hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Cosmoverse Istanbul- Kültürlerin Buluştuğu Cosmos! Juri Maibaum röportajı

    04.02.2023 Cumartesi | 15:16Son Güncelleme:

    “ İlla ki bir kripto konferansı konsepti gibi olması gerekmiyor; insanlar daha çok ‘muhteşem güzel bir etkinliğe gidiyorum, en çılgın partilere katılıyorum, bu esnada da kripto sektörü hakkında bilmem gereken tüm yeniliklerden haberdar oluyorum’ diyebilmeli. Evet, şehir olarak İstanbul’u seçmemizin bir nedeni de bu, çünkü mükemmel bir yer. “

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün sizi yine farklı bir kimliik ile oldukça genç ve başarılı bir rol model olan Juri Maibaum ile tanıştırıyorum. Cosmos evreninin geliştiricisi ve resmi ekosistem etkinliği Cosmoverse kurucu ortaklarından biri olan Juri Maibaum ile bu yıl İstanbul’un ev sahipliği yapacağı global etkinlik için bir roportaj gerçekleştirdim. Juri elbette Cosmos ve Web3 ekosistemi ile de yakından Ilgileniyor. Geçen yıl Colombia Medellin’deki Cosmoverse etkinliğine katılan, blockchain alanında iş geliştiren ve takip eden 2 bin kişiden biri olarak, çok iyi bir deneyim yaşadığımı söyleyebilirim.

    Juri’den bu yıl Istanbul’da düzenleyecekleri yeni Cosmoverse etkinliği ile bilgiler aldım. Kültürlerden, blokzincirine kadar ve onun kariyerinden birçok konu konuştuk. Kendisinin 21 yaşında olduğunun da altını çizmek istiyorum. Teknolojik gelişmelerin özellikle software alanında çok hızlanması ve erişiminin kolay olması genç kuşağın kendisini daha hızlı geliştirmesine ve kendi projelerini hayata geçirmek için oldukça erken yaşlarda bu deneyimleri yaşamalarını sağlıyor.

    Cosmoverse Istanbul- Kültürlerin Buluştuğu Cosmos Juri Maibaum röportajı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sorulara geçelim..

    Juri, ne zamandan beri Web3 alanında çalışıyorsun? Bize biraz kendinden ve yolculuğundan bahseder misin?

    - 2020, pardon 2019’un ortalarıydı. Piyasaların çok fazla düşüşe geçtiği bir dönemdi, o sıralarda liseden yeni mezun olmuştum, ardından Afrika’da uzun bir seyahate çıktım. Afrika’da kripto hizmetlerinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu fark ettim. İnsanların finans sistemlerine erişebilmeye ihtiyacı vardı, bu da çoğunlukla belirli otoriteler tarafından reddediliyordu. Bu bana çok ilginç geldi, eve döndüğümde burada çok fazla fırsatın olduğunu gördüm ve sonuna kadar ilerlemeye karar verdim. Burada ayrıca Cosmoverse kurucu ortaklarından biri olan iş ortağım Fabian ile de tanıştım. Evet, kripto sektöründe çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. İlk olarak bir medya şirketi kurup Lizbon’a taşındık, ardından burada Cosmoverse’in diğer iş ortağı olan Cryptocito ile tanıştık. Lizbon’da bir araya geldiğimizde ise Cosmoverse’ü hayata geçirmeye karar verdik. Covid pandemisinden hemen sonra oldu bu, neyse ki salgın bir şekilde bitti. Dolayısıyla, uzun zamandır ilk kez yeniden gerçek bir etkinlik yapabildik, çok da güzel geçti. Bu noktada, Lizbon’da Cosmos’a özel bir konferans düzenlemek istediğimize karar verdik. Bundan sonrasını da biliyorsun zaten. İşte Cosmoverse bu şekilde doğdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu çok ilham verici bir hikaye. Cosmoverse konusundan önce Afrika’nın neresine seyahat etmiştin ve burada finansal uygulamalarla ilgili neler farkettin?

