Emekçi insanların güzelleştirdiği Beypazarı
Şehrin en yüksek noktası Hıdırlık Tepesi’nden Beypazarı’na bakarken çalışkan insanlarını düşündüm. Ankara’nın turistik ilçesi Beypazarı’nı hepimiz ahşap konaklarıyla bilsek de burayı daha da güzelleştiren emekçi insanları. Kadın erkek herkesin üretimde bulunduğu şehirde, kaybolmaya başlayan birçok mesleği yaşatmaya çalışıyorlar. Kültürüne sahip çıkan insanların şehri Beypazarı’nı tanıyalım.
Haberin Devamı
Her Dönemde Gözde Bir Kent
/

Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans medeniyetlerinin geçtiği ve mimari yapılarda Anadolu Selçuklu ile Osmanlı Devleti’nin etkisinin hala hissedildiği Beypazarı’na teknoloji gelmemiş gibi.Geleneksel el sanatları ve unutulmaya yüz tutmuş birçok meslek Beypazarı’nda yaşatılmaya çalışılıyor.Luwi’lerin kaya doruğu ülkesi anlamında Lagania ismini verdiği,Romalı’lar gelince de Anastasiopolis dedikleri şehre Osmanlılar zamanında Beypazarı isminin verildiği düşünülmektedir.19.yy’a kadar Bursa’ya bağlı bir sancak olan Beypazarı,19.yy’da Ankara’ya bağlanıyor.Ticaret yolları üzerinde bulunduğundan her dönemde stratejik öneme sahip olan bir şehir.Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde BeypazarıEvliya Çelebi Seyahatnamesi’nde öve öve bitiremediği şehri anlatırken;halkının bilgili,eğitime önem veren insanlar olduğundan dolayı mektepler ve medreselerin olduğunu,bağ bahçesinin çok olmasından ve toprağının veriminden,şehrin içinden dere geçtiğinden ve haftada bir merkezde kurulan pazardan bahseder. Günümüzde de pazarıyla ünlü olan şehirde yöre halkının dağ ve vadilerden topladıkları çeşitli otları sattıkları pazarda, evlerinde hazırladıkları yöresel yemekler ve kendi ürettikleri sebzeler de satılıyor.Güler yüzlü halkı ve ucuz olmasıyla popüler olan pazara çevre illerden de insanlar gelmektedir.Yöresel ürünlerin satıldığı pazarıyla ünlü olan Alaaddin sokağın el sanatları ağırlıklı dükkanları popüler.Kalaycı,bakırcı,semerci,dokumacı,yorgancı,gümüş işlemecilerinin bulunduğu alanda el yapımı ayakkabı üreten dükkanlar da bulunuyor.
Beypazarı’nın Oksijeni Bol Vadileri ve Yaylaları
/

Doğal alanlarının bolluğu ve temiz havasıyla da cazibe merkezi haline gelen şehirde vadiler, yaylalar ve tabiat parkları oldukça fazla. Tekke, Gönen ve İnözü en bilinenler vadileri.Batı ve doğudan çok dik yamaçlara sahip olan İnözü Vadisi’nde kayalara oyulmuş mağaralar bulunuyor.Arkeolojik araştırma yapılmadığından hakkında çok net bilgiler bulunmasa da SİT alanı ilan edildiği için koruma altına alınmış.Meyve bahçeleri de bulunan vadinin ortasından İnözü Deresi geçiyor.Doğayla baş başa kalmak isteyenler için restoran ve işletmelerin olduğu vadiye rağbet oldukça fazla.Eğriova Yaylası da el değmemiş doğası,göleti ve bitki örtüsünün çeşitliğiyle dikkat çekiyor.Yürüyüş ve at binme etkinliklerinin yapılabildiği yaylada her yıl Karaşar Eğriova Yayla Şenliği düzenlenmektedir.Karagöl Tabiat Parkı da doğası ve gölüyle dikkat çeken bir diğer nokta. Kampçılık da yapılabilen Karagöl’de yürüyüş ve piknik yapabilir, eşsiz manzarası dolayısıyla bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.Sakarya Nehri’nin kollarından biri olan Kirmir Çayı kuşlara yuva olmuş.Kuş çeşitliliğiyle ön planda olan Kirmir Çayı’nın çevresinde mesire yeri olarak kullanılan yeşil alanlar bulunuyor.
Haberin Devamı
Beypazarı Gezilecek Yerler
/

Şehir merkezinde de gezilecek alanların fazlalığından gününüzü dolu dolu geçirebiliyorsunuz. Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen Yaşayan Müze ilk görülmesi gereken yer. Konaklarıyla ünlü Beypazarı’nın klasik konaklarından olan 3 katlı bir yapı, bölgenin kültürünü yaşatacak şekilde dizayn edilmiş.
/

Girişte,müzeyi ve çevrenin kültürünü anlatan bir görevli karşılıyor. Ardından uygulamalı aktivitelerin olduğu birinci kata geçiyorsunuz.Burada ebru sanatı, kurşun dökme yapılıyor.Üst katlarda el sanatları ve kültürüne has sunumların yapıldığı bölümler bulunuyor.Türkiye’de yine bir ilke imza atarak Hamam Müzesi’ni açmışlar. Müzeye dönüştürülmüş hamamı gezerken, etnografik unsurların bolca kullanıldığı hamamda geçmişe yolculuk yapıyorsunuz.Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi de ziyaret edilmesi gereken bir durak. 3 katlı bir konak olan müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor. Şehrin en güzel yapılarından olan, Osmanlı sadrazamı Nasuh Paşa tarafından 17.yy’da yaptırılan 2 katlı Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı restorasyon sonrası yepyeni bir görünüme kavuşmuş. İşletmelerin bulunduğu handa günün yorgunluğunu atabilirsiniz.Maden sularıyla tanıdığımız Beypazarı’nda sularının şifalı olduğuna inanılan Kapullu Kaplıcası da sağlık turizmi yapılan bir nokta.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Beypazarı Mutfağı
/

Beypazarı’nın oldukça başarılı mutfağı var. En bilinen yemeği güveç, bölgenin verimli topraklarından toplanan sebzelerle ve yaylalarında otlayan hayvanların etinden yapıldığından oldukça lezzetli.80 katlı cevizli baklavası,Beypazarı’na has;tereyağı,süt ve unla yapılan Beypazarı kurusu ve parmak inceliğindeki sarmasıyla da oldukça iddialı.Şehir havucuyla da ön planda olduğundan şehre girişte sizi bir havuç heykeli karşılıyor.Beypazarı Konaklama ve UlaşımBeypazarı’nda konaklamak için benim gibi dönemin ruhunu yansıtan bir konak tercih edebileceğiniz gibi,lüks otellerde de kalabilirsiniz.Doğada konaklamak isteyenler için vadilerindeki bungalov ve kamp alanları başka bir alternatif.Ulaşım için Ankara’ya havayoluyla gelebilir ve araç kiralayabilirsiniz.Ankara’dan otobüs ve minibüsle gelmek de alternatifler arasında.