hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Stres ve üzüntü altında hormonlar ve adet düzeni değişebilir

    15.02.2023 Çarşamba | 11:17Son Güncelleme:

    Ülkemizin çok zor şartlar altında olduğu günlerden geçiyoruz. Çoğumuz ya bir yakını kaybetti ya kendisi depremi yaşadı ya da uzaktan aldığı nefesten bile utanır hale geldi. Tüm bu durumlar hem ruhumuzu hem bedenimizi yormaya başladı. Buhranlara karşı ruh yoruldukça beden tepki vermeye başlar. Bunlarda en çok rolü olansa hormonal sistemimizdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihte olan pek çok üzücü, şoke edici olay bize öğretmiştir ki vücut zor durumda kaldığında kendini savunmaya geçer, fazla olarak gördüğü, o anda hayati önemi olmadığını düşündüğü sistemlerini kapatır. Bu nedenle kadınlarda stres altındayken pek çok seviyede adet problemi görmeye başlarız.

    Beynimizden salınan hormonların stres hormonlarına verdiği tepki sonucu kadınların bir kısmı adetten kesilir. Bazıları bunu birkaç aylığına geçici olarak yaşasa da bir kısmında kalıcı erken menopoz durumu oluşacaktır. Bazı kadınlarda ise vücutlarının hormonlara verdiği tepki sonucu adet döngüsünün yumurtlamaya kadar olan kısmının süresi kısalacak ve bunun sonucunda çok sık ve yoğun miktarda adetler olacaktır. Hatta bir kısmı ara kanamalarla baş etmek zorunda kalacaktır.

    Bu süreçler bir kısım kadında birkaç ayda geçecek bir kısmında ise uzayarak hayatı ciddi anlamda etkiler hale gelecektir. Bazı çocuklarımızda erken ergenlik ve yoğun kanamalar görebiliriz. Bu, ağır stres altında olan topluluklarda ve özellikle tarih boyunca göçler, savaşlar yaşayan toplumlarda çok sık görülmüştür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaldı ki yakın geçmişte 1999 depreminde benzer sorunları biz de Türkiye’de yaşadık. Biz hekimler olarak tüm kadınlarımızın her zaman yanında olacağız.

    Hepimizin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun. Yaralarımızı hep beraber saracağız. Çünkü biz kalbi yek pare atan bir milletiz.