hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Mevsim geçişlerinde adet düzeni: Doğanın ritmi ile bedenimizin dansı

    30.05.2023 Salı | 09:12Son Güncelleme:

    Mevsimlerin değişimi, doğanın bize sunduğu büyülü bir döngüdür. Güneşin ışığı ve rüzgarın kokusu, yaşamın sürekli bir akış halinde olduğunu hatırlatır. Ancak, bu doğal döngü bazen kadın bedeninde bazı etkiler yaratabilir. Mevsim geçişlerinin adet düzeni üzerindeki etkilerini anlamak, kadınların bedenleriyle olan bağlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet döngüsü de aynı mevsimler gibi kadın bedeninin doğal bir ritmidir. Genellikle 28 gün süren bu döngüde, hormonlarımızın dalgalanmasıyla birlikte yumurtlama gerçekleşir ve adet kanaması ortaya çıkar. Ancak mevsim geçişleriyle birlikte, vücudumuzun iç dengesi de değişebilir. İlkbaharın gelişiyle birlikte doğada bir canlanma başlar.

    Uzun, karanlık kış aylarından sonra güneşin sıcaklığı ve çiçeklerin açması, bedenimize enerji verir. Bu enerji artışı, adet döngüsünü de etkileyebilir. Bazı kadınlar, ilkbaharın gelişiyle birlikte adet döngülerinin daha düzenli hale geldiğini fark ederken, bazıları ise tam tersi bir etkiyle karşılaşabilir. Bu değişimler, vücuttaki hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır. Yazın sıcak ve nemli havası, terleme ve vücut ısısındaki değişikliklere neden olabilir. Bu da bazı kadınların adet düzeninde değişikliklere yol açabilir. Özellikle sıcak havalarda vücuttaki sıvı dengesinin değişmesi, adet kanamasının süresini veya şiddetini etkileyebilir. Bu durumda, bol sıvı tüketimi ve vücudu serin tutmaya yönelik önlemler almak faydalı olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlkbaharın gelmesini beklerken birden yaza geçecekmişiz izlenimi veren bu havalarda vücudunuzun garip davranması normal olabilir ama yine de olduğundan sık ve yoğun kanamalarınızın olması halinde doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.