hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Toplulukların ve NFT'lerin Sanat Üzerindeki Gücü:Dr. Magnus Resch röportajı 

    26.03.2023 Pazar | 09:07Son Güncelleme:

    “İzleyici, sosyal medya takipçisidir. Topluluk ise, ortak bir hedefe yönelik çalışan sıkı bir grup insanıdır.” Teknolojinin ve son 2 yılda NFT’lerin hızla değiştirdiği sanat dünyasında, topluluk oluşturmanın önemi artık küçümsenemez bir noktaya geldiğini düşünüyoruz. Peki gerçekten de öyle mi? Önde gelen sanat piyasası ekonomisti ve Yale profesörü Dr. Magnus Resch, sanatçılar için toplulukların ve ağların önemini kapsamlı bir şekilde araştırdı ve kitaplaştırdı. Bu röportajda Dr.Resch’in yaptığı çalışmalar sonucunda, sanatçıların oluşturduğu toplulukların büyük sanatçının kariyerine önemli bir etkisi olup olmadığını ve NFT sanat pazarını birlikte değerlendireceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Magnus Resch, PhD Yale'de sanat ekonomisi dersleri veriyor ve aynı zamanda bu alanda yazdığı başarılı kitapları ile biliniyor. Dr. Resh ile bugün, toplulukların öneminin yanı sıra, sanatçılara anlamlı ve sanatlarıyla uyumlu NFT’ler oluşturmanın ve satmanın yollarını araştıran son kitabını da konuşacağız.

    Dr. Resch, günümüzün hızla değişen sanat dünyasında sanatçılar için topluluk oluşturma sizce ne kadar önemli?

    Sanat dünyasındaki topluluk, herhangi bir sanatçının başarısı için önemlidir, ancak doğru toplulukları oluşturabilmesi daha da önemlidir. En son yaptığım çalışmalardan birinde, sanat dünyasındaki binlerce topluluğa bakarak sanatçıların başarısı üzerindeki etkilerini değerlendirdim. Sonuçlar şaşırtıcıydı: Sanatçıların topluluklarının %99.9'u, sanatçının kariyeri üzerinde olumlu bir etkiye sahip değil. Bu topluluklara "Island Networks" ( Ada Ağları) adını veriyorum; bu ağ müzeler, galeriler, aynı seviyedeki diğer sanatçılar ve hayranlar/destekçilerden oluşuyor. Bu gruplar iyi niyetli olmakla birlikte, üst seviyede gerçek bir etki yaratmıyorlar aslında. Bunun yerine, başarıya yol açan sadece bir ağ var o ağa da “Holy Land” ( Kutsal Toprak) adını veriyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kutsal Toprak” adını verdiğiniz bu tekil topluluğa başarıyla girebilmek için sanatçılara yönelik önemli bulduğunuz stratejileri paylaşabilir misiniz?

    Çalışmam şunu gösteriyor: Sanat dünyası insanlar işidir. Kimi tanıdığınız, ne ürettiğinizden daha önemlidir. “İyi sanat”ın ne olduğunu tanımlayan objektif kriterlerin olmaması durumunda, ağ, iyi sanatın ne olduğuna ve ne olmadığına karar verir. İşte bu yüzden ağ kurma çok önemlidir. Sanatçılar için bu şu anlama gelir: Tüm zamanınızı stüdyoda geçirmeyin. Dışarı çıkın ve doğru insanlarla tanışın, en iyisi de Kutsal Toprak'ın bir parçası olanlarla tanışın. Daha açık söylemek gerekirse: Sanatçıların kendi başlarına ve girişimci olarak işletme yürüttüklerini kabul etmeleri gerekiyor. Markalaşma, pazarlama ve kendi reklamlarını yapma, sanatlarından daha önemli bir durumda. Keşfedilmeyi bekleyen sanatçılar başarısız olacaktır.

    Sosyal medya ve dijital platformlar sanatçıların izleyiciyle bağlantı kurmalarına ve topluluk duygusunu nasıl geliştirmelerine nasıl yardımcı oluyor?

