Ersoy Soyer Ersoy Soyer

Avrupa’dan yeni şarj istasyonu standartları

20.07.2023 Perşembe | 09:40Son Güncelleme:

1835 yılında Amerikalı Thomes Davenport ile hayatımıza giren ve Tesla ile dünya çapında ün kazanan elektrikli araçlar, ortaya çıktığı ilk günden bu yana tüm dünyanın gözdesi haline geldi. Bugün adını bilmediğimi markalar bile pazarda rekabet etmeye başladılar. Ülkelerin elektrikli araçlar için verdikleri teşvikler, markaların üretimlerini tamamen belirli bir sene sonra elektrikli araçlar yönünde değiştireceklerini planlamaları satışları bir hayli arttırdı. Bugün ise konumuz Avrupa Birliğinin ülkeler için getirdiği yeni standartlar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ülkemizde de TOGG ile başlayan elektrikli araç dönüşümümüz, farklı sektörlerde de elektrikli araçların kullanımıyla sayısal olarak her geçen gün artıyor. Tesla’nın geliştirmiş olduğu ve elektrikli araçlarla ilgili en çok merak edilen noktalardan birisi ise şarj istasyonlarıydı. Elektrikli araçlar için üretilen şarj istasyonları, ortaya çıktığı ilk andan itibaren kullanıcıların taleplerine uygun şekilde hizmet vermeye başladılar. Birçok Avm otoparkında önce boş gördüğümüz alanlar yavaş yavaş dolmaya başladılar. Eminim benim gibi bu duruma sizde tanık oluyorsunuzdur.

Hatta geçen gün sosyal medyada bayram tatilinde, elektrikli aracıyla Istanbul’dan Izmir’e giden bir sürücünün paylaşımına denk geldim. Yolculuk bayram trafiği sebebiyle 16 saat sürmüş. Yolda; uğradığı istasyonlarda 2 saat sıra beklediğini paylaşıyordu. Bazı yerlerde de sırayı görünce diğer istasyonlara ilerlemek durumunda kalmış. Bu güzel deneyimden çıkaracağımız sonuç; elektrikli araçların kullanımı her geçen gün artarken, araçlara şarj hizmeti sunmak da sürücülerin beklentilerini karşılamak zorunda. Araç sayısından belki 100 kat fazla dolum ve şarj istasyonu gerekeceğini düşünüyorum. Tabiki bu afaki bir rakam, nüfus yoğunluğu, hareket yönü ve birçok etkeni bu rakamı hesaplarken dahil etmek gerekiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Dünya genelinde kurulu şarj cihazı sayısı bugün itibariyle yaklaşık 7,3 milyonu aşmış durum da. Fakat kurulan şarj istasyonlarının km başına harcadığı KW sayısı yüksek olduğundan dolayı kurulu olan şarj istasyonların enerji bakımından yetersiz kalıyorlar. Ülkemizde ise yıl sonundaki hedef şimdilik 10 bin adet şarj istasyonu.

Biz bu konulara bakarken Avrupa cephesinden güzel bir hamle geldi. Avrupa Birliği parlamentosu geçen hafta aldığı kararlarla bir uyum paketi hazırladı. Avrupa Parlamentosu Uyum Paketi kapsamında çıkarılan ve elektrikli araçların şarj istasyonlarına yönelik yeni kurallar getiren düzenlemeleri onayladığını açıkladı.
Düzenleme ile hedefleneler bir nevi bu işi bir kurala ve belirli niteliklere doğru çıkarmayı amaçlıyorlar.

2026 yılına kadar otomobiller için her 60 km’de bir, en az 400 kW gücünde bir şarj istasyonu kurulması, bu istasyonların çıkış güçlerinin ise 2028 yılında 600 kW’a çıkarılması hedefleniyor.
Kamyon ve otobüsler için ise her 120 km’de bir 1200 kW ve 2400 kW’lık şarj istasyonlarının kurulması şartı geliyor. Her 200 km’de bir hidrojen yakıt ikmal istasyonlarının kurulması, Bu istasyonların kullanımının kolaylaştırılması adına da satın alımlarda ödemelerin abonelik, ödeme kartı vs. gibi ekstra uygulamalara gerek kalmadan yapılabilmesinin sağlanması ana odak.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kullanıcılara, alternatif istasyonlardaki bekleme süreleri, fiyatlar, kullanılabilirlik durumu gibi verileri sunan bir altyapının 2027 yılına kadar kurulması da paketin içindekiler.
Düzenlemenin Avrupa Komisyonu’nun da onaylamasının ardından bu regülasyon, altı ay içerisinde yürürlüğe girecek. Bu düzenleme ile aslında bir nevi sürdürülebilir bir denge için ana adımlar da atılmaya devam ediyor. Sadece şirketlere veya sadece sürücülere değil ülkelerinde altyapılara yatırım yapma zorunluluğu değerli olacak.