hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Cumhuriyet’in 100.yılında öncü kadınlardan unutulmaz kutlama!

    27.10.2023 Cuma | 15:36Son Güncelleme:

    “ Sizin de ne isterseniz yapabilme gücünüz var, çünkü biz onların torunlarıyız… “

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet’in cesur kadınları, alanlarında ilk, öncülük eden, ilham beklemeden ilham veren kadınları.

    İlk patalog’dan, ilk astrofizikçiye uzanan 20 çok kıymetli, her biri Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında dünyaya gelen, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir dönüşüme şahit olmuş kadınlarımız. Onlara kalan mirasta saf mücadele ve yapamazsın diyenlere kulak asmak yerine vazgeçmeyen özel bir ruh taşıyan bilim kadınlarımızın hikayesi. Ve o ruh, hepimizin içinde var.

    Yazar ve gazeteci Özlem Özdemir’in kürasyonuyla bugün başlayacak ve Açık Holding’in insiyatifi ve katkılarıyla Artopol Sanat Galerisi’nde açılan “Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi”nden bahsediyorum.

    Dün bu haberi okuduğumda, elimde ne var ne yoksa bıraktım ve Özlem Hanım’ın anlattıklarını okumaya, dinlemeye başladım. Bu alanda yazmış olduğu ilham veren Cumhuriyet kadınlarını anlattığı kitabını da yeni keşfettim ve hala ne kadar çok şey bilmediğimi bir kez daha hatırlattım kendime. Belki ülkeden uzak yaşadığım için de fazlaca duygulandım, internet ekipler amirimiz Serdar Kuzuloğlu’nun paylaşımı ile haberim olan bu özel 100.yıl kutlaması ile hemen Özlem Hanım’a yazdım ve ondan da kişisel notunu rica ettim. Eminim serginin açılmasından bir gün önce olsa bile bir çok insana bana yetiştiği gibi yetişti, ve bir e-posta gönderdi. Özlem Hanım’in sizlere özel kişisel yorum ve mesajını paylaşacağım ama önce sergiden ve içeriğinden biraz bahsetmek istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet’in 100.yılında öncü kadınlardan unutulmaz kutlama

    Sergi nerede?

    “Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi”, 27 Ekim Cuma günü İstanbul Maslak 42’deki Artopol Sanat Galerisi’nde açılacak ve 2 Kasım 2023 tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na armağan olarak ise Cumhuriyet’in Öncü Kadınları web adresinde onine olarak sergilenmeye başlayacak. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde erişilebilecek sanal sergi sayesinde, Cumhuriyet’in kadınlara sağladığı kazanımların dünyaya ulaşması hedefleniyor. Bize miras kalan bu değerli hikayeleri tüm dünyaya taşımak için her zaman bir eforumuz olması gerektiğini düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her kadının, çocuklarımızın, cinsiyet farketmeksizin hepimizin görmesi ve paylaşması gereken bir sergi. Orada olmak, hikayeleri okumak, dinlemek, belki yeni insanlarla tanışıp paylaşmak ve oturup çok güzel hayaller kurmak için mükemmel bir sebep. Hem de Cumhuriyet’imizin 100. Yılında! Ve bir minik parentez ise Norm Ender’in ekibi ile kutlamalara özel yarattığı 100.yıl marşı Parla ve bu sergi gerçekten bence bu kutlamaların parlayan yıldızları oldu, hepimize ilham verdiler.

    Serginin İçeriği

    Bir kere köklü bir şirket olan ve teknoloji sektöründe uluslararası alanda çeyrek asır yıldır faaliyet gösteren Açık Holding’i Cumhuriyet mirasına verdiği önem ve bu fikire olan katkısından dolayı çok tebrik etmek gerek. Atatürk’ün başlattığı devrimlerin mirasını gelecek nesillere aktarmanın sürekli yeni yollarını keşfetmemiz gerektiğini, hatırlamamız, hatırlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Sergi bir fotoğraf sergisi değil diyor Özlem Özdemir. Sergi, Atatürk’ün kadına bakış açısını kronolojik olarak anlatırken Türk kadının haklarını kazanma sürecini de detaylı olarak paylaşıyor. Sergide, öncü rolleri ve her birisinin otantik hikayeleri ile yarattığı farklar ve kapsamlı biyografileri derlenmiş. Cumhuriyet’in ilanının en büyük katkılarından birinin kadın hakları olmasının bilinciyle, Cumhuriyet tarihine adını yazdıran öncü kadınlarla yola çıkarak uzun yıllar sürecek bir projenin ilk adımları atılıyor. Dünyaya tanıtmamız gereken, anlatmamız gereken bir sergi. Herkesin en az bir kere konuşması, paylaşması gereken bir sergi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sergiden bir örnek: NASA’da görev yapan ilk Türk bilim kadını Dilhan Eryurt’u anmak için Google daha önce bir Doodle paylaşmıştı. Kendisinin ilham veren hikayesi de bu özel sergide olacakmış. Dilan Hanım NASA Goddard Uzay Araştırma Ensitütüsü'nde çalışan tek kadın astronom o dönemde ve Güneş ile ilgili çok önemli keşifleri ile Apollo görevlerine katkısı çok büyük mesela. Artopol Sanat Galerisi’de daha detaylı hikayeleri deneyimleyeceğinizi ve 29 Ekim’de Cumhuriyet’in Öncü Kadınları web adresinde online ziyaret edilebileceğini yeniden hatırlatayım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muazzam ve çok ilham verici bir araştırma. Müthiş bir 100.yıl kutlaması!

    Tekrar tekrar Açık Holding ile serginin küratör’ü ve yazar Özlem Özdemir’e teşekkür etmeli.

    Son olarak Özlem Özdemir’den 20 ilham veren Türk bilim kadınları için ve bu kadar araştırmayı, özel hikayeyi sindirdikten sonra biz kadınlara mesajını rica ettim. Cevabını ben evde açıp okuduğumda yeniden yeniden duygulandım ve heyecanlandım :

    “ Sergideki her kadının kişisel öyküsü farklı ama mesleklerini yapabilmelerini sağlayan durum aynı: Cumhuriyet’in kurulması! Her öyküde; Cumhuriyet ile birlikte değişen yaşam biçimini ve kadınların nasıl özgürleştiklerini ortaya koymaya çalıştım. Bu tarihi bir sergi, bir fotoğraf sergisi değil. Hepsinin en önemli ortak noktası Atatürk sevgisi ve idealistlik. Bizim Atatürk şansımızı anlatıyorum bu sergiyle.

    Bu öncü kadınlar, Cumhuriyet’in verdiği fırsatlarla dünya çapında başarılar elde ettiler. Bütün önyargılara rağmen yılmadan Türk kadınlarının dünyadaki diğer kadınlardan hiçbir eksiği olmadığını ispat eden o kadın öyküleri yaşadıkça Cumhuriyet de yaşayacak… Ben onları hatırlatarak Cumhuriyet'in kadınlar için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Ve genç kızlara şu mesajı vermek istiyorum: Siz de ne isterseniz yapabilirsiniz çünkü biz onların torunlarıyız… “