hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    OpenAI artık “açık” değil!

    18.03.2023 Cumartesi | 15:14Son Güncelleme:

    “ GPT’yi açık kaynak olarak paylaşmak bir hataydı”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sözlerin sahibi OpenAI’nin baş bilim insanı ve kurucu ortağı Ilya Sutskever’e ait. The Verge’de yayınlanan röportaja gelin birlikte bu konuda açıklamalarda bulundu. Bu şu demek basitçe ‘’ Ticarı Sır’’ dönemine geri dönüyoruz. Gelin röportajın detaylarına ve önemli başlıklarına birlikte bakalım.

    Sutskever basitçe şöyle diyor “Rekabet ortamı açısından — dışarıda sıkı rekabetçi bir ortam var- GPT-4'ü geliştirmek kolay değil. Ve aynı şeyi yapmak isteyen birçok şirket var, bu yüzden rekabet açısından, bu kararımızı alanın olgunlaşması olarak görebilirsiniz.

    Güvenlik tarafında ise çok da pozitif bir tablo çizmeyerek şunları söylüyor ‘’ Güvenlik henüz rekabet tarafı kadar önemli bir neden değil. Ancak bu değişecek ve temel olarak şöyle olacak: Bu modeller çok güçlü ve giderek daha da güçleniyorlar. Bu modellerle ciddi bir zarar vermek istense, bunu yapmak oldukça kolay olacak. Kapasiteler arttıkça, bunları açıklamak istemeyeceğiniz bir noktaya doğru gidiyoruz.”

    Peki biz bunları nasıl yorumlayabiliriz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OpenAI artık “açık” değil.. GPT’yi açık kaynak olarak paylaşmanın bir hata olduğunu anlatıyorlar ve artık modellerini açık kaynak olarak yayınlamayacaklarını veya bunları nasıl eğittikleri hakkında bilgi paylaşmayacaklarını belirtiyorlar. Çünkü doğal olarak rekabet payı kaybetme korkusu var. Bu, AI’da görülen ilerlemenin açık kaynak felsefesi sayesinde gerçekleştiği için aslında ironik ve belki de tehlikeli bir gelişme. Tüm GPT nesilleri, 2017'de Google araştırmacıları tarafından tanıtılan Transformer’a dayanıyor aslında. Bu yüzden açık kaynakçılıktan en çok yararlanan şirket olan OpenAI tarafından bu tarafa kısıt getirildiğini görmek bende hem alanın takipçisi olan bir iletişimci hem de kullanıcısı olarak hayal kırıklığı yaratıyor. Bu, yenilik ve AI’da ilerlemeyi baltalayacak olan “ticari sır” dönemine geri dönüş anlamına geliyor.

    Açık kaynak yazılım, AI ekosisteminin kritik bir parçası. Araştırmacıların fikirlerini paylaşmalarına ve birbirlerinin çalışmalarına dayanmalarına izin verir. Ayrıca şirketlere açık kaynak yazılım üzerine ürün ve hizmetler inşa etme olanağı sağlar. OpenAI’nin modellerini ve eğitim verilerini kapatma kararı, AI topluluğu üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Alanın ilerlemesini ve şirketlerin yenilikçi ürünler ve hizmetler geliştirmelerini zorlaştıracaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben de burada negatif bir tablo çizdiğim için çok memnun değilim. Özellikle aramızda açık kaynak kodları sayesinde ürün geliştiren arkadaşların yorumlarını duymak isterdim.

    Bakalım yakın zamanda daha nasıl gelişmeler bizi bekliyor, teknoloji hiç olmadığı kadar hızlandı. Bu kadar gelişme ve şirketler arası rekabet ile bu rekabetten payını alan geliştiriciler ve kullanıcılar olarak açık kaynak felsefesinin desteklenmesi ve buna yonelik çözümlere de odaklanılmasını

    bekliyorum. Bu makaleye çok fazla negatif tepki geldi. OpenAI çok güçlendi, iplemeyebilirler çünkü ürün çok güçlü ve GPT4 öncesi ürün bile yeterince inovasyon barındırıyordu. Ticari kaygı ve sır konusuna çok odaklanırlarsa çok yakın zamanda değil ama uzun vadede fokus burada olduğu için başka bir rakip açık kaynaklı yazılımı desteklerse geç kalmış olabilirler. Çünkü bu defa kendi ürettikleri teknoloji ile yarışmak zorunda kalabilirler.