hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Dünyanın en büyük kripto konferansı Consensus 2022, Austin’den selamlar!

    19.06.2022 Pazar | 10:05Son Güncelleme:

    Kripto piyasası uzun zamandır kötü durumda, ancak aklım, kalbim ve iş geliştirme becerilerim, 15.000'den fazla katılımcıyla en büyük kripto konferanslarından biri olan Consensus 2022'den sonra tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalar bu denli belirsizlikle karşı karşıyayken ve Consensus deneyimimi dönüş yolunda kaleme alırken, evrenin bu köşesinde yeni bir şeyler olduğu çok açık olması beni yine heyecanlandırıyor.

    Özel bir şey.

    Eğlenceli bir şey.

    Zorlayıcı bir şey.

    Korkutucu bir şey.

    Crypto'nun değerleri ve vizyonu ademi merkeziyetçilik etrafında olsa da, katılımcıların yine insan olduğu gerçeğini düşündüm kalabalıkları gözlemlerken. Bizler sosyal varlıklar olarak, elbette, dünyanın her yerinden herhangi bir zamanda bir araya gelebilir, işbirliği yapabilir ve çalışabilir ve bambaşka şeyler yaratabiliriz. Bununla birlikte, "birleştiğimizde", fikirleri paylaşmak, yeni insanlarla tanışmak, yenilenmiş enerji, misyon duygusu ve yeni bağlantılarla daha zengin bir deneyime sahip oluruz. Bu döngüyü düşünürken şöyle bir formüle ulaştım:

    Dijital ademi merkeziyetçilik + (ara sıra) Fiziksel merkezileşme = Alan için büyüme ve inovasyon döngüsü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiziksel yakınlaşmaya geri dönerken, Discord ve Twitter'da daha güçlü bağlar oluşturuyoruz.

    Gelelim Consensus2022’nin benim gözümden değerlendirilmesine;

    1. Herkes için bir şey var

    500’e yakın oturum sunan konferansın kendisine özel bir uygulaması vardı ve tüm konferanslar buradan duyuruldu. Kullanıcılar kendi aralarında mesajlaşarak da tanışmış oldular. Ama en önemlisi, bence konferanslardaki ve yüzlerce firmanın kendisini en tatlı ve çekici şekilde tanıtmaya çalıştığı EXPO alanındaki konu ve insan çeşitliliği idi.

    Herhangi bir niş ile ilgileniyorsanız benim gözlemim her bir niş için uzman kişilerden oluşturulmuş bir konuşmacı listesi hazırlanmıştı. DAO, Crypto Culture, Investing, Blockchain, Gaming, Privacy, Security, Metaverse, Refi, Defi, Creators, Music, NFT, Web3athon, Payment, Trading, Careers, Mining…

    Şirketlerin standlarında ve yaptıkları özel eventlerde ürünlerini tanıtma heyecanı ve çabası ise benim daha önce hiç görmediğim bir heyecan. Austin’in en şık mekanlarından birinde fiziksel bitcoin parasını* aynı zamanda bir hard wallet* tanıtan şirketin başkan yardımcısı bizzat davetlileri kapıda karşılıyor ve ürünün özelliklerini heyecanla tek tek anlatıyordu.

    Tüm şirketler tshirt, şapka gibi merchandise ürünler dağıtırken, MetaMask ve Binance’in çantaları kapış kapış gitti, ve ciddi bir sıra vardı. Burdan çıkarımımız ise artık love mark kavramının Web3’de de kesinlikle bir kişilik temsiline dönüşmesi. Tshirt’ünü giydiğim marka beni temsil ediyor, buradan kim olduğumu tahmin edebilirsin egomuz sanırım hiç değişmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji daha çok gaming ve NFT’ler alanında altı çizilmiş bir araç olarak kalmış gibiydi. Özellikle bir yapay zeka çizim robotunun rastgele NFT pfp’lerini camla çevrilmiş kübikte yine cama çizme performansı çok güzeldi.

    Gaming alanındaki ve virtual reality ile ilgili metaverse birleşmesi bazı ürünler de oldukça ilgi çekiciydi ancak aşırı şaşırtacak seviyede de değildi. Filmler ve diziler yoluyla hikayeler o kadar sürreal yansıtılabilir oldu ki, artık gerçeğini gördüğümüzde şaşırmadığımız noktaya mı geldik? Yoksa teknolojik doygunluğa mı ulaştık? orasını hala çözemedim.

