış günlerinden dolayı halk tarafından takılan bir isim. Sözlükte ise gösterişli, heybetli ve görkemli anlamlarına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1987 KIYASLAMASI DOĞRU MU?

    "1987’deki fırtınada da çok ciddi kar yağmıştı ve yollar kapanmıştı. Bu sefer öyle bir kar yağma ihtimalini çok görmüyorum" diyen Dr. Deniz Demirhan şu bilgileri paylaştı:

    Genel olarak perşembe ve cuma 15-20 cm yakın bir kar görülebilir. Ama şehir içinde olması çok zor, daha çok yüksek yerlerde gerçekleşir. Sıcaklık da çok düşecek. Cumartesi ve pazar günü de karın etkisini görebiliriz. Özellikle cumartesi günü İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yağış devam edebilir ve sıcaklık düşük olduğu için karlar ve buzlar yolda kalacaktır. Yani iki gün boyunca hayat normale dönmeyebilir.

    PERŞEMBE SABAH SAATLERİNE DİKKAT

    Bu hafta içinde beklenen ve 'Aybar' ismi takılan kar fırtınası ile ilgili de konuşan Özdemir şunları söyledi:

    -10 Mart Perşembe günü muhtemelen sabahın erken saatlerinden itibaren kar etkili olmaya başlayacaktır. Gün içinde güçlenerek 11 Mart Cuma günü etkili olmaya devam edecektir. Kar yağışı etkisini cumartesi, pazar ve pazartesi günü de sürdürecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Ege ve Akdeniz'de de çok kısa süreli karla karışık yağmur şeklinde görülmesi bekleniyor. Kar yağışı ve fırtınanın tüm yurdu etkisi altına almasını bekliyoruz. Pazar ve pazartesi günü ise Karadeniz çevresi ve Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışı görülecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow