Eski, yeni, ödünç alınmış, bir de mavi olsun: Marine temalı düğün trendleri
2017 yaz sezonunun düğün trendlerinin sonuncusu; denizci mavisi, mercan kırmızısı ve altını bir araya getiren marine teması. Denizden ne çıksa yerim’cilere müjde! Denizin, denizciliğin hem damağa hem göze hitap eden tüm nimetleri bir arada, hem de düğün formatında...
Haberin Devamı
/

Hepimizin aklından bir kez olsun, “Bizi tüm hayvanlardan üstün kılan şey nedir?” sorusu geçmiştir. Fiziksel gücümüz avladığımız hayvanların çoğuyla karşılaştırıldığında ziyadesiyle kısıtlı ama beceri deyince durup rahat bir nefes alıyoruz. Ah o beceriler... Neyse ki varlar.Tahmin edileceği üzere ilk insan beslenebilmek için avlanma becerilerini geliştirmek zorundaydı. Önce doğada bulduğu her şeyi yontmaya, sivriltmeye başladı. Dal, sopa, taş, obsidyen, ne bulduysa... Sonra bunları birbirine bağlamayı öğrenerek daha gelişmiş silahlar yaratmayı başardı. İşte şu an burada bu yazıyı yazanla okuyanın varlık sebebi o anda ve bu cümlede gizli. ‘Bağlamak’ sihirli fiilimiz. Düğüm ise bu sihrin isim hali.
/

Bu muhteşem buluş sayesinde insan atamız havalar ısınınca mağarasından çıkıp deniz seviyesine inip bizim hep çöl olarak bildiğimiz ama bir zamanlar coşkun ormanlarla çevrili Afrika’nın verimli doğasından yararlanmak için buralarda yaşamaya başladı. Bolluk vardı fakat bu sefer de etrafında onu her türlü hava şartından koruyan kaya duvarlar artık yoktu. Sığınak yapmak lazımdı. Bağlama becerisi imdada yetişti. Dalları birbirine saz şeritleriyle düğümleyip üzerini yapraklarla örtmeyi denedi. Yağmur, kar aksın diye çatıya eğim verdi, dik çatılı ev formu ilk kez orada doğdu. On binlerce yıl sonra hala, bize “insan yapımı sığınak” dendiğinde beynimizde ilk beliren resim bu. Deniz seviyesine inen insanın, denizde bolca yiyecek olduğunu keşfetmesiyle de denizcilik maceramız başlamış oldu. Eski zamanın en hayati buluşunun gelişme, çeşitlenme sebebi, malum denizciler...
Haberin Devamı
Düğümden düğüne
/

Google’a ‘İlk düğün ne zamandı?’ diye sorarsanız karşınıza şu cevap çıkıyor: Roma İmparatorluğu. Kuruluşu MÖ. 27. Etimoloji sözlüklerine göre Türkçe’deki düğün kelimesi Uygurca tügün kelimesinden dönüşmüş. Evlilik akdi anlamında. Tüg kelimesi ise bağ demek. Şimdiki Uygurcayla karışmasın diye de yanına not düşülmüş: MS.1000’den önce. Uygurlar, bir medeniyet, sanat ve kültür oluşumu yaratabilen ilk Türk devleti. Kuruluşu MS. 744. O dönemde Türkler henüz Müslüman değiller. Ama düğün var. Yani kelimesi varsa, kültürü, ananesi haydi haydi var demektir fakat bu gelenekler günümüze ulaşmamış. Emin olduğumuz tek şey, düğün kelimesinin düğümden türediği...
/

Roma’ya dönecek olursak, tam olarak nerede ne zaman gelenekselleşti bilinmez ama evlenecek kızın bir çeşit bekaret kemeri var. Bele bağlanan sembolik bir kemer. Herkül düğümü denen bir düğümle bağlanıyor. Ancak zifaf gecesinde damat tarafından çözülebiliyor. Damat evlenmeden önce bu düğümü çözmeyi öğrenmeli. Çözemezse yandı. Bu düğüm çözme meselesi çok basit bir konu değil. Matematiksel zeka gerektiriyor. Erkeğin düğümü çözme ritüeli, aslında bir aile kurup liderlik edebilecek zekaya sahip olduğunu kanıtlamak için yapılıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Roma İmparatorluğu etkisi altındaki Keltler ise, Britanya’ya göçtüklerinde geleneği biraz değiştirip evlilik yemini sırasında gelin ve damadın ellerini birbirine sicimle bağlamaya başlıyorlar. Batılıların evlilik için sıklıkla kullandığı “to tie the knot- düğümü atmak, nikahla bağlanmak” tabiri de buradan geliyor. Attıkları düğüme de aşk düğümü deniyor. İşlevsel düğümlerin yaratımı denizcilere, kült sembolü olan düğümlerin yaratımı ise Keltler’e atfediliyor.
Kazaziye nedir?
/

