hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Web Summit ile teknolojinin kalbi Lizbon’da atıyor

    15.11.2023 Çarşamba | 09:04Son Güncelleme:

    Bu hafta teknolojinin kalbi Lizbon Web Summit’te atıyor, elbette bunun asıl sebebi 153 ülkenin teknolojilerini aynı arenaya taşımış olması. %43 ü kadın katılımcılardan oluşan ve konuşmacılarının neredeyse %40’ını kadınlardan oluştuğu bu büyük etkinlikte, 70.000’den fazla katılımcı Lizbon’da Web Summit için bir araya geldiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepimizin konu teknoloji olunca en çok konuştuğu konu AI Teknolojileri. Haliyle bu sene en önemli başlık gördüğüm kadarıyla Yapay Zeka. Açılış seremonisinde konuşan Web Summit’in yeni CEO’su Katherine Meher'e yeni görevinde başarılar dileyerek devam edelim. 11.000 kişinin doldurduğu Altice Arena’da Paddy Cosgrave’den aldığı bu büyük sorumluluğa değinen katherine Meher, biraz da bundan sonraki süreci nasıl yöneteceğine dair izlenimlerini katılımcılara aktardı. Her yıl dünya gündeminde büyük bir konuya odaklanan Web Summit sahnesi bu yıl biraz suya sabuna dokunmadan bazı şeyleri es geçiyor gibi görünse de hala etkinliğini iyi derecede korumaya devam ediyor.

    “Black Lives Matters” Ukrayna – Rusya Savaşı gibi başlıklara dokunan etkinlik bu sene son CEO’su Paddy’nin dikkatleri üzerine çekerek istifa etmesiyle sonuçlanan açıklamalardan dolayı, daha sessiz kalmayı tercih etti.

    Elbette odak teknoloji ve gelecek olunca, herkes bu muhteşem açılış sonrası kendisini, bu büyük şölene 16 Kasım’a kadar bıraktı diyebiliriz.

    Bu yıl neredeyse her profesyonel konuşmasında Yapay Zeka’ya bir alan ayırıyor. Her girişim ve her yeni teknolojik gelişme içerisinde, muhtemelen bir yapay zeka izi göreceksiniz. Wikipedia, McAfee kurucularından geleceğin potansiyel milyon dolarlık teknoloji şirket yöneticilerine kadar herkes bir arada.

    Her köşede fırsatlar birbirine çok yakın ve bu alanda herkes yeni yatırımcısını, müşterisini ve olası işbirliklerinin peşindeler. Şirketlerine değer katmak için çabalıyorlar her dakikanın ne denli önemli olduğunu görmek muhteşem. Harcanacak her an bir network mühendisliği gerektiriyor. Web Summit’de sadece şirketler değil, ülkeler de dahnedeler. Her biri kendi girişimlerini büyük yatırımlar çekmek adına destekliyorlar. Birçok ülke kendi girişimlerini bu muhteşem görsel şölende daha da parlatmak için etkinlikler düzenliyor. Avusturya delegasyonunun düzenlediği Austria Night bunlardan bir tanesi.
    Kendi ekosistemimize dönersek; Türkiye Yatırım Ajansı, Istka, Farklabs, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokent, İtü Arı Teknokent gibi birçok kuruluş, kendi girişimlerimizin potansiyelini burada anlatmaya ve kitlelere ulaştırmaya devam ediyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yatırımcılar tarafında ise Web Summit 1000’den fazla yatırımcıyı bir araya getirmiş durumda. Investor Lounge alanında da Türkiye’den de tanıdık yüzlerle karşılaştık ve kendi ekosistemimizi konuştuk. Arya Ventures ve Farklabs Kurucularından Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Apy Ventures Yöneticilerinden Mustafa Keçeli, Boğaziçi Ventures’dan Kenan Çolpan, Endeavour’dan Aslı Kurul Türkmen gibi yatırımcılarımızla Web Summit’de karşılaşabilirsiniz. Türkiye’de hızlı gelişen ve yurtdışında da büyük atılımlar yapan Yıldız Teknokent’le de yaptığımız görüşmelerde ekosistemimizin global alanda söz sahibi olması için çok daha fazla çalışma yapılması gerekliliğine de ayrıca değindik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Almanya, Fransa ve Amerika pazarı öncelikli olarak global büyümede şirketlerimizin tercih ettiği pazarlar. Büyümenin de buradan geleceğine dair birçok yatırım yapılmaya devam ediyor. Web Summit’de ilk izlenimlerim genel olarak olumlu ve ortaya çıkarılan değer çok önemli bir yer tutuyor. Bir şehri dünya teknolojisiyle birleştirmenin gücünü her an hissetmenizi sağlıyorlar. Elbette yeni gelişmeler ise Web summit’in sadece Lizbon ile sınırlı kalmayacağı. Şubat ayında Doha ve Rio için şimdiden takviminizde yer açabilirsiniz.