hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Musk'ın Yeni Yapay Zeka Üstünlüğü: xAI

    16.07.2023 Pazar | 09:04Son Güncelleme:

    Bu hafta teknoloji çalışanları, meraklıları olarak belki de son zamanların en büyük duyurusuna odaklandık. Elon Musk, yeni AI girişimi xAI için “maksimum derecede meraklı” yapay zeka sistemleri ve ürünleri eğitmek için çalışmaya başladıklarının lansmanını Cuma günü Twitter Space yayınında detaylarıyla anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tesla, xAI, Neurolink, SpaceX, Twitter ve Optimus birleşirse ne olur?

    Ayrıca Twitter’da düzenledikleri Twitter Space yayınında, yeni yapay zekasının Tesla ile de işbirliği yapacağını söyledi. Açıkça söylemem gerekirse, oldukça sofistike bir ekip kurmuş ve konu matematiksel dizinlerden, Dünya'nın evrimi ve uygarlığın kırılganlığı gibi konulara yöneldi. Canlı olarak bu oturumu ve ünlü teknoloji figürlerinin, yazarlarının ve gazetecilerin sorularını dinlemek oldukça doyurucu ve eğitici oldu benim açımdan.

    Etkileyici kariyerlere sahip AI araştırmacılarından çok iyi bir takım kuran Elon Musk, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmasına yardım ettiği ve daha sonra ayrıldığı OpenAI' a da açıkça rakip olduklarını açıkladı. OpenAI’ın kurucu ortaklarından Greg Brockman da -muhtemelen diğer kurucu ve çalılanlarla birlikte- oturumu sessizce dinledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oturumdan Önemli Başlıklar

    Musk, xAI’nin “yalnızca internet’i değil, fiziksel dünyayı da anlayan” bir teknoloji geliştirmesi gerekeceğini söyledi. Tesla’nın sürüş verilerinin ona bu cephede yardımcı olacağını düşünüyor. Şirketin web sitesine girdiğinizde göreceğiniz üzere xAI’ın değer önerisi ve amacı “ Understand the Universe” olarak ön plana çıkartılmış.

    Bu yıl içinde raflarda olacak ve Elon Musk biyografisinin yazarı ünlü yazar ve araştırmacı Walter Isaacson da Twitter Space’i canlı dinledi ve, Musk’a Tesla’nın üretimde kullanmak amacıyla geliştirdiği insansı bir robot olan Optimus ile xAI’ın nasıl bağlanacağını sordu. Musk, robotun hala “erken aşamalarında” olduğunu ve test ettiklerini ekledi. Ama eninde sonunda bunlar bağlanacak dedi.

    Elon Musk, dünyanın en iyi AI araştırmacılarını bu proje için nasıl ikna etti?

    Elon Musk, konuya aşina olanlarınıza göre, zaten on milyarlarca dolar değerinde olduğunu iddia ettiği xAI girişiminde öz sermaye ile bu yetenekleri almaya ikna etmiş duruyor. Elon, şirketin başarılı olması halinde her bir çalışanın hisse senedi opsiyonlarındaki her % 1'lik teklif için, 200 milyon dolarlık bir imza attıklarını söylüyor.

    Derin öğrenmede büyük atılımların gerçekleştiği Google, DeepMind ve Toronto Üniversitesi gibi akademik güç merkezlerinden önemli araştırmacılarla ve yeni takımıyla birlikte bu oturumu başlattı ve her ekip üyesi kendisini ve uzman olduğu alanları anlatmaya başladı. xAI’ın web sitesinden tüm takımı görebilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda bir kaç üye hakkında da detaylı bilgi vermeye çalıştım meraklıları için.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elon Musk, yeni girişimi xAI ile Tesla ve Twitter işbirliklerini planlıyor

    2015 yılında, benzer şekilde seçkin bir araştırmacı grubunu işe alarak ve şu anda yaklaşık 30 milyar dolar değerinde olan OpenAI'yi kurmuştu Musk. Ancak, OpenAI köşeyi dönmeden önce de ayrıldı. Sonuçta ChatGPT'ye yol açan büyük dil modeli araştırmasına öncülük etmiş oldu. OpenAI kurucusu Sam Altman da her fırsatta Elon Musk’a bir kredi veriyor ama Elon’a göre OpenAI’ın var olma sebebi bizzat kendisi ve o konuda biraz sinirli. Diğer yapay zeka modellerinin, sistemlerini eğitmek için Twitter verilerini illegal şekilde kullandıklarını da açıkça söyledi.

