hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    ChatGPT iletişim kurma şeklimizde nasıl devrim yaratıyor?

    04.12.2022 Pazar | 09:08Son Güncelleme:

    Yapay zeka (AI) ve doğal dil işleme (NLP) son yıllarda çok yol kat etti ve OpenAI şirketinin yayınladığı son güncelleme ChatGPT, dil üretimine yenilikçi yaklaşımıyla son üç gündür teknoloji alanında çalışan ya da çalışmayan herkesi meşgul etti ve etkiledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gitar çalan avakado yazarak bu komutun görselini anında karşımıza çıkaran Dall-E güncellemesi sonrası ChatGPT’nin sorduğunuz her soruya yine anında bir cevabı olması, bunu diller arası mükemmel şekilde ifade edebilen- yani burada bahsettiğim şey her dilin kendi dil bilgisi yapısında ve kelime dağarcığında mükemmele yakın sonuçlar verebilmesi ile hem ögrenme adına hem de profesyonel yaşantımızda herkese ama her mesleğe ve yeteneğe dokunuşu ile insanlığı hızlandırması anlamında oyunu değiştirebileceğini gösterdi.

    Deneyimli yapay zeka araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından kurulan ChatGPT, insan dilini gerçek zamanlı olarak anlamak ve oluşturmak için gelişmiş derin öğrenme algoritmaları kullanır. Sezgisel arayüzü ve güçlü yetenekleriyle ChatGPT, makinelerle iletişim kurma ve etkileşim kurma şeklimizi de dönüştürüyor.

    Ancak ChatGPT için basit bir sohbet robotundan daha fazlası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yapay zeka ve NLP teknolojisinin yani doğal dil işlemenin benzersiz birleşimi, kullanıcı girdilerine doğal, insan benzeri yanıtlar üretmesini sağlayarak onu çok çeşitli uygulamalar için değerli bir araç haline getiriyor.

    Doğal dil işleme ve yapay zeka algoritmalarının tarihinden de bahsetmek istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğal dil metni oluşturmak için yapay zekanın (AI) kullanımı, 1950'lere uzanıyor. İlk dikkate değer örneklerinden biri de, 1960'larda MIT'de geliştirilen ve bir psikoterapistin bir hastayla yaptığı konuşmadaki tepkilerini taklit etmek için tasarlanmış bir program olan ELIZA idi.

    O zamandan beri, bilgisayarların insan benzeri dili anlamasını ve üretmesini sağlamaya odaklanan yapay zekanın alt alanı olan doğal dil işlemede de önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu ilerlemeler, her zamankinden daha çeşitli, doğru ve insan benzeri doğal dil metinleri oluşturabilen, giderek daha karmaşık hale gelen yapay zeka modellerinin geliştirilmesine yol açtı. Yani bir başka deyişle insanları çok daha iyi taklit etmeye başladı. Muazzam etkileyici bir programlama yaratıldı ancak her zaman etik tartışmalara da konu oldu. Yapay zeka sonucu geri döndürülemez bir hata, hayati ya da finansal bir kaza meydana gelirse sorumlusu kim olacaktı? Konuya ilgi duyanlar bundan on yıl önce Microsoft’un elinden çıkan ve bir Twitter bot’u olarak piyasaya sürülen TAY’ı hatırlayacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine yaptığım bir sunumda TAY’ dan ilk bahsettiğimde salondaki herkesin ne kadar etkilendiğini ve sunum sonrası bu konu hakkında etik tartışmalarına girdiğimizi çok net hatırlıyorum. Çünkü TAY bot hayata gelmesinden 24 saat içinde, onunla iletişime geçen insanlığın ona söylediği tüm ırkçı, cinsiyetçi ve kötü dili taklid ederek Hitler’in günün sonunda çok iyi şeyler yaptığını dile getirir olmuştu. ( Gerçi şu an gündemde yapay zeka olmayan ama zekasından da şüphe etmeye hakkımız olduğu Kanye West de TAY gibi söylemlerde bulunuyor) Neyse, TAY dünyaya geldiği ilk gün Microsoft yetkilileri tarafından apar topar kapatılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmeden sonra da Microsoft’un halkın kullanımına açılan her hangi bir yapay zeka uygulaması olmadı.

