hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Başarılı bir Türk kadınından Web3 Pazarlama İpuçları - Elif Hız

    03.04.2022 Pazar | 10:14Son Güncelleme:

    NFT ve metaverse’ler ile ilgili teknoloji, pazarlama, içerik ve sanatçı tarafında çalışan kadınların çoğalması Web3 ekosisteminde oldukça önem verilen bir başlık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha önce bu alandaki çalışmalara ve rakamlara yer verdiğim ve kadınların bu alandaki varlığını tartıştığım bir yazı kaleme almıştım. Alan o zamandan bu zamana bile %60 büyüdü. NFT, Metaverse ve kriptolar alanında özellikle topluluk yönetimi konusunun her şeyin önüne geçtiği düşünüldüğünde, pazarlama ve iletişimin yeniden şekillenmesine ve dönüşümüne bu alan içindeki profesyoneller olarak bizzat şahit oluyoruz. Ancak hala gerek pazarlama profesyonelleri, gerek yatırımcılar, gerek sanatçılar, gerek içerik üreticilerine baktığımızda kadınların bu ani yükselen ekonomiden aldığı payın daha düşük olduğunu görüyoruz. Son 1 yıldır kadın sanatçılar tüm NFT sanat satışlarının sadece %5'ini oluşturmuş. Erkek NFT sanatçılarının kadın NFT sanatçılarına oranı belirsizliğini koruyor olsa da istatistikler, genel olarak kripto sektöründeki kadın sayısının erkeklerden çok daha az olduğunu gösteriyor. Kripto para borsası Gemini tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette kadınların sadece %26’sının kripto paraya sahip olduğu belirtiliyor.

    Bu alandaki eksikliği gören bazı öncü kadınlar ve topluluklar NFT'ler aracılığıyla “cyrpto bro" diye adlandırılan kültürü değiştirmeyi ve daha çok katılım sağlamayı hedefliyorlar.

    İşte Elif Özgecan Hız da bu alanda en çok içerik üreten, bilgiyi paylaşmaktan asla çekinmeyen ve kurucularının tamamının Türklerden oluştuğu, global bir başarı yakalayan Ninsa Squad NFT projesinin pazarlamasının başında bir pazarlama yöneticisi. Hem Twitter’da hem de Youtube’da oldukça aktif olarak, alanın büyümesine, en önemlisi de bu alanda yeni insanların yetişmesine katkıda bulunuyor. Elif, 12 senedir profesyonel hayatın içinde ve 8 senesini dijital pazarlama alanında geçirmiş. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşadıktan sonra, 2018’den beri de Toronto’da yaşıyor.

    Elif’in pazarlama alanındaki bilgilerini daha çok insanla paylaşmak ve Web3 alanına girmek isteyen herkese birlikte ilham olabilmek için bir kaç soru sordum ve ilgisi olanlara çok faydası olacak cevapları şöyleydi.

    Başarılı bir Türk kadınından Web3 Pazarlama İpuçları - Elif Hız

    Pazarlama ve iletişim yaklaşımını NFT ekosistemi açısından nasıl değerlendirirsin?

    Web 2 pazarlama stratejileri ile Web 3'ün benzer yanları olsa da, ikisini birbirinden ayıran ciddi farklar da var. Web 3/ NFT pazarlaması inanılmaz hızlı değişiyor, 7/24 ayakta ve en önemlisi, komünite odaklı bir yaklaşım hakim. Uzun vadeli pazarlama stratejilerin yerine sprint stratejilerin işlediği, hatta kimi zaman hiç birinin işlemediği bir ekosistemden bahsediyoruz. Pazarlamacılar için de yepyeni bir alandayız ve aslında her birimiz de süreç içerisinde öğrenip evriliyoruz.

    NFT ekosistemindeki bildiğimiz pazarlama ve iletişim modelleri çok farklı çalışıyor. İşin matematiği değişti. Sence bu önemli farklar neler?

    Beni en şaşırtan ve hoşuma giden fark, çok daha rahat bir dil kullanılıyor olması ve ekiplerin, yaygın bir şekilde projelerini ‘build in public’, yani topluluk önünde geliştiriyor olması. Gelişim sürecinden itibaren topluluğun projeyi takibe alması, dahil olması, web2 dünyasından alışkın olduğumuz yaklaşıma göre çok farklı. Web2’de, markaların, fikirleri kapalı kapılar arkasında geliştirdiği, uzun hazırlık döneminden sonra olgunlaşmış bir marka hikayesi ve haritayla ortaya çıkmasına alışkınız. Web3’te ise, fikirler insanları bir araya getiriyor, insanlar o fikrin olgunlaşmasında sürece dahil oluyor ve daha sonra o fikre yatırım yapıyorlar, yani bir nevi hissedar oluyorlar. Daha sonrasında da ekip ve topluluk adeta el ele verip markayı daha güçlü hale getiriyor.

    Bu süreci göz önünde bulundurunca, kullandığınız dil ve sosyal medya stratejisi doğrudan etkilenmiş oluyor. Hissedar olan komunite, NFT/Web3 ekosisteminde projenin gelişiminde ve güçlenmesinde etken bir rol oynuyor. Bir başka önemli fark ise, bu toplululugu nerede bir araya getirdiğiniz ve nasıl bir düzenli aktivite/fayda sağladığınız. Çoğu web3 projesinin tercihi topluluk yönetimi için Discord. Dolayısıyla Discord kullanımı konusunda kendinizi geliştirmek de büyük önem taşıyor.

    Son olarak da şuna değinelim: geleneksel şirketlere kıyasladığınızda NFT projelerinde analitik araçlarının, hedeflerin, kompleks sistemlerin daha az etkin olduğunu görürsünüz. Zamanla, pazar daha kalabalıklaktıkça, öne çıkmak zorlaştıkça ve deneyimli pazarlamacılar Web3’e geçiş yapmaya başladıkça bunun da değişeceğini düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir pazarlamacıya NFT projeleri için bilmesi gerekenleri nasıl özetlersin?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birkaç maddeye indirmeye çalışayım:

    1) Müşteri/hedef kitle/yatırımcıyı çok iyi dinlemek ve hitap edebilmek
    2) Sektörün dinamiklerini, trendlerini, etkili kişilerini, dilini ve haberlerini yakından takip etmek (güncel kalmak çok kritik)
    3) Full-funnel (tam döngü) pazarlamayı anlamak ve her etap için doğru iletişimi yapabilmek (awareness, decision, conversion, engage, delight) (bununla ilgili daha fazla bilgi edinmek yani)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elif’in anlattıklarını en çok kapsayan şey benim için her zaman öğrenmeye hevesli ve açık fikirli olmak. Denemeye devam ettiğiniz sürece, kendinizi geliştirmeye devam edeceğiniz, daha özgür bir pazarlama ve iletişimi yaklaşımı getirebileceğiniz yeni ve sınırları olmayan bir oyun alanından bahsediyoruz. Elif gibi bu alanda sadece işlerini değil, işlerini nasıl yaptığını da sergileyen insanlar çok kıymetli. Artması niyetiyle hazırladığımız bu röportajımızın alana katkı sağlamasını içten diliyoruz.