Kazaziye ya da kazaz Kafkas kökenli bir takı işçiliği olarak biliniyor; Trabzon’da ve telkâri işinin yoğun olarak yapıldığı Beypazarı, Diyarbakır gibi ipek yolu üzerindeki şehirlerde hala uygulanıyor. Kazaz aslında ipekçi demek. İpek satan ya da ipek ipiyle kumaş dokuyan... 24 karat altın ya da 1000 karat gümüş iplerle dokunarak örülen, sonra bağlanan düğüme de ne tesadüf ki, ‘aşk düğümü’ deniyor. Kelt düğümleriyle karşılaştırırsak sadece isim olarak değil, form olarak da birebir aynı motiflerin kullanıldığını görüyoruz. Trabzon- İrlanda/İskoçya kültür hattına hoş geldiniz. Bitmedi. Altın ve gümüş iplerle dokunan düğüm formlu en eski takılar MÖ. 2800’lerde Mezopotamya’da yapılmış. Düğümün; karşılıklı aşkın, evliliğin sembolü haline gelme sebebi ise yine denizciler. Gittikleri her limana yabancı oldukları için beğendikleri kadınlara yaklaşmakta zorluk çeken eski çağ denizcileri, gizli ve güvenli bir iletişim yolu bulmuşlar. Kadına gönderdikleri sicim eğer düğümlenerek geri gelmiş ise ‘aşkımız karşılıklı’ sinyalini alıp harekete geçiyorlarmış. Aksi halde ortalığı karıştırmadan o limandan ayrılıyorlarmış.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Aşk düğümlü takılar “Metal parayı bulan millet” olarak tanıdığımız ve MÖ. VII. yüzyılın en büyük medeniyeti sayılan Lidya Devleti döneminde ise tüm Anadolu’ya yayılmış. MÖ. III. yüzyılda Anadolu’ya gelen ve Ankara’yı başkent yaparak Orta Anadolu’ya yerleşen Keltlerin düğüm kültürünü Lidyalılardan almış olma ihtimali yüksek. Medeniyetler beşiği tabiri Anadolu için boşuna söylenmiyor. Kültür tarihi söz konusu olduğunda neredeyse tüm yollar Anadolu’ya çıkıyor.
Deniz/ denizci temalı düğün trendleri
/

2017 başında yaz için pek çok renk ve tema trendi öngörülmüştü. Bunların içinde en çok uygulananlar arasında marine teması da var. Başlangıçta Amerikan deniz subaylarının düğünlerinde üniforma giymesi, dekorasyon teması olarak da denizci yaşam stilinden öğeleri seçmeleri, trendi doğuran etken. Bu sebeple ‘askeri düğün stili’ olarak da biliniyor. Fakat trend globalleşirken askeri motiflerini yitiriyor, geriye sadece renk ve belli figür ve desenler kalıyor.Göz kamaştırıcı bir giriş
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu yaz gelin arabası dışında ne olursa; bisiklet, at arabası, motosiklet, hatta patenleriyle düğüne giriş yapan gelin-damatlar oldu. Ancak gelmiş geçmiş en lüks gelin arabası fikri bu temayla karşılığını buluyor. Düğün ne kadar mütevazı olursa olsun, giriş pek muhteşem olmalı. Duvak ya da bu yılla birlikte gelecek seneyi de etkisi altına alacak olan pelerininizi rüzgara bırakıp bir yelkenli tekne veya motor yatla mekana giriş yapıyorsunuz. Tekne iskeleye ‘bağlanırken’ el ele tutuşup dilek tutmayı unutmayın!
Nasıl bir gelin?
/

