Savcının Görevleri Nelerdir? Maddeler Halinde Savcı Ne İş Yapar?

Savcı, yasa dışı herhangi bir suç veya durumu tespit ettikten sonra yasalar çerçevesinde hukuka uygun soruşturma yapması gereken kişidir. Savcı bir kamu görevlisidir ve aynı zamanda hukuki anlamda güven merciidir.
Savcı ne iş yapar, nasıl savcı olunur merak konusudur. Suçlu ve suça dair delileri yerinde tespit ve teşhis etmek savcının görevleridir. Soruşturma sonucuna uygun iddianame hazırlar ve yasalar çerçevesinde dava açmaktadır.
Savcının Görev Alanları
Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapmaktadır. Savcılar, araştırma ve soruşturmaları bizzat yerinde değerlendirerek tespit etmektedir. Savcının görevlerinden bazıları;
Öncelikle dava konusu hakkında kanıt toplamaktadır.
İhbar, şikayet ve olay hakkında bilgi aldığı andan itibaren çalışmaya başlamaktadır.
Kamu yararına mağdurları savunarak haklarını korumaktadır.
İddianameyi hazırlayarak hukuka uygun değerlendirmektedir.
Kasıtlı ya da taksirle adam öldürme durumuna karşı adli muayene yapmaktadır.
Suç mahallinde suça dair delilleri eksiksiz değerlendirmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre belirlenen savcının, kişilerin hukuk karşısında eşitliği ve haksızlığın önlenmesi, iddianame oluşturma görevi bulunmaktadır.
Nasıl Savcı Olunur?
Ceza muhakemesi hukuku 160. maddesine göre Cumhuriyet Savcısı olabilmek için, Türk vatandaşı olmak ve dört yıllık hukuk fakültesinden başarıyla mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında ise ÖSYM ile Adalet Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen sınavdan da başarılı olmak gerekmektedir.
Gereken eğitim ve sınav sonucunda başarılı olanlar, stajyer savcı olarak göreve başlamaktadır. Staj süresini tamamlayanlar Türkiye Cumhuriyeti savcısı olarak göreve başlamaktadır. Savcılar davayı açmak ve yürütmekle yükümlüdür. Mahkemenin vereceği kararları uygulamak, kendisine verilen görevleri yürüten yargı organı olarak görev yapmaktadır.
Savcılık Stajı Hakkında
Hukuk fakültesinden başarıyla mezun olan avukatlar, hakim ve savcı adaylarıdır. Hakim, savcı adaylarının ise meslek öncesi staj yapmaları gerekmektedir. Bu dönem meslek alanında gereken bilgi beceri ve deneyim kazanabilmeleri için düzenlenmiştir. İki yıl olarak belirlenen stajını bitiren hakim savcı adayları Türkiye Cumhuriyet Hakim- Savcısı olarak göreve başlamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
JAPONLARIN UZUN YAŞAM SIRRI ORTAYA ÇIKTI! Bunu yapan 100 yaşını görüyor! 'Meğer mutlu bir hayat için...'
Her sabah tüketiyor! Lucy'nin yıldızı Scarlett Johansson'ın güzellik sırrı! 'Kas gelişimini destekliyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Depremde hayat kurtarıyor! Deprem çantasında neler olmalı? Çakı, düdük, el feneri, gıda... İşte tam liste
Yaptığı sporla yıllara meydan okuyor: Yaşımı söylediğimde insanlar çok şaşırıyor! 'Dünyada örnek olacak düzeyde'
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?