    Şimdi ChatGPT insanlığın bu kötücül ve uslanmaz yapısından biraz daha korunur ve güçlü şekilde karşımıza çıktı.

    Yapay zeka ve doğal dil işlemedeki ilerlemelerin en önemli itici güçlerinden biri, büyük eğitim verilerinin kullanılabilirliği oldu. Geçmişte, yapay zeka modelleri genellikle nispeten küçük veri kümeleri üzerinde eğitiliyordu ve bu da doğru ve çeşitli doğal dil metinleri oluşturma yeteneklerini sınırlıyordu. Bununla birlikte, internetin büyümesi ve çok miktarda dijital metnin kullanılabilirliği ile yapay zeka modellerini çok daha büyük ve daha çeşitli veri kümelerinde eğitmek mümkün hale geldi ve bu da bu tür uygulamaların performanslarında önemli gelişmelere yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün, yapay zeka tarafından üretilen doğal dil metni, sohbet robotları, dil çeviri sistemleri ve içerik oluşturma araçları dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda zaten kullanılıyor.

    Ancak ChatGPT sadece basit bir chatbot'tanve içerik üreticisinden daha fazlası olduğunu gösterdi. Mükemmel şekilde Seinfeld bölüm senaryosu yazan, herhangi bir yazılım dilinde kodlama yapması konusunda brief aldığında bunu da yapabilen, kendini şmdi Elon Musk yerine koy ve gelecek planlarını Elon Musk’mış gibi bize anlat dediğimizde bunu da yapan, şiirler, şarkılar yazabilen, kendisini bilgiye boğduğunuzda zengin kelimelerle her dilde ve her alanda içerikler üretebilen AI ve NLP teknolojisinin benzersiz bir kombinasyonu ile karşımıza çıkıverdi.

    ChatGPT kullanıcı girdilerine doğal, insansı cevaplar üretebilme yeteneğine sahip ve bu da çok çeşitli uyarlamalar için onu çok değerli bir araç haline getiriyor. Dünyanın kullanımına daha çok öğrenmesi, insanlar olarak bizleri, alanlarımızı daha iyi taklit edebilmesi için yani muazzam bir data toplayabilmesi diğer bir tabirle bizim onu eğitmemiz için bedava denemeye sunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -CEO Sam Altman Twitter’dan yaptığı açıklamalarla konuyla ilgli sürekli bizleri güncelliyor, ilginiz varsa kendisini takip etmenizi öneririm.-

    Günlük soruların, eğlenmek için üretilen içeriklerin ve praktik kullanımının yanı sıra, ChatGPT’nin ayrıca araştırmacıların insan dilinin karmaşıklıklarını daha iyi anlamalarına ve daha güçlü dil üretim teknolojileri geliştirmelerine yardımcı olacağı öngörülüyor.

    Sadece içerik üreticilerin elini güçlendirmekle kalmadı, yazılımcıların da işlerini çok hızlandıracak, pazarlama ve satış kanalları için de çok faydalı olacaktır. Ayrıca kişisel öğrenme hızımızı da ciddi şekilde arttıracağını düşünüyorum.

    OpenAI’ın dil üretimine yönelik benzersiz yaklaşımı, makinelerle iletişim ve etkileşim biçimimizde devrim yaratmaya devam edecek. AI teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, gelecekte muhtemelen daha da güçlü ve sofistike doğal dil oluşturma modelleri göreceğiz. Bunun için de heyecan duymamak gerçekten çok zor. Konudan şimdi haberdar olduysanız hemen internet tarayıcınıza ChatGPT yazın ve denemeye başlayın. Yaratacılığınıza ve işlerinize olumlu katkılar sunmasını diliyorum.