Sene başında belli kodlar verilmişti ama 2017 ortasına geldiğimizde modacıların yaz gelinlik koleksiyonlarında daha önceden söylenen çok ışıltılı, metalik renkli gelinliklere pek rastlanmadı. Özellikle deniz kenarı ya da plajda yapılacak düğünler için çok sade, incecik dökümlü kumaştan, derin yırtmaçlı, gelinlikler öneriliyor. Beyaz işli bir mayo üzerine pareo tadında iki yandan yırtmaçlı eteği olan gelinlikler de mevcut. Duvak ya hiç olmuyor, ya da nikahtan sonra çıkarılıyor. Saçlar doğal, açık bırakılıp zarif ama parlak bir toka ya da tarakla tamamlanıyor. Makyaj çok sade ama dudaklar ve tırnaklar pembe ya da mercan kırmızısı. Pelerin bu yılın koleksiyonlarına yetişmedi ancak 2018 ilkbahar yaz gelinlik koleksiyonlarında uzun, yarım ya da sadece yaka şeklinde, tüllüsünü, tüylüsünü, her şeklini görüp doyacağız.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nasıl bir gelin buketi?
/

Bu yıl gelin buketleri geçmiş senelere göre daha küçük boyutta. Bu temada mavi, beyaz, mor; flamingo pembeleri, bembeyaz ya da hepsinin karışımı küçük buket aranjmanları kullanılabilir. Beyaz buketlere deniz kabukları ve yıldızları ekleyebilirsiniz.
Mavisever damat
/

Damatlar tahmin edileceği üzere derin mavi ya da denizci mavisi tabir edilen renkte, dar kesim takım elbise giyiyor, içine ise mercan kırmızısı kravat takıyor. Yelek yok. Fotoğraftaki damadın gömlek yakasındaki detaya dikkat! Bu yıl gelin de damat da özenli detaylarla modernize edilmiş klasik şıklık arz ediyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sevgili Kate
/

Kate Middleton ne yaparsa aynısını yapmak isteyen milyonlarca genç kızın son tutkusu safir alyans. Tek taştan da vazgeçilmiyor, o ayrı. Yüzüğün montürünün Leydi Di’den Kate’e geçen yüzükle aynı olması şart değil ama düğünde sol elin aşk parmağına takılan yüzük safir taşlı olmalı. Bu trendi takiben erkeklerin takılarında da benzer değişiklikler görülüyor. Safir taşlı kol düğmeleri sadece düğünlerde değil, günlük kullanımda da erkeklerin tercihi.
Renk skalası ve oturma düzeni
/

Denizci mavisi başta olmak üzere mavi ve turkuazın tüm tonları, mercan kırmızısı ve altınla bir arada kullanılıyor. Mercan kırmızısına bu yılın en popüler renk skalası flamingo pembeleri eşlik ediyor. Nikah için oturma düzeni şart değil. Bu yıl gelin ve damadın merkezde durduğu ve davetlilerin çember şeklinde sıralanarak nikahı ayakta izlediği düğünler revaçtaydı. Yine de oturma düzeni şart diyorsanız bir iskele üzerine kurulacak mavi-mor çiçeklerle süslenmiş takın önüne; flamingo pembesi tonlarında tül ve çiçeklerle bezenmiş altın sarısı sandalyeler yerleştirebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nikahta müzik detayı ve nedimeler
/

Herkesin bir müzisyen arkadaşı olmalı. Bir düğünde gelin ve damadın seçtiği şarkıyı onların en duygusal anında, nikaha doğru yürürken canlı olarak çalabilecek bir nedime ne güzel olurdu. Piyano, çello, gitar ya da keman... Her hâlükârda hatıralarda yer edecek bir detay...
/

Nedime demişken, 2017 trendlerinde iki trend var. İlki büyük bir gelişme, çünkü ‘düğünde gelinden başka kimse beyaz giyemez’ klişesinden kurtuluyoruz. Bu yine Kate Middleton’ın başı çektiği bir trend. Kate’in düğününde kardeşi Pippa, Alexander McQueen’in kendisi için tasarladığı beyaz bir elbise giymişti. Model Cara Delevingne ise kız kardeşi Poppy’nin düğününde beyaz giymeyi tercih etmişti. Beyaz elbiseli nedimeler hızla yayılıyor. Marine stili odağında bakarsak, nedimeler trendin en parlak rengi flamingo pembeleri tonlarını ya da direkt denizci mavisi tercih ediyor. Tabii ki beyaz da her zaman tercih edilebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nasıl bir yemek düzeni?
/

