hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Fevzi Özgönül Dr. Fevzi Özgönül

    Çok ödemim var ne yapayım?

    05.09.2022 Pazartesi | 10:42Son Güncelleme:

    Ödem şikayeti, özellikle kilo problemi yaşayanların karşılaştığı sorunlarım başında gelir. Ödemden kurtulunca verdikleri birkaç kilo problemden kurtuluşun başlangıcı gibi gözükse de bazen kabusun başlangıcı olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi size bu yazımda uzun uzun ödemin nedenlerinden bahsederek kafanızı karıştırmak istemiyorum. Çünkü en basit çözümün anlaşılır ve uygulanabilir olduğuna inananlardanım.

    Albert Einstein bir konuyu 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız siz de anlamamışsınız diyor. 6 yaşındaki çocuk anlattığınız konuyu arkadaşlarına anlatabiliyorsa ve onlar da anlayabiliyorsa konu çok iyi anlaşıldı demektir.

    Bu yazıyı meslektaşlarım için yazmıyorum, dolayısıyla çok detaylara girmek yerine basit açıklamalar ile size yol göstermek istiyorum. En azından bu yolları izlediğinizde iyi hissedeceğinizi ve bir çoğunuzun bu problemden kurtulacağınızı biliyorum. Üstelik te mevcut problemi daha çok derinleştiren, ilaçlar ve lüzumsuz bir çok karışımı kullanmadan bunu başarabileceksiniz.

    Şimdi okuyun ve cevap verin. Bir arkadaşınızın evine gittiniz, banyoya girince kovaların su dolu olduğunu, küvetin de içinin su dolu olduğunu gördünüzde ne düşünürsünüz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1. Ev sahibi banyo yapmaya hazırlanıyor
    2. Bu evde sular kesiliyor olabilir.

    Siz hangi şıkı işaretlerdiniz?

    Benim soruduğum tüm danışanlarım 2. Şıkkı söylediler, hatta büyük bir kısmı daha şıkları söylemeden hemen sular kesiliyordur dediler. Bedeninizde ödem olmasının en büyük nedeni yeterince su içmememizdir. Su yerine bir çok içecek içiyorsunuz fakat su içmeyi maalesef ihmal ediyorsunuz. Günde en azından 5-6 bardak su içmemiz gerekirken her türlü sıvıyı içiyorsunuz fakat maalesef suyu tercih etmiyorsunuz. Bu nedenle bedeniniz de kendi işini kendi görmek adına ödem oluşturuyor.

    Şimdi dikkat bir soru daha sorayım, siz arkadaşınızın evinde bu durumu görünce kovaları lavaboya boşaltıyorsunuz, küvetteki tıkacı da çıkarıyorsunuz küvet boşalıyor. Bu durumda arkadaşınız size

    1. Çok teşekkür ediyor
    2. Çok kızıyor...

    Sizce hangi şık doğru?

    Benim sorduğum tüm danışanlarım, ev sahibinin kızacağını söyledi.

    Şimdi gelelim bedenimize. Siz yeterince su içmediğiniz için bir kısım suyu içinde hapsetmeye çalışırken siz ilaçlarla yada çeşitli karışımlar, çaylarla bu suyu beden dışına attığınızda bedeniniz de aynı ev sahibi gibi tepki verir. Size teşekkür etmez, hatta ödemi, daha çok arttırabilir. Bu nedenle önce en basit çözümü deneyin su içmeye başlayın üstelik bunu da bedeninizi zorlayarak değil onu ikna ederek yapın. İlk yapacağınız şey su yerine içtiğiniz içecekleri içmemeye başlayın. Susama başlayınca suyu tercih edin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedeninizi zorlamayın, ona bir bebek gibi davranın. Eğer işiniz gereği, yada misafirlerinizle çok fazla çay yada kahve içmek zorundaysanız her içtiğiniz çayı sonuna kadar bitirmeyin ve bir bardak çay yada kahve içtiğinizde arada bir büyük bardak su içmeden ikincisini içmeyin.

    Bu önleme rağmen ödeminiz geçmiyorsa ikici yazımı bekleyin.

    Soru: Hamur yaparken çok un eklerseniz kıvamı tutturmak için ne yaparsınız? Peki bunu bedeninizdeki ödem sorununa nasıl bağlayacağım bir düşünün bakalım bulabilecek misiniz?

    Tabii ki kronik bir hastalığınız varsa, tansiyon problemi yaşıyorsanız, Böbrek yetmezliğiniz varsa mutlaka ödem konusunda aile hekiminizden yada sizi takip eden uzman doktorunuzdan yardım isteyin. Benim bahsettiğim doktor kontrolu dışında kullanılan ilaçlar ve çeşitli ödem çözücü karışımları kullanan kişiler için yardım.