hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Afife Selen Selçuk Afife Selen Selçuk

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    21.02.2019 Perşembe | 16:37Son Güncelleme:

    Tracey Hiebert, 50 yaşında, çok çocuklu, çok torunlu, Kanadalı bir ev hanımı. Kocaman ailesi; kardeşleri, çocukları, eşinin akrabaları, onların eşleri derken çok sesli bir mozaik. Ortaya koyduğu dekorasyon stili, özel günlerde evini süslemeye gösterdiği özenli duruş; pek çok stilden, milletten izler taşıyor ve tam kıvamında bir araya geliyor. Tracey, bu ıssız, yeşili ufka uzanan topraklarda kendi küçük cennetini yaratmış, her köşesinden mutluluk taşan evini atalarından kendisine geçen geleneklere kulak kabartarak düzenliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk


    Kanada'nın güney doğusunda, Amerika sınırını oluşturan Erie gölüne kıyısı olan; özellikle elma ve tütün üretimiyle öne çıkan sadece 64.000 nüfuslu bir tarım şehri Norfolk County. Erie gölü ise dünyanın belki de en ünlü şelale grubu Niagara'nın varlık sebebi. Erie gölünden Niagara nehri aracılığıyla dışarı adeta fışkıran sulardan Nikola Tesla'nın 1895'te yaptığı bir dizi hidroelektrik santrali aracılığıyla hem Kanada hem Amerika'ya elektrik sağlanıyor. Bir arabaya atlayıp Niagara şelalelerinden tam batı yönünde ilerlerseniz yaklaşık 150 km sonra bu şahane kapı sizi karşılıyor. 