     - Doğu Afrika. Burada fınansal potansiyelin en yüksek olduğunu gördüğüm ülke Kenya oldu; burada M-Pesa diye bir mobil uygulama kullanılıyor. Bu mobil uygulama ile para alıp gönderiyorlar, aynı zamanda Zimbabve’de de kullanılıyor; uygulama hiper enflasyondan hemen sonra kullanıma geçmiş.

    Peki şu anda nerede yaşıyorsun? Biraz göçebe bir hayat sürdüğünü biliyorum.

     - Güzel soru. Şu anda sanırım Lizbon, Berlin ve İstanbul arasında gidip geliyorum diyebilirim.

    Harika. O zaman hemen Afrika’da başlayan yolculuğunun İstanbul’a nasıl uzandığını anlatmak ister misin?

    - Evet. Cosmoverse 2022, senin de bildiğin gibi Medellin Kolombiya’da gerçekleşti ve muhteşem bir başarıya ulaştı. Bu arada sen de geldiğin ve sahnede bize destek olduğun için çok teşekkürler. Cosmoverse’ün bu döneminde insanlar daha doğuya gitmemizi istiyorlardı. İlk başta da belirttiğim gibi, ilk Cosmoverse etkinliğiydi Lizbon’daydı. Lizbon Portekiz’de, insanlar dünyanın daha doğusuna gitmemiz gerektiğini söylüyorlardı. Biz de böylece İstanbul Türkiye’ye gitmeye karar verdik. İstanbul mükemmel bir merkez ve harika bir şehir. Burada kaç kişi yaşıyor bilmiyorum, sanırım 16-20 milyon arası olmalı. Bu kişilerin pek çoğu hâlihazırda her gün kripto hizmetlerini kullanıyor. Burada geliştiriciler için büyümekte olan bir ortam var, burada muhteşem mekânlar var ve muhteşem bir kültür ve olağanüstü lezzetler var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani, burası Cosmoverse için mükemmel bir yer. Bu yüzden Cosmoverse 2023, İstanbul’da gerçekleşecek. Bu yüzden de her şeyi planlamak bir süreliğine burada bulunuyorum. Cosmos ekosistemi için İstanbul’a gelmenden ötürü ben de çok mutlu oldum. Geçen yıl Medellin’deki etkinliğindeydim, sahnede NFT oyun panelinin moderatörüydüm. Tüm etkinliği, şirketleri, insanları, yeni firmaları ve ayrıca medyayı gözlemleme fırsatı buldum. Muhteşem bir etkinlikti. Cosmos ekosistemini seviyorum. Aslında Cosmos ekosistemi ile ilk kez Medellin’de tanıştım, gerçekten muhteşemdi. Ben de çok heyecanlıyım. O halde benim bizzat hissettiğim aynı enerjiyi ve sinerjiyi İstanbul’da da göreceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Peki, burada İstanbul’da Cosmos ekosistemindeki hangi yenilikleri ve gelişmeleri görebileceğiz?

    -Tek söyleyebileceğim, 2023 yılı, Cosmos ekosistemi için pek çok heyecan verici başlangıcın yanı sıra, son derece belirleyici ve heyecanlı bir yıl olacak. En ilginç gelişmelerden biri de, dYdX’in kendi Cosmos zincirine sahip olması diyebilirim. dYdX’i bilmeyenler için anlatayım. dYdX, Ethereum ekosistemindeki en büyük protokollerden biri; kendi Cosmos SDK zincirimizi kurabilmek için olağanüstü miktarda likiditeye sahip bu kocaman ekosistemden çıkmak istiyoruz. Dipnot olarak belirteyim; Cosmos’un vizyonu, bir, iki veya üç zincirin üzerinde düzinelerce protokol oluşturmak değil. Hayır, aksine pek çok protokol kendi özel blok zincirini oluşturuyor.

