hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Arif Kalem Arif Kalem

    Büyük değişim hızlanıyor

    06.09.2021 Pazartesi | 10:59Son Güncelleme:

    Geçen son on yılda kriptopara teknolojisi ciddi bir tanınma ve yaygınlaşma yaşadı. Bu süreç son yaşanan gelişmeler ile birlikte olağanüstü bir seviyeye ulaştı. Öyle ki devletler tek tek düzenlemeler yapıyor ve ciddi maddi kuvvete ve geniş yönetim ağına sahip olan kurumlar hızlıca kriptopara kullanımına geçiş sağlıyor. Bu da dünya ekonomi çehresini şimdiye kadar görülmemiş bir hızda değişimine neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomik kuvveti yüksek olan ülkeler yıllarca kayıtsız kaldıkları kriptopara teknoloji konusunda hızlıca reaksiyon almak ve dünya ekonomisine yön veren rollerini kaybetmemek içi kanuni düzenlemeler ile ayak uydurmaya çalışıyorlar.

    Kriptoparalara karşı büyüyen talebin farkında olmaları ve düzenlemelerin zaruri olduğu kabul etmeleri dahi bu teknolojinin daha da yayıngılaşacağının en açık göstergesi.

    Devletler nezdinde önemli bir kaç gelişmeye değinmekte yarar var. Dünyada ilk kez bir ülke; El Salvador, Bitcoin’i ülke para birimi olarak kabul etti ve 150 milyon dolarlık Bitcoin fonu oluşturmak üzere meclisinden onay çıkarttı. ABD kriptoparalar konusunda düzenlemeler için hamle yaptı ve vergilendirmeler üzerine çalışma başlattı. Güney Kore, kriptopara borsaları için düzenleme gerçekleştirdi ve uymayanları kapatacağını dahi duyurdu.

    Ülkemizde ise kriptopara piyasasında konuşulan iddialara göre meclisin ikinci çalışma döneminin ilk günlerinde kriptoparalara yönelik düzenlemeleri tartışılacak ve hazırlanan yasa taslağı oylanacak. Uyum ve denetim sürecinin önümüzdeki yılın başına kadar tamamlanması bekleniliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazının başlığında “Büyük değişim hızlanıyor” dememin hakkını verecek olan gelişme ise Twitter’ın Beta sürümünün görüntülerinin sızmasından kaynaklı. Twitter’ın yeni sürümünde kriptopara dünyasına muhteşem katkı sağlayacak ve kriptoparaların yaygınlaşmasını daha da arttıracak özellikle var.

    1,3 Milyar kullanıcı hesabı ile sosyal medya dünyasında önemli etkiye sahip olan Twitter kullanıcılarına hesap bilgileri arasına Bitcoin ve Etherium adreslerini eklemelerini sağlayacak. Bununla birlikte kullanıcılar PayPal, Cash App gibi bir çok platform aracılığı ile para aktarımı sağlayabilecek. Sistem kullanıcının talebi üzerine farklı ödeme kanallarının da eklenmesini sağlamakta.

    Sosyal medya’nın lider firmalarından Twitter’ın atacağı bu adım Facebook (Instagram), Youtube, Linkedin ve Tiktok gibi firmalarında iştahını kabartacaktır.  Milyarlarca kullanıcının hızlıca kriptopara dünyasına girmesi artık an meselesi.

    Bugün akıllı telefona sahip olan küçüğünden büyüğüne her birey bir şekilde sosyal medya mecralarında yer alıyor. Kriptoparaların daha fazla yaygınlaşması sağlayacak olan bu gelişme güven ortamının artmasına ve ciddi sayıda kullanıcıların piyasaya dahil olmasının önünü açacak. Mevcut katılım toplamı belki iki belki de dört kat artacak. Artık değişimi çok daha net fark edeceğiz.