hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Duygu Merzifonluoğlu Duygu Merzifonluoğlu

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    30.05.2023 Salı | 14:04Son Güncelleme:

    ‘Bizim Mayıs’ımız hiç böyle değil aslında..’ diye söze başladı Pınar Hanım (Pınar Pehlivan, Bant Turizm Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü). Sanki tropik bir adadaymışız gibi dışarıda yoğun yağan yağmurdan ve de güneşi saklayan bulutlu havadan bahsediyordu..

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya'da, Lara Barut Otelleri’nin sanat seçkisine dair yapılan ilk basın toplantısındaydık. Burada geçireceğimiz bir kaç günün odağı ise gastronomi ve sanattı..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

     Bu basın toplantısında, Barut Hotels Grup Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Birgül Akgül ve Barut Hotels Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Pınar Pehlivan bize turizmde son yıllarda trendlerin çok değiştiğinden, hem pandeminin hem iklim krizinin hem de gündemin bir etkisi ile tatil anlayışlarının tümüyle şekil değiştirdiğinden, insanların artık doğaya, doğal olana, kendilerine, sürdürülebilir bir hayata, otantik kültürlere ve de kültür miraslarına daha da çok yönelmeye başladıklarından bahsederken bir yandan da bize Bayou Villas'ın yaratıcısı Lara Barut Otelleri’nin hikayesi ile beraber Türkiye turizm verileri hakkında da bazı önemli bilgiler veriyordu..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mesela bu verilere göre; 2022 yılında Türkiye’yi yaklaşık 52 milyon kişi ziyaret etmiş. Türkiye’nin turizm geliri 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara yükselmiş. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre Türkiye, 2022’de en çok turist alan 3. ülke gelir artırma performansıyla 1. ülke olmuş. 2022 Ocak - Aralık döneminde ise Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Almanya birinci, Rusya ikinci, İngiltere üçüncüymüş. Ziyaretçilerin geliş amacı birinci sırada yüzde 67,1 ile ‘gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler’miş. Son olarak ise Türkiye 2023 yılında turizmden 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyormuş.

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Diğer bir yandan ise Barut Otelleri olarak 2 yıl evvel Side kazılarının ana sponsoru olmuşlar. (Side antik kentinde yapılan kazılara ise zaten uzun yıllardır sponsor oluyorlarmış.) Burada 5.000 kişiyi bulan konser serileri yapmışlar. Karbon ayak izini azaltmak ve yenilebilir enerji kullanımını desteklemek amacıyla kullandığı elektriğin tamamını yeşil enerjiden sağlayan, yeşil enerji sertifikasını Akdeniz Bölgesi için alan tek otel burasıymış. Otellere mecbur tutulan önemli bir sertifika olan sürdürülebilir turizm sertifikasını ise ilk denetimde 2030'a kadar tamamlanması gereken şartları önceden tamamlamış oldukları için üstün başarı belgesi ile almışlar. (Global Sustainable Tourism Council - GSTC) Tüm bunları yaparken de ‘Antalya hak ettiği değeri görecek ki bizim yaptıklarımız görünür olsun..’ diyerek bu markanın her şeyden önce ilk amacının bu bölgeyi tanıtmak olduğunu bu kente gelen herkese göstermeye çalışmışlar. ‘We Care All’ projesi kapsamında ise iklim krizi, doğal ve yeraltı kaynaklarının bilinçsizce tüketilmesine karşı uzun süredir mücadele ediyorlarmış. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla bu bölgede toprağa verilen değer ve doğaya karşı olan sadakat son derece yüksek. Belki bundan 52 yıl evvel ilk kurulduğu günlerde yeşil alanları korumayı ve de çoğaltmayı misyon edinmiş bir markaymış Barut Otelleri ancak bugün şu bir gerçek ki bu misyonu sanat, tarih, iyi yemek - gastronomi ve de iyi hizmeti bir arada sunan bir deneyim alanı yaratmayı hedeflemiş olarak eskisinden daha da güçlü bir biçimde müşterileri ile buluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanırım tam da bu yüzden geldiğinizde burayı ilk görüşte çok seviyorsunuz ancak tanıdıkça, anladıkça, biraz vakit geçirdikçe kesinlikle aşık olduğunuzu kabul etmeye başlıyorsunuz.

    Çünkü bir de hikayenin başı var. 