    Yani örneğin, bir oyun, bir bilgisayar oyunusunuz ve sadece Avalanche, Solana veya Whatnot gibi bir blok zincirinin üzerinde çalışmıyorsunuz. Kendi zincirinizi çalıştırıyorsunuz. Bunun ardındaki vizyon bu, çünkü bu size daha fazla esneklik vb. sağlıyor. Evet, dYdX bu yola öncülük etmeye karar verdi. 2023 yılında piyasaya girecekler, belki de Cosmoverse etkinliği ile aynı tarihlerde olur, bunu orada duyurmaları da çok heyecan verici olurdu. Öte yandan, zincirler arası güvenlik sistemi olan Sagan da var. Yani, süregelen pek çok harika gelişme mevcut. Herkese Cosmos ekosistemi ile daha yoğun bir şekilde ilgilenmelerini önerebilirim. Devam etmekte olan çok büyük şeyler var. Ama evet, dYdX’in Cosmos’a ve zincirler arası güvenlik alanına giriş yapması kesinlikle öne çıkıyor.

    Anlattıklarınla birlikte katılımcılar için muhteşem bir fırsat olacak. Pek çok olanak, iş birliği ve yeni fikirler için de özel bir ortam olacak. Geçen yılı hatırlıyorum, Ethan Buchman vardı. Ethan, Cosmos ekosisteminin kurucu ortaklarından biri. Kendisi, Cosmoverse Medellin 2022 etkinliğinde Cosmos ile ilgili yeni bir oluşumun duyurusunu yapmıştı. İstanbul etkinliğinde de buna benzer büyük ve önemli duyurular olacak mı?

    - Çok büyük ihtimalle İstanbul Cosmoverse 2023’te bu kategoride başka duyurular da olacak. Başka büyük ve önemli şeyler görebiliriz, fakat şu an bu konuda çok fazla detay veremiyorum. Sadece şunu söyleyebilirim, Cosmoverse 2023’te çok sayıda yeni başlangıçlar olacak. Evet, yani Cosmoverse 2022’de ATOM 2.0 duyurusunun yapılması önemli bir şeydi. Ne yazık ki ATOM 2.0 onaylanmadı, çünkü topluluk kendisiyle aynı fikirde değildi. Ne yazık ki derken ne demek istiyorum? Yani, yönetimin teklifi demokratik bir karar alınması yönündeydi. Bu Cosmos için çok iyi bir şey, topluluğun bir araya gelmesi ve tüm Cosmos ekosistemini şekillendirebilecek güce sahip olması çok güzel. Fakat evet, Cosmoverse 2023’te ATOM 2.0 ile ilgili gelişmelerin yanı sıra başka pek çok güncelleme de göreceğiz. Örneğin, sabit bir kripto para olan USDC’yi piyasaya süren Circle’ı göreceğiz. Onlar da kendi Cosmos zincirlerini oluşturuyorlar. Bunu Cosmoverse 2022’de duyurdular. Yani, pek çok yenilikle karşılaşacağız.

    Biraz da yan etkinliklerden, etkinlik sonrası İstanbul’un kültürel elemnetlerinden katılımcıların nasıl tad alacağından konuşalım istiyorum Juri ile. Örneğin hamam. Hamam nedir biliyor musun. Juri? Nasıl partiler göreceğiz İstanbul’da? En önemlisi bilet fiyatları ne olacak?

