hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Adenomyozis nedir, gebeliği engeller mi?

    26.12.2022 Pazartesi | 11:18Son Güncelleme:

    Daha önceki yazılarda endometriozis (https://endoturkiye.org/) yani namı değer çikolata kisti hastalığından bahsetmiştim. Eğer adet kanamalarınız 7-8 günden fazla sürüyor, günde 5-6 pedden fazla değiştiriyor ya da gebe kalmakta zorlanıyorsanız bir de bugünkü konumuza dikkat etmenizi öneririm. Konumuz adenomyozis yani endometriozisin kötü kız kardeşi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adenomyozis, rahim içerisinde olması gereken dokunun bu kez rahmin kas duvarı içerisine yerleşmesidir. Yani rahim içerisinde normalde sizin her ay dışarı attığınız adet dokusunun rahim kas duvarı içerisine yerleşmesiyle birlikte rahim kas duvarının içerisine kanamalı odakların oluşmasıdır. Bu şekilde rahminiz normalde olması gerekenden daha büyük bir hale gelir ve normalde yaptığı ağrıdan daha fazla ağrı yapmaya, daha çok kanamaya başlar. İleri yaşlarda bu hastalık görüldüğünde yani siz çocuk sahibi olduktan sonra görüldüğünde genellikle sizi doktora getiren şikayetler bunlardır.

    Çok adet kanaması, ağrılı adet kanaması ve bunun git gide artmasıyla çoğu hekim tanıyı rahatlıkla koyabilir. Ama artık genç yaşlarda da görülebildiğini biliyoruz. Yani henüz çocuk doğurmamış kadınlarda, çocuk sahibi olmak isteyenlerde de adenomyozis çıkabiliyor.

    Çocuk sahibi olmayı, oluşturduğu kramplarla ya da salgıladığı bazı maddelerin bebeğin, embriyonun rahim içerisine yerleşmesini engellemesiyle durdurabiliyor. O zaman ne yapıyoruz? Çeşitli tüp bebek tedavisi yöntemlerinden ya da adenomyozis ameliyatlarından faydalanabiliyoruz. Endometrioziste de olduğu gibi adenomyozis hastalığı da kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri ile yönetilmesi gereken bir hastalıktır. Sizdeki durumuna göre ameliyat mı olması gerekiyor, baskılama tedavileri mi görmeniz gerekiyor, direkt tüp bebeğe mi yönelmeniz gerekiyor, bu soruların yanıtı hekiminizde olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adenomyozis ihmal edildiği sürece hayat kalitenizi bozmaya, kansızlık yaşamanıza ve gebe kalmakta sorun yaşamanıza sebebiyet verecektir. Bu nedenle eğer bu tip sıkıntıları yaşıyorsanız bu konuda uzman bir hekimden bilgi almayı unutmayın. Sağlıklı, umutlu, huzurlu günleriniz olsun.