hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Cybertruck’ın pazarlama stratejisi

    12.05.2021 Çarşamba | 09:06Son Güncelleme:

    Tesla’nın yarattığı devrim ve otomobil pazarını nasıl dönüştürdüğü ile ilgili anlatacak yeni bir şey kalmadı. Ancak, özellikle geçen hafta New York City sokaklarında prototipini gezdirdikleri Cybertruck ve pazarlama stratejisi, modern çağın Outlaw dedikleri bir numaralı pazarlama arketipti olarak gündemimizi meşgul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cybertruck Ön siparişle en çok talep gören araçlardan oldu ve 14,6 mio dolarlık bir hacime ulaştı.

    Düşünsenize Tesla gibi oyuncusu olduğunuz pazarı ayağa kaldıran bir markanız var ve üzerine devrim niteliğinde olacak bir de kamyonet-araba yaratma fikri üretiyorsunuz. Gelin bu fikri yaratma yolculuğunu anlamaya çalışalım beraber. Tüm pazara baktığımızda Cybertruck gibi bir tasarım göremiyorsunuz. Soğuk ve keskin kıvrımlar, arabalardan alışkın olmadığımız farklı gri bir renk ve dar pencereler. İlk lanse edildiğindeki eğlenceli Reddit sayfalarındaki caps’leri hala telefonumun fotoğraf galerisinde saklıyorum. Bu açılardan baktığımızda, Cybertruck otomobil piyasasında benzersiz, kendi pazarını ve rekabetini yaratan ve diğer otomobil markalarını da harekete geçmeye zorlayan bir çizgi çiziyor.

    Peki her şeyi geçelim, böyle bir aracın yaratılma nedeni neydi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Z ve Y kuşağı, hatta X kuşaklarının da bir kısmı, Avatar, Star Wars, Blade Runner ya da Marvel gibi fantastik filmlere tutkunlar. Ve orada ne tür arabalar görüyoruz? Cybertruck tarzı arabalar. Cybertruck’ın dış cephesindeki gri renk ve metalin materyali de zaten SpaceX’in dış cephesinde kullanılan materyalle aynı. Yani iki ürün de uzay merkezli bir tasarım taşıyor.

    Bu filmleri izlerken gerçek olmayacağını bilsek de belki her gün değil ama en azından bir kere kullanmak istiyoruz bu arabaları. Mars'ta sürer gibi sokaklarda sürmek istiyoruz ki, Elon Musk’ın alameti farikalarından birisi de içimizde uyanan o çocuksu istekleri, hayalleri, bir iş ciddiyetiyle ve hayranlık uyandırıcı şekilde hayata geçirebilmesi değil mi biraz da? Ve bu yüzden de, her yaptığını merakla takip ediyor ve izliyoruz. Hangimizin içindeki çocuk, kırmızı bir arabanın içine oturttuğumuz lego astronot adamımızı Mars yörüngesine göndermek istemezdi ki?

    Tesla da Apple gibi kendinizi ait hissetmek isteyeceğiniz bir topluluk yarattı. Markalar bir çok açıdan birbirine benziyor, peki ya ürünler? iPhone ile Cybertruck atasındaki benzerlikleri farketmemek çok zor değil.

    Her iki marka da genel kuralları çiğneyerek, eski yapıları yıkıyorlar. Nokia’nın tarihten silinmesi gibi… Cybertruck’da da gördüğümüz aynı fenomen. Sadece televizyonlarda ve filmlerde şahit olduğumuz bir şeyi gerçekte de görüyoruz ve kullanabiliyoruz, sonuç olarak eskisinin yüzüne bir daha asla bakmıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii en önemli benzerliklerden birisi de şirketlerin liderleri. Steve Jobs, çok hırslı ve devrimci, tasarım odaklı bir dahiydi. Elon Musk ise aşırı iddialı. Her ikisi de yeni ürünlerini tüm dünyada, aynı anda, canlı olarak yayınlanan gerçek zamanlı etkinliklerle sunmaktan büyük keyif alıyorlar. Milyonlar olarak ne sunduklarını görmek için bu etkinlikleri izliyoruz. Görmek istediğimiz önce Elon Musk, sonra da ne yaptığı, yani ürünü..

    Bunların hepsini birlikte değerlendirdiğimizde Outlaw marka kişiliğinin her birleşenini, Cybertruck pazarlama stratejisinde de görebiliyoruz.

    Peki Outlaw marka kişiliğinin bileşenleri nelerdir?

    Outlaw marka arketipinin arzusu; intikam ve devrimdir. :)
    Amacı, çalışmayan şeyleri yok etmektir.
    Stratejisi yok etmek ve şok etmektir.

    Outlaw marka modeline sahip en bilindik markalar, Harley-Davidson, Apple, Paypal gibi markalardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paypal’ı ele alırsak, çok basitçe; kredi kartı gibi yaygın geleneklerden tamamen uzakta, kendi yollarını yarattı ve insanların düşüncelerinde, alışkanlıklarında devrimsel değişikliklere neden oldu. Harley Davidson da keza toplumun alışık olmadığı, ama üründen belli bir topluluk yaratabilen bir marka haline gelmeyi başarabildi.

    En son Elon Musk’ın ünlü Saturday Night Live’da host olarak sahne alması ve bu durumu hemen bir gerilla marketing ile bir araya getirmesi yine çok başarılı bir pazarlama stratejisi olarak yorumlandı. Saturday Night Live show’u için zaten New York City’ de olan Elon Musk bir hafta önceden konuşulma yaratmayı başarmıştı. Bu avantajı Cybertruck’ın prototipini New York sokaklarında gezdirerek, adeta bir ünlü gibi Cybertruck’a fotoğraf verdirerek kullandı. İkonik New York ışıkları altında Cybertruck gelecekten gelmiş bir araba gibi görünüyordu ve ünlü Blade Runner filmine benzerliği ile ilgili yüz binlerce tweet atıldı. Bu parlak gerilla pazarlama örneğinin marka algısı, bilinirliği ve marka bileşenlerine katkısı çok üst seviyede oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cybertruck yeni nesil, uzaylı ve çılgın bir araba gibi aklımızın bir köşesinde yer almaya devam ediyordu. Fakat bu son gerilla pazarlama hamlesi ile, arabanın geniş bir pazara yine bomba gibi girdiğinin, kendi mekanlarını, kendi müşterilerini ve rakiplerini yarattığı açık hale geldi.