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuzey Amerika'ya yayılan ve kültürlerini yayan ilk yerleşimciler Fransız, İngilizler ve Hollandalılar... Bir rivayete göre İskandinavlar Amerika kıtasında zaten neredeyse Kızılderililer kadar eski. Günümüzde buralarda yaşayan çoğunluğun atalarının bu milletlere dayandığı biliniyor. Öyleyse bu insanların dekorasyon alışkanlıklarını örneğin biraz Fransız babaanneden, biraz İngiliz büyük büyük teyzeden, İrlandalı yengeden biraz da Hollandalı kayınvalideden miras aldığını söylemek mümkün.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Daha önce "Karışıklık güzeldir: Shabby Chic stili" başlıklı yazımızda detaylı bir şekilde gelişimini anlattığımız shabby chic, yani eski ama şık gözüken sıcacık anne evi stili; her ne kadar günümüzde dekoratörler tarafından sık sık uygulansa da aslında Kuzey Amerika'ya has bir kır stili. Yani doğal ve anonim. Öğretilebilir değil, ancak içine doğulabilir. Büyüklerimizden miras alabileceğimiz türden bir kültür. Biraz İngiliz country, biraz Fransız Provans ve pek çok açıdan İskandinav kulübesi... Püf noktası oran orantı, farkındalık, bir de çokça matematik.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Shabby chic'in en belirgin özelliği dekorasyondan çok mimarisinde gizli. Diğer milletlerin kır evi planlarının aksine, Amerikalılarda yazın ailenin tüm vaktini geçirdiği veranda, evin ön cephesinde yer alıyor. Bu yükseltilmiş ahşap platform genellikle evin tüm çevresini sarıyor, arkada ikinci bir veranda olarak kullanılıyor. Veranda biliyorsunuz üstü kapalı teras demek. Ön cepheden girilen kapı, mutlaka ahşap dekoratif sineklikli ve ön veranda, iç mekan gibi dekore ediliyor.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Olmazsa olmazı sallanan koltuk ya da salıncak. Tracey verandanın bir tarafına rattan sallanan sandalyelerden oluşan bir oturma grubu, diğer tarafa ise tam bir İskandinav geleneği olan, demir karyolalı, cibinlikli bir divan yerleştirmiş. Mobilyalar bunlarla sınırlı değil. Servis için sabit bir dolap, çeşitli dekoratif eşyalar ve sehpalar da karşılama komitesinin parçaları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Giriş kapısının ardındaki küçük antrede evin üç kedisinden biri Oliver girenin kim olduğunu kontrol ediyor. Hayır, kediler karşılamaz. Kim geldi, diye bakar. Sizi baştan aşağı süzer, ilginç bir şey bulmazsa işine gücüne döner. Oliver belli ki şu an ne düşüneceğine karar vermemiş. Gerçek bir kesme çiçek meraklısı olan Tracey, evin dışında yer alan küçük atölyesinde bir araya getirip kuruttuğu çiçekleri kümeler halinde burada sergiliyor. Eski ahşap bankın arkasındaki kara tahta ailenin birbiriyle haberleşmesi için not panosu olarak kullanılıyor. Tracey ve kızı Bethany, bu tahtaya güzel yazılarıyla motive edici özlü sözler yazmayı ihmal etmiyorlar.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Shabby chic tarzının en net hissedildiği yer evin yaşam alanı. Masif, cilasız, eskitilmiş masa bir İngiliz geleneği. Hepsi farklı modelde beyaz ve uçuk yeşil sandalyeler ise tam bir karma. Form olarak İngiliz, renkleri Fransız yani Provans. Masanın tam ortasındaki güller klasik İngiliz. Gülleri İngilizlerden ayrı düşünmek pek mümkün değil, ayrıca Provans kır evlerinde masanın üzerinde meyveler ve porselen ya da gümüş eşyalar durur. Natürmort resim sanatının çıkış noktası da tam olarak bu tür pastoral dekorlar olmalı. Ferforje ve kristal detaylı avize Fransız. Kesme çiçeklere olduğu kadar "kendin yap" projelerine de düşkün olan Tracey duvara içi boş tuvalli bir çerçeve asmış. Önündeki slogan günden güne değişiyor.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Mutfağa açılan kemerin üzerindeki deniz kabuğu formlu palmette, tam bir Fransız işi. Köy evi stilinde pek de rastlamadığımız bir detay. Yerler rabıta, merdivenler gıcır gıcır masif ahşap, duvarlar yer yer tavanlar rabıta kaplama. Bu yapı türünün İngiliz ve İskandinav balıkçı kulübelerinin bir karması olarak ilk kez New England'dan çıktığını daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Mekanın geneline hakim renk skalası beyaz, krem ve kahve. Pembe, yeşil, mavi gibi renkler küçük lekeler halinde eve yayılıyor.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Shabby chic, kıvamı doğru yakalanmazsa rüküş olmaya çok müsait bir stil. Dekoratif elemanların hemen hepsi farklı bir kültürden çıktığı için rastgele yan yana konduklarında karmaşa, kargaşa kaçınılmaz. Bizim gibi bu kültürün parçası olmayan, estetik kodları bambaşka olan insanlar için başka bir tehlike de doğru uygulanmadığında yapay, samimiyetsiz, hatta fazlasıyla soğuk olması. Tamamı İngiliz country ve Fransız provans stilinde ürünler satan mağazalardan döşenmiş mekanlar işte tam böyle oluyor, -mış gibi yapıyor. Kendi tarzınızı yakalamak için gözünüz eskici vitrinlerinde olsun.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Vitrin ya da tabak rafları bu tür stillerin vazgeçilmezidir. Sıcak, yaşanan bir yuva atmosferi için evin her köşesini dekoratif aksesuar öbekleri yaratmak için kullanabilirsiniz. Tracey farklı stildeki mobilya ve aksesuarları bir araya getirirken çok basit iki dekorasyon kuralını uygulamış: gruplama ve katmanlar yaratma. Raftaki düzene dikkat edin. Sadece aynı cins/ renk aksesuarlar bir araya gelmiş. Onun önünde sandalyeler, onun önünde emaye bir vazoda ortancalar... Evin geneline adaçayı yeşilinin hakim olduğu düşünülürse ortancalar da gül kadar bu atmosferin çiçeği denebilir.