hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Blok zinciri yoluyla iklim krizine çare bulunabilir mi? KlimaDAO röportajı.

    02.06.2022 Perşembe | 09:17Son Güncelleme:

    İklim krizinin en büyük çözümlerinden biri, atmosferdeki karbon oranını azaltmak. Blok zinciri ve Web3 gelişmeleri bu sorunun tam olarak neresinde yer alıyor ve neye çare oluyorlar? Bu önemli konuyla ilgili en son gelişmeleri araştırdım ve iklimin düzenlenmesine odaklanan, arkasında oldukça tecrübeli bir ekip olan KlimaDAO kurucusu ve ekibi ile bir röportaj gerçekleştirdim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KlimaDAO karbon azaltma veya ayırma teknolojisinin benimsenmesine yardımcı olan ve karbon ayak izlerini yalnızca CC'lerle dengelemek isteyen şirketleri caydıran ve onları çevresel olarak dostça eylemler ile performans göstermeye zorlayan bir oluşum. Öncelikle geçtiğimiz Kasım ayında KlimaDAO 9 milyon tonun üzerinde bir karbon dengelemesi yaptı. Kripto işlemlerinin kullandıkları işlemci ağırlığı sebebiyle küresel ısınmaya katkıda bulunduğunun her zamankinden daha fazla öne çıkarıldığını biliyoruz. KlimaDAO da karbon dengelemesini blok zinciri ile çözmeye çalışan, merkezi olmayan algoritmik tabanlı rezerv para birimi üreten bir organizasyon. KlimaDAO KLIMA Coin/Token sadece protokol tarafından basılabilen ve yakılabilen bir token. Kısaca, değeri gerçek dünyadaki bir karbon varlığı tarafından desteklenen bir kripto para birimi. KLIMA Coin’in avantajlarından da bahsetmek istiyorum. * coin’lerin her zaman için piyasa olumsuzluklarının negatifliklerinden etkilenme olasılığı açıktır. Soru cevap bölümünde KLIMA token’ı nasıl kullandıklarına dair daha detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

    KLIMA Coin’in avantajları

    • Yeşil ekonomi ve karbonun azaltılmasına yönelik güçlü teşviklere sahip.
    • Rezerv varlık olarak geliştirilmiş.
    • Ethereum ana ağı üzerinde yer alan hisse kanıtı kontrol noktaları üzerinde kurulu.
    • Gelecek vaat eden ve uzun vadede kazanç potansiyeli yüksek proje olarak gösteriliyor.

    İklim krizi ve sürdürülebilirlik sorunlarına nasıl çözüm ürettiklerine dair ekibi birebir dinleme imkanı bulmak çok güzel bir fırsattı. İlk ağızdan sorularım ve cevaplarını da paylaşmaktan çok mutluyum çünkü kafamızı bir an olsun daha önce bakmadığımız bir tarafa çevirmenin getirdiği yeni bilgiler önce kendimiz sonra da gezegenimiz için başka olasılıkları yaratıyor.

    Klima DAO'nun temel hedefleri nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1: İklim Eylemini Yönlendirmek

    KlimaDAO, KLIMA token aracılığıyla blok zincirinde Tokenize Karbon Tonları (TCT) tedarikini teşvik ediyor. Talebi Tokenized Carbon'a yönlendirerek, karbon denkleştirme üreticilerini daha fazla karbon kredisi üretmeye teşvik ediyor, yeni karbon azaltma veya ayırma teknolojisinin benimsenmesine yardımcı oluyor ve karbon ayak izlerini yalnızca CC'lerle dengelemek isteyen şirketleri caydırıyor ve onları çevresel olarak performans göstermeye zorluyor.

    KLIMA, karbon ekonomisinin kilidini açmak için ilk yapı taşı ve daha fazla ekonomik faaliyetin gezegenimize daha fazla zarar vermek yerine gezegenin yenilenmesini hızlandırdığı bir ekonomi yaratıyor ve bunu sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.

