hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Can Gürel Can Gürel

    Libra nedir, avantajları nelerdir?

    30.11.2020 Pazartesi | 16:49Son Güncelleme:

    Uzun süredir beklenen Facebook liderliğindeki dijital para birimi Libra’nın, Ocak 2021 itibariyle piyasaya sürülmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Libra Nedir?

    Libra, aralarında Spotify, Uber, kripto para sektör devleri Coinbase ve Andressen Horowitz’in de yer aldığı 21 şirketin bulunduğu, Facebook lideriğinde İşviçre’de kurulu kar amacı gütmeyen Libra Derneği tarafından yürütülen global bir dijital ödeme sistemidir. Bu ödeme sisteminde değer alışverişi için kullanılacak olan para birimi ise ilk etapta Libra Dolar’ı olacak.

    Libra Doları’nı telefonunuzda yaşayan para gibi düşünebilirsiniz. Bu para birimini Facebook’un geliştirdiği yeni cüzdan uygulaması Novi üzerinden doğrudan veya Whatsapp ile Facebook Messenger veya üzerinden dolaylı olarak satın alabileceksiniz. Libra Dolar’ı 100% Amerikan Dolar ile desteklenecek ve 1 Libra Doları 1 Amerikan Doları’na eşit olucak. Dolayısıyla kaç Amerikan Dolarlık satın alım yaparsanız o kadar adet Libra Doları’na sahip olucaksınız. Aynı şekilde Libra Dolar’ınızı her zaman Amerikan Doları’na bozdurulabileceksiniz. Libra Doları’nı Libra ekosistemindeki şirketlerin ürünlerini kullanırken alışveriş yapmak veya para göndermek için kullanabileceksiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Libra’nın avantajları nedir?

    En büyük avantaj kolaylık. Para göndermenin bir Whatsapp mesajı iletmek kadar kolay olduğu ve bu şekilde 2.5 milyar insanla ticaret yapabildiğiniz bir dünya hayal edin! Üstelik işlem ücretlerinin, gönderimi yapılan tutardan ve ülkeden bağımsız cok cüzi miktarlarda, hatta kimi durumlarda bedava olduğu bir dünya. Libra’nın geniş kitlelerce benimsenmesi sanılandan çok daha hızlı gerçekleşebilir.

    Libra neden farklı?

    Günümüzde PayPal, Transferwise, Venmo ve benzeri birçok uygulama domestik veya uluslararası ödemeleri çözümleri sunuyorlar. Teknolojik açıdan Libra, bu çözümlerden ayrılıyor. Kripto paralara benzer teknolojik bir altyapıya sahip olan Libra, iş süreçleri ile iç içe ödeme akışları sağlayan uygulamaların yazılabilmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle Libra Doları’nı “programlanabilir para”, Libra platformunu da inovasyonun yeşerebileceği Apple Store’a benzer bir platform gibi değerlendirmeliyiz.

    Kimlik doğrulaması ön şartı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her ne kadar Facebook, Libra’yı küresel ödeme sistemi olarak tanıtsa da, diğer tüm geleneksel ödeme şirketleri gibi Libra da ciddi bir regulasyona tabi olucak ve bazı kurumlara, kişilere veya coğrafyalara hizmet vermesi mümkün olmayacaktır. Örneğin Amerika tarafından ambargo uygulanan İran, Venezuela gibi Amerika tarafından ambargo uygulanan ülkelerde Libra’nın hizmet veremeceğine emin olabilirsiniz. Regulasyon gereği Libra’ya ulaşmanın bir ön şartı da kimlik doğrulaması olucak. Orjinal vizyonu banka hesabı olmayan kitlelere hizmet götürmek olan projenin geçerli bir kimliğe dahi sahip olmayan 1 milyar insana nasıl ulaşmayı planladığı ise simdilik soru işareti.

    Libra’nın rakibi Bitcoin değil bankalar

    Bu açılardan, Libra’nın, herkese açık, sınırlar ötesi vemerkeziyetsiz Bitcoin ve benzeri kripto para projelerle rekabet etmediğini söyleyebilirim. Tam tersine, Libra ekosisteminin yaygınlaşmasıyla Libra ile diğer kripto para birimlerinin aynı platformlar üzerinde (kripto borsaları ve cüzdanlar) takas edileceği için bu durum kripto para sektörü için son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Libra Derneği’nin Libra ekosistemi içerisindeki temel görevinin Libra Dolar’ına karşılık gelen Amerikan Dolar rezervini muhafaza etmek ve yönetmek oluduğunu düşündüğümüzde özünde bir banka rolü üstlendiğini farketmemiz mümkün. Fakat bu banka, halı hazırdaki ürünleri, müşteri kitlesi ve teknolojisi ile tüm bankalardan daha üstün yeteneklere sahip. Aynı rezerv ve teknolojik altyapı ile belki de yakın gelecekte 20-30 ülkede hizmet vermeye başlayacak olan Libra’nın, bu noktadan değerlendirildiğinde, yanlızca ödeme aracılar için değil bankalar için de ciddi bir rakip haline geliceğini öngörebiliriz.