hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    İshal, kabızlık, karın şişliği derken altından endometriosis hastalığı çıkabilir

    09.01.2023 Pazartesi | 14:10Son Güncelleme:

    Endometriozisli kadınlarda sindirim sistemi sorunları jinekloljik problemlerden sonra en sık görülen sorundur. Bu gerek Dünya’da gerekse Türkiye’de yapılan çalışmalarda bu şekilde belirlenmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endometriozis teşhisi konan kadınların %90'ından fazlası aslında ilk şikayetlerinin sindirim sistemi sorunları olduğunu söylüyor. Şişkinlik en sık görülen semptom. Şişkinliğe ek olarak, ishal, kabızlık, ağrılı barsak hareketleri, mide bulantısı ve/veya kusma gibi diğer gastrointestinal semptomlar da endometriozisli kadınlarda sık görülen semptomlardır.

    Ayrıca, bu şikayetler sadece bağırsağında lezyon olan kadınlarda değil herhangi bir yerinde endometriozis olan kadınlarda da görülebilir. Bununla birlikte, endometriozisin bağırsağı tutabileceğini, bağırsak anatomisini bozabileceğini, normal bağırsak fizyolojisini değiştirebileceğini ve bunun da kabızlık, şişkinlik, ağrılı bağırsak hareketleri, ishal, mide bulantısı ve kusmaya yol açabileceğini unutmamak önemlidir.

    Endometriozis, bazen de, adetle ilişkili şişkinlik ve İrritabl Bağırsak Sendromu'ndan (IBS) ayırt edilemeyen sorunlarla karşımıza çıkabilir. Hatta, birçok kadın bu nedenle endometriozis olduğunu bilmeden IBS tanısı alır. Bu nedenle bağırsak şikayetlerinize endometriozisle ilişkili olabilecek başka problemler eşlik ediyorsa kadın doğum hekimine de danışmayı ihmal etmemelisiniz (https://endoturkiye.org/).
    Bir diğer sorun da endometrizisteki inflamasyona eş olarak bağırsaktaki bakterilerin dengesinin de değişiyor olmasıdır. Bu duruma İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) diyoruz. SIBO, gaz, şişkinlik, ishal ve karın ağrısına sebep olabilir. Çalışmalar, IBS'li hastaların %50-75 kadarının SIBO'lu olduğunu göstermektedir. IBS teşhisi konan pek çok kadında SIBO olduğundan, endometriozisi olan kadınlarda da bunu aramak mantıklı olacaktır. Nefes testleri ile çoğu zaman gastroenterologlar tarafından tanısı konulabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerek endometriozisin sindirim sistemini çok sık etkilemesi gerekse bu sindirim sistemi problemlerinin toplumda çok sık görünüyor olması nedeniyle ishal,kabızlık, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sorunlarınız varsa hem jinekoloğunuz hem dahiliye hekiminizle beraber yol almanız çok kıymetli olacaktır.