hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Can Gürel Can Gürel

    Küresel ödeme ağına yeni kripto para dahil oldu

    15.12.2020 Salı | 09:25Son Güncelleme:

    Kredi kartı devi Visa, 60 milyon işletmeden oluşan küresel ödeme ağına stabil kripto para USDC’yi dahil ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    USDC nedir?

    USDC ilk olarak 2018 yılında arz edilen, Ethereum blokzinciri üzerinde yaşayan Amerikan Doları destekli bir stabil kripto para. Arkasındaki dolar rezervi sayesinde değerini her zaman 1 Dolar seviyesinde koruyabiliyor. USDC’nin arzı ve arkasındaki Dolar rezervi Circle şirketi tarafından yönetiliyor.

    Stabil kripto paralar

    Stabil kripto paralar ilk olarak, bitcoin yatırımcılarının bitcoin pozisyonlarına giriş ve çıkışlarda, gerçek dolara geçmeden hızlı ve kolay bir şekilde takas yapmak istemeleri ihtiyacından doğdu. Hızlıca birçok kripto para borsası tarafından kabul edilmeleri sonucunda yatırımcılar farklı ülkelerde konumlanan borsalar arasında fiyat kaygısı gütmeksizin geçiş yapabilme olanağına sahip oldular. Transfer hacimleri açısından bitcoin’i uzun süredir geride bırakan stabil kripto paraların günümüzdeki toplam piyasa hacmi 20 Milyar Doları aşmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Visa işbirliği

    Son olarak geçtiğimiz hafta, Visa, 60 milyon işletmeden oluşan küresel ödeme ağına, USDC’yi dahil etmek için Circle ile anlaştığını duyurdu. 2021 yılı itibariyle, Visa altyapısı kullanan işletmelerde USDC geçerli bir ödeme aracı olarak kullanılabilecek.

    İşbirliğinin Önemi ve Avantajları

    Blokzincir teknolojisi sayesinde USDC ile 7/24 gerçekleştirilebilen değer transferleri saniyeler içerisinde finalize oluyor. Bu sayede alıcı taraf, kendisine gelen bir transferi günlerce beklemeden hemen harcayabiliyor. Bir başka büyük avantaj ise uluslararası ödemelerde ortaya çıkıyor. Uluslararası gönderimlerde ödeme sağlayıcılarının aldıkları %5-7 seviyesindeki komisyon ücretleri 10 kat düşürülebiliyor. Bu verimlilikler sonucunda daha evvelden mümkün olmayan ticaretlerin önü açılmış oluyor.

    Düşünürsek eğer, iki taraf arasındaki her ticaret sonucunda her iki taraf da daha zenginleşiyor diyebiliriz. Eğer biz bir mal veya hizmeti para karşılığında alıyorsak bu mal veya hizmeti ödediğimiz paradan daha değerli bulduğumuz için alıyoruz. Aynı şekilde malı veya hizmeti veren de aldığı parayı verdiği hizmetten veya maldan daha değerli görüyor. Dolayısıyla hem alıcı hem satıcı kendilerine göre ticaret sonunda ticaret gerçekleşmeden önceki varlıklarından daha değerli varlıklara sahip oluyorlar. Yani, ticaret hacminin artması herkes için refah seviyesinin yükselmesi anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu açıdan değerlendirdiğimizde, stabil kripto paraları değer transferlerinde hızı arttırıp, maliyetleri düşürerek, ticaretin önünü açan ve nihayetinde toplam refahı yükselten araçlar olarak görmeliyiz. Visa – Circle işbirliği ile bu araçlardan artık sadece dijital değil aynı zamanda fiziksel mal/hizmet ticaretlerimizde yararlanabileceğimiz bir dönemin başladığını söyleyebiliriz.