    xAI için rekabet etme baskısı yoğun. OpenAI'nin ChatGPT'si, yapay zeka geliştirme alanında bir dalga başlatarak dünyanın en büyük şirketlerini de harekete geçirdi ve bu da yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan güçlendirilmiş Nvidia grafik işlemcilerinin eksikliğine yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Musk açıkça, Google, OpenAI gibi şirketlere rakip olacak mısınız sorusuna, evet kesinlikle diye cevap verdi ve rekabetin şirketleri dürüstleştirdiğini söyledi.

    "Evrenin gerçek doğasını anlayabilecek" yapay zeka

    xAI'nin web sitesine göre Musk'ın hedefi, "evrenin gerçek doğasını anlayabilecek" bir yapay zeka yaratmak. Bu vaade göre hedefleriyle, bilimin çözmekte zorlandığı gizemler - örneğin insan beyninin iç işleyişi - insan anlayışının ötesindeki denklemlerden bahsediyorlar.

    Musk olağanüstü yetenekleri işe almakta uzman ve talepkar bir patron olabilir ancak Google CEO'su Sundar Pichai ve diğerleri de şu an aynı şeyi yapıyorlar.

    Benim görüşüm, yeni kurduğu ekip ne kadar sofistike olsa da Musk, elit entelektüellerden oluşan ekibinin kırılmaz bir cam kulede oturup yüce teoriler bulmasına izin vermekle yetinmeyecektir. Eninde sonunda performans göstermeleri gerekecek, ya da bu vaatler yerini bulamadan hedeften uzaklaşarak işler OpenAI'nin yoluna girecek. Yani üyelik modeliyle kullanıcılara ve şirketlere servis veren bir yapay zeka.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepsi birbirinin aynısıyken birbirlerinden nasıl farklılaşacaklar? Twitter Space’de hissedilen, açıklanmayan bir çok bilgi ve Tesla, xAI, Neurolink, SpaceX, Twitter, Optimus gibi şirketlerin yapay zeka modelleri ile birleşerek neler doğurabileceği konusunda herkesin hem heyecanla hem de korkuyla geleceğe bakmalarıydı.

    DAHA FAZLA BİLGİ

    Musk daha önce Fox News'e " TruthGPT " adının verileceğini söylediği ChatGPT'ye kendi rakibini oluşturmak istediğini söylemişti. Ancak xAI'de işe aldığı yüksek profilli araştırmacıların çoğu anlattıklarına göre, dünyanın en zor matematik problemleri hakkında akıl yürütme yeteneğine sahip bir yapay zeka oluşturmak istiyorlar.

    xAI ekibi kimlerden oluşuyor?

    xAI'yi kurmadan önce Christian Szegedy, "otomatikleştirilmiş bir matematikçi" yaratmayı amaçlayan bir Google araştırma projesine liderlik etti. Musk'a katılan eski iş arkadaşı Yuhuai "Tony" Wu, daha önce The New York Times'a teoremleri kendi başına çözebilen bir yapay zeka oluşturarak " matematiği çözmek " için makine öğrenimini kullanmak istediğini belirtmiş.

    xAI'ye katılan başka bir matematikçi olan Greg Yang, insanlığın evrenin matematiksel yasalarını daha iyi anlamasına yardımcı olabilecek bir yapay zeka yaratmayı planladığını ima etti. "Bu konuda heyecanlanan herhangi bir matematikçi/teorisyenin bana DM'den ulaşması gerekiyor!" diye de davetkar bir tweet attı. Bilim insanlarının birbirlerini Twitter’dan bulması da ayrıca hoş bir nüans.

    Ekip olarak gizlilik, AI’ın yaratacağı güvenlik açıklarına karşı dikkatli olacaklarını ve eleştirileri de kabul ettiklerinin de altını çizdiler.

    Elon Musk’ın 90 dakika süren ve Twitter Space’de takımın ve vizyonun lansmanı yapılan xAI ile amacı Microsoft, Google ve OpenAI'ye alternatif olarak "en iyi AGI" oluşturmaya çalışmak. Sahip olduğu şirketlerle iş birliği yapacağı apaçık olan xAI’den gelişmeleri gerçekten heyecanla duymayı bekleyeceğiz.