hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Arif Kalem Arif Kalem

    Buralar hep dutluktu!

    19.04.2021 Pazartesi | 12:59Son Güncelleme:

    Hayatının içerisinde birkaç defa fırsat ile karşılaşıp görmezden gelmiş olan kesin bir yakınımız vardır. Hep bu söz ile başlarlar “Sen bilmezsin! Buralar hep dutluktu!” Bununla başlayan hikâyenin sonunda hep bir hüzün vardır. Feleğin çarkından tam dönecekmiş ama dönememiş bir hayat; pişmanlıkları ile karşında durur. 

     

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu cümle ile başlayan hikâyeyi içtenlikle dinleyenler de “ben de bu pişmanlığı bir gün yaşar mıyım? Benim karşıma çıksa ben ne yapardım” diye mutlaka kendine sormuştur. Şahsen ben bunu birçok defa sormuşumdur.

    Son zamanlarda benim de sıkça karşılaştığım belki sizin de devamlı duyduğunuz bu cümlenin farklı biçimi dolanıyor. Ne mi? “Ahh keşke o fiyattan ben de alabilseydim” ve yahut tam tersi. Aslında finans dünyasına bir şekilde girmiş olan ya da haberdar olan kişilerin bir araya geldiklerinde kurdukları bilindik cümleler.

    Yeni bir teknoloji olan kripto paraların yaygınlaşması ile konuyu bilen, bilmeyen her kişi kaçırılan fırsatlardan bahseder oldu. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de konuya vakıf olma oranı çok yüksek değil. Kripto paraları; dolar, euro ve altın gibi düşünüp yatırım yapmaya çalışan bir ciddi bir topluluğun olduğunu sosyal medya mecralarında yapılan paylaşımlardan da açık bir şekilde görebiliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun temel sebebi aslında bilgi eksikliği. Araştırmadan sadece “Buralar biz zamanlar dutluktu!” dememek adına alınan kararlar kişilerin geleceğini tamamen karanlığa sürükleyebilir. Bu davranışı finans dünyası içerisinde bulunanlar çok iyi bilir, lakin kripto para ile yeni tanışanlar için çok yeni bir terim. FOMO – “Fear of Missing Out” Türkçe karşılığı “Kaçırma Korkusu”.

    Kendi çapımda al sat yaptığım ilk dönemlerde ben de FOMO’yu birçok defa yaşadım. Bu duygunun kontrol altında tutulması bir anda elde edilen bir alışkanlıktır diyemem. “Ahh be” dediğim çok oldu ama o zamanlar işi öğrenmeyi çalıştığım dönemlerdi.

    O yüzden canımı acıtacak miktarlar ile zaten tecrübe edinmeye çalışmıyordum. Bence yeni öğrenen biri içinde en kıymetli süreç. Strese girmeden kıyıda dolaşmak. Arada parmak ucu ile suyun ısısını ölçmek; bunlar güzel adımlar. Al sat yapmadan önce kendinizi sanırım tam tarifiyle “Yüzmeyi Öğrenen” ruh haline sokmanız gerek. Hala bu duyguyu yaşıyor muyum? Evet, FOMO’nun beslendiği en derin hissiyat olan nefis; her zaman terbiye edilmesi gerek bir duygudur. Bunu da bilgi ve disiplinle sağlayabiliriz.

    Peki FOMO’ya kapılmadan nasıl yatırım yapmalısınız?

    Her bir kripto paranın kendine ait bir izahnamesi (Whitepaper) bulunmaktadır. Bu izahnameler kamuya açık olarak yayınlanır. İzahnameler, ilgili kripto paraların anayasasıdır ve amaç, hedef, çalışma yöntemi ve arz miktarı gibi çeşitli bilgilere yer verir. Bu bilgiler ışığında yatırıma ve kullanıma açılır. Bu bilgilerin yanı sıra bir kripto paranın kimler ve hangi kurumlar tarafından desteklendiği de son derece önemlidir. Bu bilgilere ulaşmadan “Ahmet, bu kripto para ile köşeyi döndü.” diyerek yola çıkılırsa sonuç hüsran olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto para dünyasına adım atmaya karar verdiğinizde, ilk yapmanız gereken mutlaka kripto paraların izahnamelerini, üyelik açacağınız platformların güvenlik adına attığı adımları ve piyasayı iyice araştırmalısınız. Yatırım yaptığınız kripto paraların neye endeksle yükselip düştüğü konusunda bu izahnameler size bir fikir verecektir, ancak unutulmamalıdır ki kripto para piyasası şu anda volatil bir piyasadır.

    Dolayısıyla ince elenip sık dokunarak yatırım yapılması çok önemlidir. Kripto paraların yatırımcılarına neler sundukları, teknolojileri, ekonomisi ve iş birlikleri gibi detayları internet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem yatırımınızı istediğiniz gibi yönlendirebileceğiniz hem de sonsuz potansiyelli teknolojik getirilerinden faydalanabileceğiniz kripto para dünyasında, bilgi dağarcığınız en büyük hazineniz olacaktır.