hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Çöp Kovası Teknolojisi

    28.01.2023 Cumartesi | 08:58Son Güncelleme:

    Her hafta sizlere yenilikçi ve dikkat çekici teknoloji içerikleri üretmeye odaklansam da sürdürülebilirlik ve çevre konularını olabildiğince çok paylaşmaya çalışıyorum. Belirli bir farkındalığa ulaşılabilmemiz adına bu tür konuları aktarmaya devam ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada her geçen gün heyecan verici yeni gelişmelerle karşılaşmak bende büyük bir heyecan uyandırıyor. Bu kez sizlere, hepimizin yakındığı İsraf konusunda güzel bir teknolojiden bahsetmek istiyorum. “Çöpe atılan yiyecekler çöp değildir” temasıyla yola çıkan bir girişim olan Mill  “Değirmen” çöpe giden gıda atıklarını yeniden değerlendirilebilir bir hale getiriyor. Bunu da teknolojik bir altyapıyla, geliştirdiği akıllı bir çöp kutusuyla başarıyor.

    Mill; evsel yiyecek atıklarını çöpe gitmekten ve israf olmaktan kurtararak kendi teknolojisiyle besin değerlerini koruyarak, tavukların beslenebileceği değerli bir yeme dönüştürüyor. Hiçbirimiz israf etmeyi sevmediğimiz gibi çöpe giden yiyeceklerimizden dolayı da kendimizi pek huzurlu hissetmiyoruz. Çöpe giden yiyecekler, besin değerlerini de kaybediyor ve değerli kullanılabilecek kısımları da kullanılmaz hale geliyor. Hatta ortaya çıkan sera gazı, çevreye düşündüğümüzden daha çok zarar verebiliyor.

    Tüm bunları akıllı bir teknoloji ile bertaraf etmeyi başaran bu girişim gerçekten çok değerli bir etki oluşturuyor bu yönüyle çok beğendiğimi söyleyebilirim. İnternet sitesi üzerinden gerçekleştirilen bir üyelik modeliyle edinilen Mill çöp öğütücüleri, aylık 33 dolar karşılığında edinilebiliyor. Birkaç hafta içerisinde dolan ve kutunuzda oluşan değerli atığı ise yine kapınızdan alarak anlaşmalı tavuk çiftliklerine ulaştırıyor. Bunun için sisteme girip atık ürünün sizden alınmasını istediğiniz bir gün seçmeniz yeterli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizde ekmek israfını sıkça konuştuğumuzu anımsıyorsunuzdur. Aslında birçok değerli atık kendi sürecini tamamlayamadan doğada daha büyük sorunlarla ortada kalabiliyor. Bu da bize büyük problemler olarak geri dönüyor. Tüketim çılgınlığımızın gereksiz sahiplenmenin önüne geçemediğimiz için elimizde daima ihtiyacımızdan fazlasını barındırıyor ve sonra kullanmadan öylece atıl bir yığına dönüştürüyoruz. Hep düşünmüşümdür dünyada bu kadar yeterli kaynak varken neden hala açlık yaşanabiliyor. Eminim sizlerde bu konuda aynı düşüncedesinizdir. Daha basit ve sade bir yaşam sürmek, elimizdekilere ve doğaya karşı saygılı davranmak geleceğimizi tamamen değiştirebilir.

    Evdeki atıklar ve çöplerimiz için teknoloji mi üretilir diye düşündüğümüz bir süreçte böyle bir girişim yapan Mill Kurucusu Matt Rogers’ı tebrik etmek gerekir. Israfı ortadan kaldırmayı amaçlarken bunu başka bir şekilde yeniden kullanıma sunması ufak bir adım gibi görünmemeli. Atıkların yeniden dönüşümü farklı teknolojiler geliştirecek diğer girişimcilere kesinlikle ilham olacaktır. Sadece global girişimcilerin yaptıkları değil tabii gelecek hafta yerli bir teknoloji geliştiren değerli bir girişim ile karşınızda olacağım. Çok seveceğiniz değerli bir ürün geliştirmiş ve bu sayede onlarca ödül kazanmış bir girişimle birlikte olacağız. Yurtdışında bizi gururla temsil etmeleri de ayrıca çok önemli ve değerli. Bu güzel röportajı da şimdiden sizlere müjdeleyeyim gelecek hafta, detaylarıyla geliştirilen bu yeni teknolojiyi konuşacağız.