    Sosyal medya, sanatçılar için en önemli pazarlama aracıdır. Sanatçılar sadece galerilere güvenemezler, çünkü çoğu galeri zayıf Ada Ağları'nın bir parçasıdır ve birkaç yıl sonra kapanabilirler bile. Aslında, tüm galerilerin ⅓'ü hiç kar elde etmez. İşte bu yüzden sanatçılar için marka oluşturma çok önemlidir. Bunu yapmanın en kolay yolu da sosyal medya üzerindendir: Sanat alıcılarının %45'i, sanatçıları keşfetmek ve bulmak için sosyal medyanın en önemli kanal olduğunu düşünüyor. Çevrimdışı galerilere yapılan ziyaretler ise ikinci sırada yer alıyor. Şöyle demeliyim: Sanat dünyasında başarılı olmak isteyen her sanatçının Instagram'a ihtiyacı vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NFT'lerin yükselişiyle bu değişti mi?

    Hiç değişmedi. NFT projeleri, sanatçıların galeri desteği olmadan neler yapılması gerektiğini öğrenmelerine olanak tanıdı sadece. Başarısız olan projelerde, topluluğun bir "izleyici" olarak tamamen yanlış anlaşıldığını gördük. İzleyici, sosyal medya takipçisidir. Topluluk ise, ortak bir hedefe yönelik çalışan sıkı bir grup insanıdır. Sosyal medyada bir araya gelebilirler, ancak bundan daha fazlası söz konusudur. Topluluk oluşturma, sanatçının fikrini destekleyen sadık üyeler oluşturmakla ilgilidir. Gelecekte, sanatçıların kendi topluluğuna oy hakkı vereceğine, projelere katılım sağladığına ve fikirler ya da varlıklar paylaştığına inanıyorum. Bu da, bugün deneyimlediğimiz, sadece "beğeni" ya da takip eden, ancak katılmayan izleyiciden önemli ölçüde farklıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplulukların ve NFTlerin Sanat Üzerindeki Gücü:Dr. Magnus Resch röportajı

    Geleneksel sanat kurumları ve galerilerin NFT'leri başarıyla benimseyen örneklerini ve bunun işletmeleri üzerindeki etkisini paylaşabilir misiniz?

    NFT furyasının en büyük kazananları, Beeple, Justin Aversano ve Jen Stark gibi dijital sanatçılardı. Dijital sanat, resim, heykel ve fotoğrafçılıktan sonra sanat piyasasında en az popüler ortamdı. Ve sonra birden, piyasanın ihmal ettiği bu dijital sanatçılardan bazıları gerçekten önemli paralar kazandı ve eserlerini rekor fiyatlara sattı. Ancak NFT'lerin gerçek etkisi henüz gelmediğini düşünüyorum. NFT ler, her sanat eserini doğrulamak için kullanılacak temel bir teknoloji olacak bence - ve sadece dijital sanat değil. Bu, sanatın nasıl ticaret ile el değiştirdiğini de kökten değiştirecek. Eserin gerçek olduğunu kanıtlamadan, NFT hali olmadan, kimse resmi satın almayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NFT'lerin sanat piyasası üzerindeki ana etkileri nelerdir?

    Şu ana kadar hiçbiri yok. Henüz başlangıç aşamasındayız. NFT'lerin dört katmanlı kalıcı bir etkisi olacağını öngörüyorum: Sanatçılar eserlerinin üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacak ve yeniden satışlardan telif hakkı kazanacak; piyasanın daha şeffaf hale gelmesiyle daha fazla koleksiyoner piyasada yer alacak; kurumlar, topluluklarıyla daha kolay bağlantı kuracak ve onlara katılım ve yönetimde etkinlik sağlayarak sahiplik verecek. Ve son olarak, sanat piyasası daha iyi düzenlemeye tabi olacak ve değeri artacaktır. Açıkçası, bu, sanat dünyasındaki değişikliklerin zaman alacağı için hemen gerçekleşmeyecek. NFT'lerin, sanat eserlerinin işlem gördüğü ve doğrulandığı standart haline gelmesi için 5-10 yıl süreyle bakıyoruz.

     

    NFT'lerin Potansiyelini Açmak

    NFT alanına giren sanatçıların yapmaması gereken yaygın hataları ve uzun vadeli başarı için kendilerini nasıl hazırlayabileceklerini tartışabilir misiniz?

    Çoğu sanatçı, NFT'leri sanat olmadığı için NFT alanına girmeyecek. Ve NFT'lerle ilişkilendirilen o aşırı pahalı, ünlü destekli JPEG'ler kaybolacak. 5 yıl sonra "NFT'ler" teriminden bile bahsetmeyeceğimizi düşünüyorum, tıpkı artık mp3'ten bahsetmediğimiz gibi. NFT'ler, sanat eserleri işlem gördüğünde kullanılacak temel bir teknolojidir. Gelecekte, sanatçının her resmini stüdyodan çıktıktan sonra blockchain üzerinde kaydettirmesi olasıdır. Böylece ticaret yapıldığında, sanatçı sadece telif hakkı kazanmakla kalmaz, aynı zamanda kendi eserinin yeni sahibini de bilir. Bu, sanatçıların eserlerini tanıtmak veya doğrulamak için tamamen galerilere bağlı olmamalarını sağlar. Sonuç olarak, sattıkları her parçada daha fazla kazanırlar.

