hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Alper Tüydeş Alper Tüydeş

    1912 yılından sonra görülmemişti! Sevindirici haber Trabzon’dan geldi

    20.10.2020 Salı | 11:45Son Güncelleme:

    1912 yılından sonra bir daha Anadolu’da bir türlü görülmeyen Yakalı Toy kuşu ilk olarak 7 yıl önce Konya’da yaralı halde bulunmasıyla yeniden ortaya çıkmıştı. Bu yaralı olarak bulunan yakalı toy kuşu ne yazık ki sonrasında yapılan müdahalelere rağmen doğasına geri kazandırılamamıştı. Kuş için üzüldük lakin ülkemizde hala görülebiliyor olmalarına sevinmiştik buruk da olsa. Ancak bu kez sevindirici bir haber Trabzon’dan geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göç yorgunu olarak duyarlı bir vatandaş tarafından sokakta bulunan bu ilginç kuşun fotoğrafını gören kuş fotoğrafçıları bunun ülkemizde nesli tükendiği sanılan Yakalı Toy kuşu olduğunu tespit etti.

    Bölgede yaşayan kuş fotoğrafçısı Hakan Kahraman hemen kuşu bulanlarla iletişime geçti. Veteriner kontrolünden sonra da kuşun bakımını üstlendi. Kuşun üstünde yer alan verici sayesinde Kazakistan’dan güneye inerken Türkiye’ye uğradığı öğrenildi.

    1912 yılından sonra görülmemişti Sevindirici haber Trabzon’dan geldi

    Türkiye’de 1912 yılından beri bir daha görülmeyen bu nadir tür tam 100 yıl sonra 2013 yılında ikinci kez kayıtlara geçmişti. 2013 yılında Konya’da bir vatandaş tarafından arazide yaralı halde bulunan kuş veteriner hekimlerin müdahalesine rağmen doğaya geri kazandırılamamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllar sonra bu kez sevindirici haber Trabzon’dan geldi. Önceki gün Sinan Kalkışım tarafından sokakta bulunan ve üstünde vericisi de olan bir yakalı toy kuşu haberi duyuldu. Göç yorgunu olduğu için Kalkışım tarafından bitkin halde bulunan kuştan haberdar olan kuş fotoğrafçısı Hakan Kahraman hemen irtibata geçerek kuşu teslim aldı. Daha sonra Milli Park ekipleri ile görüşerek veteriner hekim gözetiminde bu nadir kuşun kontrolünün yapılmasını sağladı.

    Yakalı Toy kuşunun bakımını üstlenen kuş fotoğrafçısı ve benimden yakından tanıdığım ve bildiğim Hakan Kahraman ile görüşmemde bana ‘’ Dün gece 00.30 civarlarında bir arkadaşımız tarafından bulunmuş. Sokakta denk geliyor. Kişi bunu alıyor ve kendi evine götürüyor. Gündüz saatlerine biz kendisine ulaşıyoruz. Kuşun fotoğrafını görüp yakalı toy teşhisini ilk o zaman koyduk.

    Milli parklarla da irtibata geçtik tabi ki. Milli Parklarda veteriner kontrolüne aldık. Kuşta bir sakatlık yok çok şükür. Sırtındaki vericiden dolayı güçsüz düştüğünü düşünüyoruz. Veteriner kontrolünde bakımını üstlendim. Şu an gayet iyi. Kendisi beslenmeye de başladı. Bugün veya yarın uygun bir habitattan göçüne devam etmesi için doğasına geri salacağız’ şeklinde konuştu. Kendisini bu çabasından ve duyarlılığından dolayı da ayrıca kutluyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1912 yılından sonra görülmemişti Sevindirici haber Trabzon’dan geldi

    Öte yandan kuşun üstünde yer alan uydu takip cihazı geçtiğimiz yıllarda henüz yavruyken kuş araştırmacıları tarafından takıldığını biliyoruz şimdilik. Dünya genelinde nesilleri tükenme noktasına gelmesinden endişe eden uzmanlar bu kuşlar hakkında daha fazla bilgi toplamak için bu yönteme başvurarak göç yollarını ortaya çıkarıyorlar.

    Bu yöntem aslında dünya genelinde giderek daha da yaygın kullanılan bir yöntem. Özellkle kuşları ve doğasını anlamamızda ve sorunları tespit etmemizde önemli bir rolü var. Ancak ne yazık ki bu tarz kuşları arazide gören bazı vatandaşlar kuşun üstündeki vericilerin casusluk amacıyla olduğunu sanarak vurarak öldürüyorlar. Bu hem hayvanın yaşamı açısından hem de bilimsel ve uzun yıllar süren emeklerin bir anda boşa gitmesine neden oluyor. Uzmanlar ayağında halka veya verici takılı bir kuş gördüklerinde müdahale etmemelerini veya ölü denk gelirlerse uzmanlara mutlaka geri dönüş bildirmeleri gerektiğini ifade ediyor.