Açık hava düğünlerinde bu yaz kağıt fener ve süslerin yoğunlukla kullanılacağını daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. İster nikah oturma düzenindeki canlı renkleri aynen kullanın, isterseniz yemek bölümünde daha fazla beyaz, daha az pembe/ mercan tonlarına gidin. Tercih sizin. Bu yıl masaların ortasına dev çiçek aranjmanları yerleştirmek yerine çiçekler tavandan ya da yemek alanının üzerine yerleştirilen bir taşıyıcı sistemden sarkıtılıyor.
Yemek masasında dekoratif detaylar
/

Yemek masasının tasarımı için de alternatif tasarımlar düşünülebilir. Masa örtüleri lacivert, düz ya da çizgili olabilir. Düğününüzün resmi bir atmosferi olmasını istiyorsanız mavi beyaz çizgi temasına uygun kağıt peçete tutacakları, isim etiketleri bastırabilirsiniz. Yalnız çizgi çok baskın bir dekoratif öge olduğundan mekan süslemesini sade tutmakta yarar var.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ciddi bir ortam yerine neşeli, oyuncaklı bir atmosfer arayışındaysanız, masada düz bir masa örtüsü ya da ham ahşap doku üzerine mavi beyaz çeşitli desenlerde suplalar kullanıp üzerine mercan rengine boyanmış kurutulmuş deniz yıldızları ve deniz kabukları koyabilirsiniz. Çatal bıçak da bir nevi birbirinin sevgilisi sayılır. Düğüm temalı bu düğünde bir sicimle onları birbirine düğümlemekten çekinmeyin.
/

Bir diğer alternatif de tavandaki kağıt süslere eşlik edecek origami kayıkları tabaklara yerleştirmek... İsterseniz bu kayıkları isim etiketleri olarak da kullanabilirsiniz. Kağıttan renk renk kayıklar daha sonra çocuklar için büyük eğlence olacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şeker patlaması, tatlı ve içecek köşeleri
/

Son yıllarda düğünlerde tatlı ikramından sonra gelen pasta yeterli olmuyor. Yemek masalarında servis edilen yiyeceklerin dışında temaya uygun hazırlanmış tatlı ve içecek köşeleri, kişilerin istedikleri zaman atıştırabilmelerini sağlayan çok işlevsel bir detay. Can simidi, çapa, yelkenli, dümen, fener gibi marine temasına ait motiflerin renk ve formunda hazırlanmış ya da süslenmiş kurabiyeler, cupcake’ler, tartolet ve makaronlar hem göze hem mideye hitap eden dekorasyon elemanları olarak öne çıkıyor.
/

Size özel alkolsüz kokteyl ve içecekleri cam kavanoz ya da şişelerde temaya uygun etiket ve kamışlarla servis etmek düğününüzün ince detaylarından biri olacak. Çapa, yüzyıllardır ‘dalgalı yolculukların sonundaki güvenli liman’ anlamını taşıyor. Aynı zamanda güç, sağlamlık ve istikrar demek. Düğün mekanınızın her yerine bu tılsımı dağıtabilirsiniz. Yaygın inanışın aksine çapa bir Hıristiyan simgesi değil. Roma İmparatorluğu sırasında eziyet görüp saklanmak zorunda kaldıkları için kendi aralarında çapa sembolünü kullanmışlar. Dini bir anlamı yok. Bununla birlikte ortasına sicim sarılı çapa figürü, önce İngiliz, daha sonra Amerikan donanmasının simgesi olmuş. Yanlış anlaşılmamak için sembollerin altyapısını öğrenip öyle kullanmakta yarar var.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bir halatın ucuna geçireceğiniz pirinç ya da ahşap çapa figürünü, beyaz/ krem tonlarındaki küçük kutuların içinde davetlilerinize hediye edin. Hediyelerin sunum masasını deniz kabukları ve mumlarla süsleyebilirsiniz.
Yaratıcı fotoğrafçılık
/

Teknoloji geliştikçe düğün fotoğrafları da değişiyor. Drone ile gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerinden, instagrama özel hazırlanmış 1 dakikalık mini videolara kadar pek çok yaratıcı detay düğün fotoğrafçılarının yeni hizmetleri arasında.