    2: Karbon Bazlı Rezerv Para Birimi Olmak

    KLIMA ekosistemi ve para politikası, KlimaDAO tarafından yönetilmektedir. Bu şekilde şeffaf karar vermeyi ve uzun vadeli istikrarı garanti ediyoruz. Uzun vadede, istikrarı optimize etmek, küresel bir hesap birimine ve değişim ortamına geçmek için bu sistemi kullanabiliriz. Şu anda, kısa vadede, kullanıcıları yeni karbon para birimi dalgasına katılmaya teşvik etmek için büyüme ve zenginlik yaratmaya odaklandık.

    3: İklim Piyasalarını Kolaylaştırmak

    Mevcut karbon (ve genel olarak iklim) piyasaları likit ve şeffaf değil. Bu nedenle, karbon tonajının aşırı derecede düşük değerde olduğunu ve bu sorunlar nedeniyle aşağı zorlandığını hissediyoruz. Bu sorunları ortadan kaldırarak gerçek fiyat elde etmeye yardımcı olmak istiyoruz.

    Klima DAO, karbon kredilerinin değerlenmesini hızlandırmak için blockchain teknolojisini nasıl kullanıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KlimaDAO adlı makalemizde de bunu çok detaylı anlatıyoruz. Klima, pazardaki bölünmeyi azaltmak ve küresel olarak sürdürülebilirlik projelerine iklim finansmanı dağıtımını hızlandırmak için bir dizi DeFi teknolojisinden yararlanıyor.

    NFT'ler çevre için kötü mü?

    NFT'ler kendi içlerinde çevre için kötü değildir; ancak belirli NFT'lerin oluşturmak için kullandığı altyapı, enerji tüketimleri nedeniyle olumsuz çevresel etkilere sahip olabilirler. Bu, özellikle 'Proof of Work' blok zincirlerinde oluşturulan NFT'ler için geçerlidir. Bu blok zincirler, ağlarını güvence altına almak için ağır hesaplamalara dayanır ve bu nedenle önemli miktarda enerji tüketir. Bu hesaplamalar, söz konusu blok zincirlerinde NFT'lerin gerçekten basılıp basılmadığına bakılmaksızın gerçekleşiyor. Bu nedenle, NFT'ler ve olumsuz çevresel etkiler arasında bir bağlantının kurulması, yalnızca ağın temel emisyon profilinin zincir üstü faaliyete atfedilmesi yoluyla olabilir. Proof of Work'ün aksine, 'Proof of Stake' (ağ güvenliğini sağlamak için enerji yerine teminatı kullanan) temelli blok zincirler neredeyse hiç emisyon üretmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Gezegene bir aşk mektubu gönder” uygulamanız tam olarak nedir?

    DAO'nun karbon denkleştirme aracı Klima Infinity'yi kullanarak, bireyler ve benzer şekilde kuruluşlar, karbondioksit ve diğer sera gazlarının emisyon kredilerini etkin bir şekilde ortadan kaldırarak ilk zincir üstü karbon denkleştirmelerini tamamlamaya teşvik ediliyor. Bunu yaparken, katılımcılar ayrıca blok zincirinde saklanmak üzere gezegene olan aşkları hakkında kişisel bir mesaj gönderebilirler. Bu kampanyanın ilk katılımcıları, tokenize edilmiş karbon kredileri aracılığıyla piyasadan 2.500 tondan fazla karbonu çoktan emekliye ayırdı. Bu miktar, Dubai'de son 13 yılda Dünya Saati uygulaması sırasındaki emisyon tasarrufunu (1.600 ton CO2) neredeyse ikiye katlamış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KlimaDAO’yu daha yakından tanımak isterseniz ve özellikle temiz enerji, yeşil ekonomi konularıyla ilgiliyseniz mutlaka Medium blog sayfalarını, yol haritalarını incelemenizi öneririm. Çekirdek KlimaDAO ekibi, proje geliştirme ve finansman, MRV, ticaret/aracılık ve emisyon danışmanlığına kadar iklim finansmanı yelpazesinde derin deneyime sahip kişilerden oluşuyor. Özellikle Twitter hesapları ve podcast’lerinden iklim ve sürdürülebilirlik düzenlemeleri konularında gerçekten çok ve yepyeni bilgiler öğrenebilir ve aktif katılımcı olmak için adım atabilirsiniz.