Yeşil ve Mavinin şehri Trabzon
Yeşil ve mavinin en güzel tonlarını barındıran liman kenti Trabzon 4000 yıllık tarihe sahip. Geçmişinde birçok medeniyetin adı geçiyor, bu da şehrin kültürüne yansımış. Doğası kadar; mimarisi, yemeği, etnografik unsurları da ilgi çekici.

Trabzon’un Kültür Mozaiği
Trabzon demek sayısız sahil ve yayla demek. Milli parklar ve tabiat alanlarının sayısı da oldukça fazla olan şehirde Trabzon’la özdeşleşmiş olan noktalar Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Uzungöl. Bunların dışında Atatürk’ün bütün servetini Türk milletine bıraktığı “mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum” diyerek vasiyetini yazdığı yer olarak bilinen 19.yy sivil mimari yapılarının en güzel örneklerinden olan Atatürk Köşkü bulunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman doğumundan 25 yaşına kadar Trabzon’da yaşadığı için adına yaptırılmış parklar ve yapılar da bulunmakta. Manastırlar şehri olan Trabzon’da turizme hiç açılmamış olan da restorasyonu yıllardır bitmeyen manastırlar da var. Sümela Manastırı, Kızlar Manastırı, Peristera Manastırı, Vazelon Manastırı şimdilik bildiklerimiz.

Müzeler Şehri Trabzon
Köklü tarihi,şehirde birçok müze açılmasını sağlamış. Şehrin tarihine dair birçok kaynak bulunan müzelerde,geçmişten günümüze şehrin önemine tanıklık ediyoruz.Trabzon Müzesi,Trabzon Tarih Müzesi,Trabzon Şehir Müzesi,Ayasofya Müzesi ve takımıyla da adından sıkça söz ettiren şehirde Trabzonspor Müzesi bulunmakta.

Ayasofya Müzesi 13.yyda kilise olarak inşa edilmiş, bir süre müze olarak kullanılmış ve 2013 yılında camii olarak ibadete açıldı. Son dönem Bizans yapısı olan Ayasofya’da freskler ve taş işçiliği Bizans’dan Selçuklu’ya kadar birçok uygarlığın izlerini taşıyor.Yapıdaki freskler incildeki sahneleri betimliyor.Güney cephesinde Adem ve Havva’nın yaratılışı friz olarak kabartma şeklinde işlenmiş. Trabzon’da 13.yy’da hüküm süren Komnenos Krallığının simgesi tek başlı kartal bu yapının girişinde gelenleri selamlıyor.

İstanbul dışından 1.lige yükselen ilk Anadolu takımı olan Trabzonspor’un müzesine gittiğinizde göreceğiniz yarım kupa da futbol tarihinde bir ilki simgeliyor.1957-1958 Trabzon’da oynanan amatör futbol şampiyonasında Ankara Havagücü ve Trabzon İdmanocağı takımları eşit durumda olunca ve takımlar arasında anlaşmazlık çıkınca kupa ikiye ayrılarak iki takım arasında paylaştırılmış.Yarım kupa,bir daha böyle bir olay olmadığından, ilk ve tek olma durumunu sürdürüyor.
Çarşıları ve hanlarıyla ünlü şehirde Alaca Han ziyaret edilmesi gereken başka bir durak.Altını,gümüşü,telkari işleme ve bıçağıyla ünlü olan Trabzon’un bedesten ve çarşılarından alışveriş yapabilirsiniz.
Sanata meraklı halkı sayesinde devlet tiyatroları bulunan nadir şehirlerden biri.Halk oyunları,horon ve kolbastı da Trabzon denilince akla gelen sanatsal unsurlar.

Doğasıyla kendine hayran bırakan Trabzon’da Sera Gölü ve son zamanlarda güzelliğinden çok tahrip edilmesiyle gündemde olan Uzungöl görülmesi gereken doğa harikaları.
Yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatması sonucu heyelan set gölü olan Uzungöl oluşur.Gölün çevresi zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip. Alabalığı bol olan gölün çevresinde;yürüyüş,kuş gözlem ve botanik turları yapılıyor.Göl yakınlarındaki Şerah Köyü doğal yapısını koruduğu için ziyaret edebileceğiniz bir nokta.Göl yakınlarında Şekersu, Demirkapı ve Yaylaönü yaylaları da var.
Trabzon’u kuşbakışı izlemek için Boztepe ve tarihi Trabzon Kalesi en güzel noktalar.Bolca vadi bulunan şehirde Altındere,Zağnos,Fırtına Vadisi ziyaret edilmesi gereken noktalar.

Trabzon Mutfağı
Mutfağıyla da iddialı olan şehirde balık,özellikle hamsi bolca tüketiliyor.Hamsinin tatlıdan tuzluya kullanım alanı çok geniş.Pidesi,ekmeği,sütlacı ve köftesiyle de gastronomi kenti olmaya aday…
Trabzon’da Yapılması Gerekenler
Şehirde olta balıkçılığı,trekking,tırmanış yapabilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz.Çay üretimi yapılan Trabzon’da çay fabrikası ziyaret ederek tarladan sofraya çayın serüvenine tanıklık edebilirsiniz.Yayla şenlikleriyle ünlü olan şehre gelmeden, şenlik takvimini kontrol etmeyi unutmayın.

Şehirde olta balıkçılığı,trekking,tırmanış yapabilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz.Çay üretimi yapılan Trabzon’da çay fabrikası ziyaret ederek tarladan sofraya çayın serüvenine tanıklık edebilirsiniz.Yayla şenlikleriyle ünlü olan şehre gelmeden, şenlik takvimini kontrol etmeyi unutmayın.
Ayasofya Müzesi’nde freskleri incelemeli
Atatürk Köşkü’nü görmeli
Sümela Manastırı’ndan vadiyi izlemeli
Uzungöl’de bol bol fotoğraf çekmeli
Yaylalarda konaklamalı
Çamburnu Tabiat Parkında doğanın tadını çıkartmalı
Boztepe’den şehre bakmalı
Hamsili bir yemek yemeli ve Akçaabat köftesiyle sütlacını tatmalısınız.
Konaklama ve Ulaşım
Konaklama için her bütçe ve zevke uygun seçenek bulunan şehirde yayla konaklamaları en rağbet görenleri.Ulaşım için havaalanı bulunan Trabzon’a şehirlerarası otobüs firmaları birçok şehirden sefer düzenlemektedir.
Diğer Yazıları
Sonbahar Rotaları
Sıcakların azalıp denize veda zamanının geldiği sonbaharda başlayan yağmurlarla doğada zaman geçirmek çok kıymetli. Renkten renge giren yapraklar,yağmurdan sonra oluşan toprak kokusu,havadaki tertemiz oksijen…
Devamını Oku 01.10.2022