     Dünyanın en büyük kripto konferansı Consensus 2022, Austin’den selamlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Çeşitlilik ve Kadınların Varlığı

    Konferanstaki erkek kadın oranı 70/30 gibi bir orandaydı diyebilirim. Gözlemlerimden birisi de genelde kadın katılımcıların Web3 alanındaki gazeteciler, PR alanındaki çalışanlar, izleyiciler ya da içerik üreticilerinden oluşmasıydı.

    Bununla birlikte, bu alanda birçok açıdan daha fazla çeşitlilik olması gerekiyor (cinsiyet ayrıştırılması en kolay olanı) ve bu da zaman alacak.

    Bununla birlikte, Kore, İngiltere, Litvanya, Kanada, Bulgaristan ve Avustralya'dan yeni insanlarla tanıştığıma memnun oldum. Bu yüzden coğrafi çeşitliliği de gözlemlemek güzeldi. Ayrıca, Dapper kadınlara özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı ve We3 bir Happy Hour'a ev sahipliği yaptı. Kadınlardan oluşan bir yaratıcı ajans olan Crypto Beast Agency de Austin’nin ünlü gece klüplerinden Coconut’da Defi Jungle adında çok renkli bir parti düzenlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadınlara olan yeni Web3 yatırımları haberleri ve şirketlerin Türkçe içerik üreten bir basın görevlisi olarak bana olan ilgisi de beni oldukça mutlu etti diyebilirim.

    3. Röportaj yaptığım alanında önemli kişiler

    Konferansa gitmeden önce basın listesinden sizi seçerek, temsil ettikleri kişilerle röportaj ayarlayan PR ajanslarını da tebrik etmek gerekiyor. İşlerini inanılmaz bir titizlik ve profesyonellikle yapıyorlar ve sürekli takip ediyorlar. Türkçe içerikleri CNNTurk.com'dan üreten birisi olarak PR şirketlerinin ilgisinden oldukça memnun kaldım. Dünyanın geri kalanı Türkiye ekonomisinden, isminin değişmesinden, kripto hacminin yüksek olmasından oldukça haberdar.

    Yakında bu sayfada röportajlarını okuyacağınız ve detaylı bilgiler öğreneceğiniz kişiler ise şöyle

    Protocol Lab Marc Johnson, Shrapnel Don Norbury, Lolli Alex Adelman, Blockstream Dr. Adam Back, Linqto Karim Nurani, Gitcoin Kevin Owocki, Businesswise Vadi Efe, Pionex Daniel Seng-Cheng, Dcentral Justin Wu, Input Output IOHK Jerry Fragiskatos

    Çıkarımlar ve Öneriler

    Bu alan olgunlaşmaya devam ettikçe, bu alandaki profesyonellerin ve tüketicilerin daha doğru bir temsilini göreceğimizden eminim.

    Ayrıca, NFT'ler gibi Web3'ün belirli bölümlerinde farklı temsiller de görebiliriz. Haftaya New York’da NFT NYC'den sonra bunu tekrar değerlendirebiliriz.

    Kiminle Tanışabileceğinizi Asla Bilemezsiniz

    Consensus'taki deneyimimin en etkileyici yönlerinden biri, kimsenin gerçekten kim olduğunuzu umursamamasıydı.

    Konferanslara katıldığımda ve daha gençken, isim etiketinde basılan şirkete fazla endeksliydim. Artık bir gazeteci ve iletişimci olarak çok daha iyi bir sohbete odaklanıyorum ve her tanıştığım kişiyi dikkatle ve ilgiyle dinliyorum. İnsanların bilgiyi bu kadar paylaşmayı sevmelerine bayılıyorum ve bu benim yaşama sevincimi gerçekten arttıran bir deneyim. Bu yüzden yeni bir şeyler öğrenmeye hevesliyseniz, bunu sorarsam ne derler acaba egosundan uzaklaşmalı, çünkü kiminle ne zaman tanışacağınız böyle ortamlarda kesinlikle belli olmuyor.

    Ayrıca, bu alan hala oldukça erken aşamada. Hangi bağlantının/bağlantıların yolun sonunda değerli olabileceğini asla bilemezsiniz. Bunu ciddiye alın.

    Haftaya röportajlarla görüşmek üzere!