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Şömine ateşi eşliğinde aileyle keyifli sohbetler, belki ayağını kıvırıp bir kitaba dalmak böyle bir ev hayalinin paketinin içinde sabit geliyor. Yaşam alanında mutlaka bu şömine görüntüsü isteyen Tracey, duvarlardan birine maket bir şömine yaptırmış, içine pilli mumlar yerleştirmiş. Öndeki Provans stili koltuklardan geriye bakarsanız çok akıllıca düzenlenmiş katmanları fark edeceksiniz. Krem rengi duvarların önüne krem ve beyaz döşemeli koltuklar koyarsanız bunun fazlasıyla çiğ kalacağına emin olun. Bu stilde kütlesel -boyutu büyük ve yer kaplayan- mobilyalar büyük oranda nötr tonlarda bırakılıyor. Tracey koltukların gerisine, şöminenin iki yanına koyu renk masif ahşap birer şifonyer koyarak koltukları fondan koparma problemini çözmüş.
    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Her özel gün ve bayrama göre kıyafet ve makyaj değiştiren bu evde bu kez sevgililer günü için süslediği yaşam alanında şöminenin üzerine provans stilinin vazgeçilmezlerinden biri olan karatahtayı yerleştirmeyi unutmamış Tracey. Şömine üzerine konacak aksesuarlar konusunda yaratıcı olun. Bu konuda Tracey'nin instagram hesabında pek çok ilginç örnek bulmanız mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Piyasada koko halı deniyor ve bununla hindistan cevizi liflerinden örülmüş halılar kast ediliyor. Doğru adıyla natürel fiber halılar, sadece koko değil, keten, hint keneviri gibi muhteşem doku ve renkleri olan bitki ve liflerden de üretiliyor ve mekana büyük bir doku zenginliği katıyor. Bu halıları sadece sahil evleri için düşünmeyin. Aynı şekilde rattan, hezaren gibi bambu kökenli mobilyalar da sadece dış mekan kullanımı için değildir. Tüm bu dokular pekala çiçek desenli tekstillerle bir araya gelebilir.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Bir gruplama ustası olan Tracey, ailesinden kalma eski eşyaları sürekli yeniden elden geçirip dönüşümlü olarak kullanıyor. Sonbahar için kurguladığı bu sette barok stili eski bir dresuarı mat beyaz boyayla boyayıp üzerine çok sevdiği ve evin çevresinde yetiştirdiği ortancaları konu alan dev bir rustik tablo yerleştirmiş. Paslı tel bir sepette kurumuş ortancalar ve kabaklar sergileniyor. Eski bir mutfak tartısı ve ahşap bloklar, simetriyi güçlendiren beyaz kabakları taşıma görevinde. Evin ikinci kedisi Dartanyan ise dekorun en değerli parçası.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Ev sahibesi aynı köşeye kış mevsimi için bambaşka bir kurgu getirmiş. Yine krem rengine boyadığı eski bir barok şifonyeri, üç farklı boyut ve formda antika işli aynayla kombine etmiş. Perdeyle mobilya arasına koyduğu sandalye de "chintz" adı verilen çiçekli kumaş kaplı. Şifonyer üzerinde ise yine bir kek standından yardım alarak aksesuarları gruplar halinde sergilemiş.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Mutfağa gelindiğinde de benzer bir atmosfer hakim. İngiliz kır evlerinin vazgeçilmezi klasik Windsor sandalyelere yine masif ayaklı bir masa eşlik ediyor. Gerideki köy dolabı makaron pembesine boyanmış ve ortamın Fransız renklerini oluşturuyor. Arka verandaya açılan pencereli kapı ise gün ışığını ve manzarayı mutfağa çekiyor.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Lambri duvarlar, lambri kapaklı mutfak dolapları, çiftlik tipi evye, meşe tezgah, ferforje ayaklı raflar, üzerinde bakır mutfak eşyaları ve vitrifiye, gül desenli tekstiller... Tam bir karma. Dikkat yine renk çok az, krem tonları krallığını ilan etmiş. Mutfaktaki rafları bir takın eşyaları tıkıştırmak için kullanmayın. Karışıklıktan kaçınmak için bir asker düzeni tutturmanız gerekebilir. Raflara sadece tabak çanak değil, canlı çiçek, çerçevede resimler, çeşitli figürinler yerleştirin.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Ebeveyn yatak odası normalden küçük bir oda olduğu için Tracey bu odaya sadece yatağını ve komodinleri yerleştirebilmiş. Bizde yatak başı pencereye dayanmaz genelde. Ancak Amerikan kır stilinde çok sık rastlanan bir durum. Büyük ihtimalle boyutları tek kişilik yatağa göre ayarlanmış olan bu odada koca demir karyolayı ortalamak mümkün olmadığı için ev sahibesi pencere kasasını dantel bir tül perdeyle adeta yok edip pencerenin yanındaki boş duvarda koyu renk bir odak noktası yaratarak arkadaki simetri hatasını optik bir oyunla düzeltmiş. Shabby chic yatak odalarının en belirgin özelliği alabildiğine feminen olması. Bir yatağın en önemli süsü eteklik. Bizim köy evlerinde de vardır o katman katman eteklikler. Mutlaka kullanın. Dantel, tığ işi ve fisto, tekstilde vazgeçilmez dokular.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Misafir yatak odasında da bu kez pirinç bir karyola, fisto eteklik, gül desenli nevresime uygun abajur gibi detaylar bir araya geliyor. Eski bir bar sandalyesi pembeye kaçan krem rengine boyanıp eskitilmiş, burada komodin görevi görüyor.

    Kanada kırsalında ıssız mutluluk

    Tracey'nin çiçek aranjmanlarını ve bir çok "kendin yap" projesini gerçekleştirdiği atölyesi, onun kalesi konumunda. Çocukken Barbie eviyle oynamayı sevdiğini söylüyor ve burası için "Bu da o evin büyümüş hali" diyor. Çok eski bir kulaklı masayı iki İngiliz stili sandalyeyle kombine etmiş. Kesme çiçek aranjmanları arasında kapı süsleri önemli bir yer tutuyor. 2017 yazında ise kızı Bethany 'nin kendi çiftliklerinde düzenledikleri düğünündeki tüm süslemeler Tracey'nin elinden çıkmış.