    Mesela her şeyden önce burası bir aile şirketi. Yani aslında her şey ilk olarak Lara Barut’un kurucusu Ali İhsan Barut ile başlamış. Ali İhsan Bey, uzun yıllar evvel daha Side'de yol bile yokken yurtdışından Palmiye fidesi getirtip Side’yi ağaçlandırmaya çalışan bir doğa aşığı olduğu için bu bölgenin ağaçlandırılması konusunda zamanında oldukça vakit ve emek harcamış. Dolayısıyla siz daha havaalanından buraya, Lara Barut'a doğru gelirken başlıyor aslında bu kentin doğaya vurgu yapan görsel şöleni.. İlk olarak yollarda, sokaklarda dizi dizi sıralanlanmış palmiyelerde görüyorsunuz bu çabayı.. Sonra da benim gibi geçmişe meraklı olan biriyseniz eğer acaba bu önünden geçtiğim palmiyelerden hangisi Ali İhsan Barut’un getirttiği o ilk fidelerden biri diye düşünürken kendi kendinize gülümsediğinizi fark ediyorsunuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Bu nedenle de burada hem evde, aileniz ile hem de kendi başınıza, kendinizle, özgür ve o an tam olarak olmak istediğiniz yerde gibi hissedebiliyorsunuz. Doğa ile iç içe bahçeler arasında öylesine yaptığınız bir gezintinin bile sizi zamanın dışında bir gerçekliğe sürüklediğini gördükçe de bu alandan uzaklaşmayı aklınıza bile getirmek istemiyorsunuz.

    Öte yandan ise burada hayvanlar da doğal ortamında olduğu için belki son derece özgürler. Mesela otelin Lara adını taşıyan bir carettası var. Bir gün bu carettanın karaya vurduğunu görünce, ona yardımcı olmak istemiş, ardından onun tüm bakımını üstlenmiş, sonra ona kendi adlarını vermiş ve iyileştirdikten sonra da yeniden suya çıkarmışlar. O günden beri de o küçük caretta Lara Barut ailesinin adını taşıyan, dünyayı yüze yüze dolaşan bir üyesi haline gelmiş. Benzer süreci yaşayan pek çok caretta gibi Lara da kabuğuna yapıştırılan GPS sinyali veren bir cihaz sayesinde uzaktan takip edilip, suyun üzerine her çıktığında ondan haber alınabildiği için bağlantıları her daim devam ediyormuş. Peki küçük Lara şu an neredeymiş derseniz, dalgalar arasında Mısır'a doğru yol alıyormuş..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

     Açık olacağım, çok etkilendim..

    Farklı disiplinlerdeki 25 farklı sanatçının 250’den fazla eserinin yer aldığı bir çağdaş sanat seçkisini görüp geleceğim diye düşünürken buradaki sağduyusu yüksek projelere, dünyayı anlayan, ona yardımcı olmaya çalışan güçlü enerjiye resmen hayran kaldım. 

    Side kazıları, doğa, hayvanlar, palmiyeler, lara adını taşıyan küçük caretta..

    Ve benim buraya gelme sebebim olan tüm bu hikayeleri bir şekilde içerisinde barındıran eserlerin içinde yer aldığı çağdaş sanat seçkisi..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Şimdi tüm bu bilgilerin ardından Küratörlüğünü Gözde Ulusoy'un üstlendiği ‘İnsan, doğa, doğa gözlemleri ve doğanın davranışsal özelliklerinden ilham alan’ doğa - insan - zaman - yaşam ilişkisine dair irdelemeleri içeren buradaki çağdaş sanat seçkisi hakkında ne düşünüyorsun derseniz…

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Birincisi bu sanat seçkisine dair yapılan ilk basın toplantısı 25 bin metrekarelik koskocaman bir alanda yer alan 25 özel villadan biri olan Bayou Villas’ın karşılama villasında yapıldığı için doğal olarak ilk eserleri bu villanın içerisinde görmeye başladık. Mesela bu villanın hemen girişinde yer alan Ali Şentürk’e ait eser, kendisinin anima serisinden Carl Jung’a referans veren bir eseriydi. (Şentürk’ün eserin hikayesini anlattığı metinde şöyle bir bilgi yer alıyor: Jung animusu bir kadının bilinçdışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinçdışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer..)

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

     Yani daha bu alana attığınız ilk adımda kadın ve erkeğin dengesini, kadının içindeki güçlü erili ve de erilin içindeki yaratıcı dişiyi hatırlatıyor Bayou Villas size ki bu durum ilginç ama markanın çalışan grafiğine baktığınızda da gözle görebileceğiniz bir durum. Demek istediğim bu şirkette %50'den fazla kadın yönetici çalışıyor ve de yapılmakta olan işi kim başarı ile sürdürüyorsa o kişinin yapmaya devam etmesine özellikle dikkat ediliyor. Markanın yönetici kadınları çok güçlü, kararlı ve de birikimliler. Örneğin basın toplantısında kadın ve erkeğin eşit standart ve de şansa sahip olduğuna dair yapılan bir konuşma sırasında kurulan ‘Kadın ne kadar korunursa o kadar zayıf görünür.’ cümlesi aklımda kalan güçlü cümlelerden biri oldu.