    Sanatın değerlemesi

    Bugünün dinamik piyasasında, özellikle NFT'lerin popüleratisesi ile, koleksiyonerler sanat eserlerinin değerini nasıl etkin bir şekilde belirleyebilir?

    Çoğu sanat, iyi bir yatırım değildir. Neredeyse tüm sanatçılar Ada Ağları'nda sıkışıp kalmıştır ve değerlerinde artış görmezler. Yalnızca para kazanmakla ilgilenen koleksiyonerlerin, Kutsal Toprak'taki sanatçılar ve galerilere odaklanması gerekir. Ancak, başka bir amaç için sanat toplamak istiyorlarsa (ve sanatçının değerinde artış yaşanırsa bunu ekstra bir bonus olarak düşünürlerse), tüm sanat piyasası onların avlanma alanı olabilir.

    NFT'lerin sağladığı fiyat şeffaflığı ve likidite bu durumu değiştirdi mi?

    NFT'leri yatırım olarak satın alanların çoğu, bunlarla kar elde edemedi. Başka yatırımlara geçtiler. Hype geçtikçe, gerçek kazananlar, beğendikleri ve görmek istedikleri eserleri satın alanlardı. Başka bir olgu da görülüyor ki : Şu anda geleneksel sanat piyasası ile NFT hype sırasında başarılı olan birkaç dijital sanatçının birleşmesine tanık oluyoruz. Beeple, Dmitri Cherniak, Tyler Hobbs, Casey Reas ve Artblocks gibi sadece Opensea gibi dijital platformlarda satış yapan ve kripto yerlisi bir kitleye hitap eden sanatçılar, şimdi Pace Gallery gibi sanat piyasasındaki geleneksel oyuncularla birlikte eserlerini sergiliyorlar. Kutsal Toprak'ın bir parçası olan Pace Gallery tarafından temsil edilmek, hype ve kripto alıcıları gittikten sonra bile değerlerini korumalarına yardımcı olacaktır.

    Eğer sanat iyi bir yatırım değilse, neden satın almalıyız?

    Sanat piyasası üzerinde çok sayıda veri analizi yaptıktan sonra, en etkili toplama stratejisi şu şekildedir: Beğendiğiniz şeyi satın alın, çünkü büyük olasılıkla satın aldığınız sanatla hiç para kazanamayacaksınız. Buna "sorumlu alım" diyorum - sanat alımının sadece para değeri değişimi değil, aynı zamanda hayırsever bir eylem olduğu fikri. Parayı bir varlığa koymak yerine, onu bağışlarım ve muhtemelen eseri yeniden satamayacağımı bilirim. Ancak, satın alarak sanatçıyı desteklerim, böylece o da sanat üretmeye devam eder ve bu, insan yaratıcılığının temel bir şekli olan sanatı sürdürmesi için topluluğundan ilham alır. Benim için, bu iyi bir şey yapmanın farklı bir yoludur. Sevdiğim bir obje ve anlatılacak bir hikaye ile birlikte gelir.

    Magnus Resch’e, bu farklı bakış açılarını benimle paylaştığı ve sizlerle paylaşmama aracı olduğu için de teşekkür etmek istiyorum. Teknolojinin etkilediği ve dönüştürdüğü sanat alanında da gelişmeler oldukça yine kendisi ile görüş alış verişinde bulunacağız. Sizler de eğer, sanatçıysanız, koleksiyonerseniz, sanat iletişimi içindeyseniz, bir sanatçıyı temsil eden bireysel bir fügür ya da sanat galerisi sahibiyseniz bizle yorumlarınızı paylaşmanıza da mutlu oluruz. Dr. Resch sanat piyasasının önde gelen ekonomistlerinden biri olarak kabul ediliyor ve sanat piyasası hakkındaki kitaplarına da kendi kişisel web sitesi üzerinde erişebilirsiniz. Son kitabının orijinal adı : “ How To Create And Sell NFTs - A Guide For All Artists"

    Toplulukların ve NFTlerin Sanat Üzerindeki Gücü:Dr. Magnus Resch röportajı