Ersoy Soyer Ersoy Soyer

Gözlük Savaşları

19.06.2023 Pazartesi | 10:34Son Güncelleme:

Star Wars kadar bizi henüz tamamen geleceğe götürecek kadar etkileyici olmasa da son haftaların teknoloji savaşları gözlük cephesinde yaşanıyor. Bu süreç yıllardır aslında beklenilen bir alan ve çoğu zaman konuşuyoruz. Zamanın Kodak gibi büyük fotoğraf sektör devleri teknolojiye yenik düştüler ve bugün yeni nesil belki adını dahi unutmak üzere. Gözlük sektöründeki büyük markaların sonu, yeni ortaya çıkan teknolojilerle gelecek mi bilmiyoruz fakat yakın bir zamanda öğreneceğimiz kesin.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sizi çok az geriye götürelim. Google kendi akıllı gözlüğü Google Glass ile Pazar girmişti. Bir şirketin ürününü sektöre adapte ederken biraz erken hamle yapması bazen çok da başarılı bir sonuç oluşturmuyor. Google herkesten önce davransa da ürün tam olarak algılanamadığı ve mahremiyet konusuna daha çok odaklanıldığı için negatif konuşmalar o gün daha da çoğaldılar. Facebook’un Oculus Quest’in yeni versiyonu ile Apple in Vision gözlüğü pazarın artık yavaş yavaş olgunlaşmaya başladığının habercisi.

Her dönemde biraz öne çıkan teknolojileri daha çok konuşuyoruz. Geçen senelerde hepimiz Kripto paralar ve Metaverse konuşurken bu iki konu artık eski popülerliğinde değiller. Hatta Metaverse’e Türkiye dahil yatırım yapan şirketlerin verilerini gerçekten öğrenmek istiyorum. Metaverse’de banka şubesi, çalışma ofisi, perakende mağazası vb birçok alan açılmıştı bu alana yapılan yatırımların akıbeti gerçekten hepimiz için çok değerli. Bugünün gündemine bakarsak herkes Yapay Zeka ve Chat GPT konuşuyor. Facebook’ta Mark Zuckerberg’in Metaverse’ü öne çıkarma çabası şirketi istenilenden geriye götürmeye devam ederken Apple bambaşka bir açıdan herkesi heyecanlandırmayı başardı. Çok güzel bir hamle ile gözlüğünü bir bilgisayar ve ekran gibi aktararak İPad, İPhone, İwatch, Mac gibi tüm platformlarını destekleyecek bir ürün daha eklemiş oldu. Fakat ürüne baktığımda sanki tüm cihazların artık buraya evrileceği hissini aldım diyebilirim.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Henüz farkında olmayanlar için tekrarlayacağımız bir bilgi var. Her şeyin ürün değil market ve pazar olduğunun unutulmaması. Apple bunu çok başarılı yürütüyor ve her cihaz asıl odağıyla daima Apple Store’a hizmet ediyor. Apple’ın en büyük geliri cihazlarından değil uygulama marketinden elde ediyor. Hatta geçen senelerde Epic Games ile yaşadığı komisyon oranlarına dair çatışmayı anımsayabilirsiniz. Apple bu sebeple Eylül ayında yeni çıkaracağı ürünleri ve İOS 17 ile ve diğer platformları için ürettiği yazılımlardan çok büyük kazançlar elde etmeye de devam edecektir.

Gözlük savaşlarında Apple sahaya çok iyi bir hamle ile girdi ama bu hamlenin haliyle gelişmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olacak. Üç bin doların üzerinde bir fiyat belirlenmesi fiyatı beklenenin çok üzerinde bu ciddi bir eksi yanı olabilir. Tim Cook her ne kadar kullanılan teknolojinin gereksinimi ve bir bedeli olduğunu söylese de bunun nasıl bir karşılık bulacağını birlikte göreceğiz.

Ben fiyat konusunda kendisine ne yazık ki katılmıyorum. Bence Apple Vision asıl odağına İş dünyasını hedefleyen bir ürün ve stratejiyle yola çıkmalı. Bugün kullandığımız kişisel bilgisayarların dönüşümüne odaklanan bir ürün olarak konumlanırsa bilgisayarın geleceği budur öne çıkarılabilir. Bir oyun ve eğlence aracı stratejisi belirlemek tüketicileri için ikna zor görünebilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Quest3 in çok yeni duyurulduğunu da düşünürsek eğlence ve oyun ise amaç bu alanı Quest’in fazlaca iyi doldurduğunu söyleyebiliriz. Hatta pazarda dev ekranda film izlemek, oyunlar oynamak, O dünyada hissetmek konusunda birçok alternatifler var. Quest üç ile gelen hafiflik, erişilebilirlik, yeni nesil çipler ve oyun dünyası hedefinde güzel işler yapacağına şüphe yok. Fakat hedeflenen çok genç bir Pazar olduğu için stratejinin pazarı büyütmek adına biraz daha orta yaş ve üst yaş gruplarına da hitap etmesi gerekiyor.

Bu arada Apple çıkardığı yeni ürünüyle elbette oluşturduğu birçok markayı heba etmeyi göze alıp tekil bir ürüne geçmek istemeyecektir. Bu sebeple Apple Vision’ı böyle lanse etmediğini ve tüm her şeyi orada bu haliyle sunmak istemeyeceğini düşünüyorum. Ama katlanabilir ekran teknolojisi ve saydam ekranlarla yakın zamanda gözlük savaşlarının yeni oyuncularını sahada göreceğiz gibi duruyor. Samsung’un buna hamlesi nasıl olacak merak edenler arasındayım.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Her zamanki kanayan yaramıza da dönmek isterim. Muhteşem işler yapıyoruz ve ülkemizle her zaman guru duyanlardan biriyim ama üzülerek bu teknolojiyi de biz geliştiremedik. Fakat her alan bir fırsat barındırır. Gözlük uygulama marketinde yer alacak ilk ürünleri platforma dahil etme şansımız var. Hızlıca bu alandaki fırsatlarım değerlendirilmesi güzel bir yol olabilir. Gözlük savaşlarında sonuç nereye gidecek henüz bilmiyoruz ama giyilebilir teknolojileri çok seveceğimizden eminim.