    Dolayısıyla burada kendi potansiyelinizi en üst seviyeye yükseltecek, dünyayı gerektiği en iyi şekilde koruyabilecek ve de içinizdeki gücü açığa çıkarabilecek şekilde tasarlanmış bir ortam var. Karşılama villasında, müstakil villaların içindeki duvarlarda veya bu alanda yer alan 9 A La Carte restoranta.. Hangisinde hangi sanat eserine denk gelirseniz gelin kulağınıza hiç durmadan ilham fısıldayan eserler olduğunu görüyorsunuz.. Üstelik eserleri yer alan sanatçıların hepsi de Türk. Bu sanatçılar ya çağdaş sanat kariyerinin başında olan genç sanatçılar, ya uluslararası bilinirliği olan veya Türkiye’de çağdaş sanat alanında kariyerinde ilerlemiş olan sanatçılar. Bu nedenle bu alanda gördüğünüz bu sanat seçkisinin içinde yer alan her resim, seramik, yerleştirme, kolaj, dijital sanat, video art ve NFT eserini gördüğünüzde göğsünüz kabarıyor..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Bu sırada şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Gözde Ulusoy, bu sanat seçkisi içinde yer alan tüm eserleri Ahmet Barut ile beraber planladıklarından daha uzun bir süre içerisinde sanatçı atölyelerini teker teker gezerek seçtiklerinden ve bu yüzden de planladıkları programın biraz dışına çıktıklarından bahsetmişti basın toplantısında. Ancak insan buradaki seçkiyi gördükten sonra şunu diyor. Her ne olmuşsa doğru olmuş sonuçta Lara Barut’un vizyonuna uygun, içe sinen güçlü bir seçki oluşturulmuş. (Bu sırada bilmeyenler için Ahmet Barut, 2004 - 2011 yılları arasında Türkiye Otelciler Federasyonu Kurucu Başkanlığını yapmış, 2009 yılından beri Avusturya Antalya Fahri Konsolosu ve Avusturya Cumhuriyeti Devlet Onur Nişanı Sahibi olan Antalya Bölgesinin en eski otelcilerinden Barut ailesinin bir mensubu.)

    Ve son olarak adını ‘yeşillikler içinde kıvrılarak akan nehir kolu Bayou’dan alan Bayou Villas’taki kişisel deneyimime gelirsek..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

    Duvarlarında orijinal sanat eserleri bulunan 3 odalı villalardan birinde kalmak, bu villaların kendine ait bahçelerinde yer alan, tatlı su ve deniz suyuyla doldurulmuş havuzlarında özgürce kulaç atmak, insanı evinde gibi hissettiren son teknoloji ses sistemi ile yaşamak ve 7-24 bir dediğinizi iki etmeyen WhatsApp üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen kişisel asistan, tüm bunlar insana nasıl bir yaşamın varlığını gösterdi derseniz..

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..

     Anlatması zor, kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim o kesin.. Ancak şunu söylemem gerekiyor.. Bu deneyimin ardından neden Barut Otelleri’nin ‘Repeat Guest’ oranlarının % 35 gibi yüksek bir rakam olduğunu çok iyi anlıyorsunuz. Buraya tabiki de bir giden yeniden gelmek ister çünkü burada hayalinizde canlandırabileceğiniz en güzel tatil deneyimini hayalinizde canlandırdığınızdan da güzel bir biçimde yaşayabiliyorsunuz. 

    Basın toplantısında, Lara Barut Collection Hotel Genel Müdür Yardımcısı Onur Çankaya bu geniş alandaki gastronomi deneyimi sunan 9 A La Carte restorandan ve Bayou Villas Müdürü Tuna Nural da Bayou Villas ile beraber Barut Otellerinin bugüne kadar aldığı ödüllerden bahsederken bir yerden sonra not almasını bıraktım ve de en son alınan ödül ne ise onu aklımda tutmaya çalıştım:

    Lara Barut Collection’ın sunduğu üst düzey ve ayrıcalıklı hizmetler, tarafsız misafir değerlendirmeleri neticesinde 4.8 puanla ‘2022 British Airways Holidays Müşteri Mükemmelliği Ödülü’ almış.

    Bence bu ödül her şeyi açıklıyor. 

    Bayou Villas’ta geçen cennet günleri..