     -Evet, aslında dün arkadaşlarım hamama gittiler. Evet, çok çılgınca şeyler anlattılar. ( gülüyoruz.) Partiler bizim için çok ama çok önemli. Evet, açıkçası üç gün boyunca Medellin şehrinin tamamına yayılmıştık geçen yıl. Orada çok sayıda partiye ev sahipliği yaptık. Bizim için, katılımcıların kendilerini tatildeymiş gibi hissetmeleri çok önemli, bu yüzden her zamanki gibi bilet fiyatları çok ucuz. Ayrıca katılımcılar bu üç gün boyunca konferanslara giriş yapabilecek, yiyip içecek ve kendilerini şımartacaklar. Ayrıca tüm etkinlik sonrası partilere ve yan etkinliklere katılabilecekler. Yeme içme de ücretsiz olacak. Burada asıl amaçladığımız şey, insanların Cosmoverse konferansına gelip eğlenmeleri ve hayattan keyif almaları. İlla ki bir kripto konferansı konsepti gibi olması gerekmiyor; insanlar daha çok ‘muhteşem güzel bir etkinliğe gidiyorum, en çılgın partilere katılıyorum, bu esnada da kripto sektörü hakkında bilmem gereken tüm yeniliklerden haberdar oluyorum’ diyebilmeli. Evet, şehir olarak İstanbul’u seçmemizin bir nedeni de bu, çünkü mükemmel bir yer. Yemeklerinizden bahsetmiştin, bu da bizim için her zaman önemli bir etken. Kültürü de çok önemli. Kolombiya’da kültürü oluşturan unsurlar; reggaeton (dans (müziği), aguardiente (alkollü içki), müzik vb.şeyler. Ama evet, İstanbul, restoranlarından ve gece kulüplerinden ötürü çok heyecan verici bir yer. Burada çok fazla potansiyel var. Burada da çok fazla fırsat var.

     Geçen yıl biletleri 39 Dolar’dan satmıştık. Bu fiyata üç gün boyunca konferanslara katılım hakkı, promosyon ürünleri, ücretsiz öğle yemeği, kahvaltı, atıştırmalıklar, kahve, çay, son gün düzenlenen kokteyl vb. ne ararsanız dâhildi. Ayrıca 39 Dolar’lık bu biletle etkinlik sonrası partilere ve tüm yan etkinliklere de katılabiliyordunuz.

    Yani, sadece 39 Dolar gibi bir ücret ödeyerek bir hafta boyunca tıka basa yiyip içip parti yapabiliyordunuz. Bu yıl da tekrar böyle bir şey olmasını planlıyoruz. İnsanlar İstanbul’a gelip, çok düşük bir ücret ödeyerek bilet satın alacak ve mesleki çevre edinmeye faydası olması açısından, tüm şirket kurucuları ile sohbet etme fırsatı bulabilecekler.

    Pek çok kripto konferansında VIP bölge oluyor, fakat biz VIP bölge sunmuyoruz, çünkü topluluğun olabildiğince iç içe olmasını ve böylece insanların en sevdikleri Cosmos kurucularıyla sohbet edebilmelerini istiyoruz. Osmosis’ten Sunny veya Ethan Buchman gibi kişilerle konuşabilecekler. Cosmoverse ruhu işte tam olarak bu.

    Herkese açık, ucuz ve çok eğlenceli. Bence İstanbul bu etkinlik için mükemmel bir nokta, mükemmel bir lokasyon. Evet, Türkiye’yi seçmemizin bir nedeni de Türkiye dışında yaşayan insanlar, çünkü sürekli olarak çok fazla sayıda insan İstanbul’a gitmek istiyor, fakat gidebilmek için bir sebep üretmiyorlar.

    Cosmoverse ruhu işte tam olarak bu. Bunun gibi şehirleri ziyaret edebilmeniz için size geçerli bir mazeret sunuyoruz diye sözlerini tamamladı Juri Maibaum.

    Juri ile sohbetimiz çok güzeldi. İstanbul’a olan hayranlığı beni de çok etkiledi. Ekosistemin hakkındaki bilgi ve tecrübesi ile savunuşu da oldukça etkileyici. Eylül’ün sonlarına doğru planlanan etkinlik için İstanbul’a gelecek yabancı misafirler, İstanbul ile ziyaret edilecek en güzel mevsimde tanışıyor olacaklar. Umarım deneyimleri de İstanbul’da Eylül ayı kadar güzel olur.

    Etkinlik ile ilgili bilgilendirmeleri ben de sık sık yapıyor olacağım. Juri Malibaum ve Cosmoverse HQ hesaplarını da Twitter’dan takibe alabilirsiniz.