hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Herkesi lise yıllıklarına geri döndüren EPIK

    13.10.2023 Cuma | 14:09Son Güncelleme:

    Günde 250 bin dolar yapan uygulama, Amerika App Store’unda en çok indirilen uygulama oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü insanların kendilerini yeniden hayal etmelerine izin vermek güçlü bir şeyi tetikler!

    Bu formülü kendi markasına, ürününe geçirebilen her iş başarılı olur. Bu etki soyut ya da somut da olsa, size kendinizi yeniden tanımlatıyor ve -bana X gibi hissettiriyor- dedirtiyorsa ona kredi kartınızı vermekten asla çekinmezsiniz. Tamamen duygusal bir satın alma. Yine bir fotoğraf AI uygulamasının sosyal medyada nasıl hızla popüler olduğuna şahit oluyoruz. Üstelik bu popülerlik, Güney Koreli şirket SNOW Corporation’a (Kurucu ve CEO'su Changwook Kim) çok ama çok kısa bir sürede 7 milyon dolar kazandırıyor. Yetmemiş olacak ki, 2 gün önce basın bültenleri mail kutuma düştü. İletişimcileri kim belli olmasa da, basın bülteninin amacı da, bir iç görü ya da en azından istatistiki bilgi bile değil, tamamen app içi satın alma fiyatlarını vermişler. Oldukça kötü bir yol.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Epik, kullanıcıların nostaljik 90'lar tarzında "yıllık" fotoğraflarını oluşturmasına olanak tanıyan bir uygulama basitçe. SNOW Corporation (Kurucu ve CEO'su Changwook Kim) tarafından geliştirilen bu uygulama, kullanıcıların farklı pozlarda, farklı görünüm ve saç stilleriyle klasik 90’lar fotoğraflarıyla yıllık fotoğraflarını oluşturuyor. Uygulama eğlenceli, üstelik zamanın ruhuna uygun. En çok kendi kendinizi tatmin eden, yani dopamin çalışma mekanizmasına uygun bir icat. Anlık dopamin, bağımlılık yapıyor. Bu tür uygulamalar genellikle hızla bizleri ve belki yakın çevremizi eğlendirir ama en çok bireyin kendisine etki ederek, yükselir ve ardından da hızla unutulur. Bu tür uygulamalara “ Flash in the pan” diyorlar. Hatta Epik o kadar çok paylaşıldı ki, kimi Z kuşağı uygulamayı eleştirererek beni utandırıyor, çünkü hepimizi Facebook’ta takılan ailelerimize çevirdi diyerek paylaşımlar yaptılar. Diğer yandan milyon takipçi üzerindeki yeni kuşak TikTok, Instagram hesapları da daha çok yayılmasına da etki ettiler.

    Herkesi lise yıllıklarına geri döndüren EPIK

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Epik, şu anda ABD App Store'da bir numarada. Bir AI fotoğraf uygulamasının popüler olması yeni bir şey değil. Örneğin, Lensa'nın "sihirli avatarlar"ı ve Remini'nin profesyonel görünümlü AI portreleri de bu yaz App Store'un zirvesine oturmuştu. Hatta ben Lensa’yı bizzat kullanarak ChatGPT’yi de işin içine katarak “ ChatGPT & Lensa AI ile Hikaye Anlatıcılığı” adı altında uzun bir örnek de hazırlamıştım.

    İlgisi olanlar Medium hesabımdan okuyabilirler. Lensa’ya bir daha da girmedim. Kendimi başka başka biçimlerde göstermesi o an çok ilgi çekici ve eğlenceliydi. Birden bir film kahramanı olsam nasıl olurdum size veriliyor ya da özel bir fotoğraf çekimi yapmışsınız gibi özel hissettiriliyor, aslında ne kadar da iyi göründüğümüzü bize söylüyordu. Bu da elbette kısa süreli dopamin salgılamamızı tetikliyor. Bu kısa süreli hazlar da zamanla doyum hissimizi azaltıyor ve gerçek dünya ile çoğu insanın bağının kopmasına sebep oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Epik için bu da, son zamanlardaki yüksek popülerliğinin sonunda sadece bir başka moda akımı olabileceği anlamına geliyor. Epik gidecek, yerine başka bir şey gelecek. Düşünün ki AI bu sene bir bebek olarak daha ilk senesini yaşıyor.

    Uygulamanızın 'Flash in the Pan' olmamasi için 5 öneri ( SEO odaklı) yazısı ne zaman kimden gelir onu göreceğiz. :)