hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Çip takacağımız günler yakın

    12.12.2022 Pazartesi | 10:34Son Güncelleme:

    Bu hafta herkesin AI yapay zekalı resimlerini görmeyen kalmadı sanırım. Henüz geliştirilen aşamada yapay zeka, bizim verdiğimiz komutları işleyip istenilen hale dönüştürerek bizlere yeniden sunuyor. Geçen hafta ChatGPT ile yaptığım sohbette, kendisine hayatın anlamını sordum. ChatGPT bana bunun çok kişisel bir olgu olduğunu, bu konuda çok farklı cevaplar verilebileceğini, görevinin kibarca ve yardımseverce bilgisi kadar hizmet olduğunu iletti. Şimdilik bizler tarafından sunulan veriler ışığında hareket ettiğini düşünürsek, fazla masum duruyor diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm şirketler hızlıca ilerleyen bu gelişmeleri izliyor ve bu devrim içeren teknolojik dönüşüme ayak uydurmaya çabalıyorlar. En tepedeki zengin teknoloji milyarderleri ise başka işler ve planlar peşindeler. Elon Musk’ın üzerinde çalıştığı Neuralink projesi vb çalışmalar başarıya ulaşırsa, yarı anakart ve işlemci eklenmiş bireylere dönüşecek gibiyiz. Her ne kadar projeyi engelli bireyler için geliştiriyoruz veya bazı sağlık sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz denilse de işin öyle olmadığı yeterince aşikar. Bahsedilen ilk aşama başarılı sonuçlanırsa bugüne not düşelim, bunun ardından içinizdeki bilgisayarların kapasite ve yetkinlikleri arttırılmaya çalışılacak. Bu da hafızamızdaki güzel anıları hemen canlandıracaktır. Aşılanma döneminde buna karşı çıkan bireyleri anımsayın. Bilal Gates’in bize çip takmayı amaçladığı varsayımlarını dillendiren kitlenin eline artık daha güzel ve gerçekçi bir malzeme veriliyor. Çünkü ihtiyaçlarımıza bakarsak gerçekten çipten kaçış yok ve hepimiz takacağız diyebiliriz. Bunu neden yapacağımızı da hemen anlatalım.

    Birçoğumuz kendimizi farklı konularda yetersiz buluyoruz. Dil öğrenmekte zorlananlar, zihnindeki engelleri aşamayan ve özgüvensiz hissedenler, bir şeyi asla yapamayacağını düşünenler veya yeni alanlarda bilgi edinmek isteyen uzmanlaşma meraklıları, üzülmeyin hepimiz aynı gemideyiz. Birçok eksikliklerimizin olduğunun farkındaysak ve bu açığımızı kapatmayı amaçlıyorsak bu yeni teknolojilere muhtemelen hızla evet diyeceğiz. Fiziki durumunu beğenmeyen yüzünden milyarlarca dolar büyüyen güzellik ve sağlık sektörünü düşünün. Kendini Marvel karakteri gibi görmeyi isteyen ve bu resimlerini sosyal medya hesabında paylaşan arkadaşlarınızı hemen gözünüzün önüne getirin. İşte tam da bu kitleden bahsediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matrix filminde Neo’nun helikopter uçurma sahnesini düşünün veya dövüş sanatlarındaki eksik bilgilerinin bir dakika içerisinde beynine aktarılma sahnesini gözünüzün önüne getirin. Morpehus’u kurtarılma sahnesini anımsayın. Kim dakikalar içerisinde bu bilginin beynine yüklenme imkânı varsa bu güce erişmek istemeyecek. Tüm ülkeler ve teknoloji devleri de bu güce erişmeyi bekliyorlar. Askerlerin her türlü zorluğa karşı dayanıklılığı, asla yorulmayan fabrika çalışanları, zihnin manipüle edilmesiyle sürekli mutluluk hissinde olunmasını sağlamak. Hırslı yönetici ve liderlerin ellerine geçmesini isteyeceği en güzel özellikler gibiler.

    Tabiki bu teknoloji de bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, farklı ve iyi olmayan amaçlarla da kullanılabilecek. Örneğin; beynimizin hack’lenmesiyle istenilen şeye inandırılabileceğiz. Bilgi dezenformasyonu veya kitlesel hareketlerin başlatılması bu teknolojik gelişmeye sahip olmak isteyeceklerin bilhassa iştahını kabartacak. Sadece Twitter, Facebook gibi bir sosyal medya kanalı ile Amerika seçimlerine müdahaleler olduğunu konuşuyorsak, artık bir cihazın beyninizde olduğunu ve bunun açıklarını da ayrıca düşünelim. Dark Web de TC kimlik numaralarımız ve telefonlarımız artık dolaşmayacak onlar o kadar gereksiz bilgiler olacak ki bu aşamadan sonra zihninizdeki düşünceler, eğilimleriniz, siyasi görüşleriniz ve hayallerinize erişilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok karamsar bir tablo çizmeyelim ve sizi biraz da keyifli anlara götüreyim. İstediğiniz kişinin size aşık olması diler miydiniz? Eşinizin veya sevgilinizin tüm gün neler yaptığı ve düşündüğünü izleyebilmek merak uyandırıyor mu? Eşleşmelerde hiç uğraşmadan perfect match yani ruh eşinizi bulabilme düşüncesi. Evet düşündükçe zihninize harika şeyler geliyor di mi?

    Kötü bir haber vereyim; mesleklerin çoğu çağdışı ve gereksiz kaldı hepimize geçmiş olsun diyelim. Bugünün popüler mesleği yazılımcılar size artık gerek kalmayacak, yapay zekâ en temiz ve hatasız kodu sizden daha iyi yazacak. Düşünmediğimiz olasılıklarla yeni teknolojileri kendisi geliştirebilecek. Öğretmenimiz artık beyninizdeki yapay zekâ çipi, bir gün içerisinde ilkokul ve üniversiteyi birlikte tamamlayabilirsiniz. Dijital karaborsalarda birbirinize artık yetkinlik satacaksınız. İşinize yaramayan bilgileri beyninizde yer açmak için başkalarıyla paylaşın. İnançlarımız da baya hasar görecek gibi. İstenilen şeye inandırılabiliriz. Veya tertemiz bir gerçek bize çok farklı yansıtılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte tüm bunlar yüzünden “Etik” bizler için en değerli kelime olacak. AI Yapay Zeka hukuku ve Dijital Etik; hoşgörü, saydamlık, gerçeklik gibi konular bu gelişmelerden sonra en önemli değerlerimiz olmazsa, bizi gerçekten çok iyi sonuçlar beklemiyor diyebiliriz. Biz yine de iyi düşünüp olumlu şeyler kurgulamayı umalım veya gerçekten etik davranan teknoloji geliştiricilerinin güzel işler ortaya çıkaracağından emin duralım. Yoksa gelecek öyle pek de parlak görünmüyor.