hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Eksik olan insan değil teknoloji

    06.07.2018 Cuma | 20:40Son Güncelleme:

    Biyonik ve robotlu prostetik alanında çalışmalar yapar ve ilk kendi üzerinde dener. Profesör olan Herr şu anda MIT Media Laboratuvarı’nda Biyonikler Merkezi'nin yöneticisi ve dizinden aşağısını tamamen yapay olarak tanımlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezin görevi geniş bir yelpazede beyin ve vücut engelleri olan insanlarda biyomekatronik ve rejeneratif onarıma imkan sağlayacak temel bilim ve teknolojik kabiliyeti ortaya koymak.

    Ürettiği BiOM adlı protezleri ile bilinen Herr, bu protezlerin diğerlerinden farkını ileri itişi ile geliştirilmiş hareket kabiliyeti ve arttırılmış teknolojik özelliklere sahip olması olarak gösteriyor. Daha güçlü, dengeli ve kontrollü protez üretimini amaçladığı için, bunları kullananlar koşabiliyor, tırmanabiliyor ve dans edebiliyor. 

    Eksik olan insan değil teknoloji

    Kazanın beklenmendik sonucunda Herr, ileri düzey protezleri tasarladı ve sonrasında bunların tasarımını gittikçe geliştirdi. Hatta bu yaptığı tasarımlarla eskisinden daha iyi bir dağcı olmayı da başardı. Teknolojik yenilikler sayesinde, sporuna daha güçlü ve iyi döndü. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eksik olan insan değil teknoloji

    “Her insan istiyorsa, engelsiz bir hayat yaşama hakkına sahiptir” diyen Herr şunları söylüyor: “Biyonikler insanların yaşamında derin farklılıklar yaratıyor. Gelecekte, elbiselerimiz, ayakkabılarımız, diş tellerimiz, protezlerimiz bundan böyle sanatkar stratejileri kullanılarak değil, veri odaklı sayısal çerçevelerle tasarlanıp üretilecek. Bu gelecekte, ayaklarımızın su toplanmasına neden olmayacak. Aşırı depresyon olmayan bir hayat yaşama hakkına; görme engelli ise sevdiğini görme hakkına veya uzuv felci veya uzuv kaybı durumunda yürüme veya dans etme hakkına sahiptir. Toplum olarak, insanların engelli olmadığı savını kabul edersek bu insan haklarını elde edebiliriz. Bir insan asla eksik olamaz. İnşa edilen çevremiz, teknolojimiz eksik ve engelli. Biz insanlar, sınırlamaları kabul etmek zorunda değiliz. Teknolojik yeniliklerle engelleri aşabiliriz. Bu yüzyılda biyonik alanındaki temel ilerlemelerden hareketle teknolojik gelişmiş bir insan deneyimi için teknolojik vakıflar kuracağız ve engelliliği sona erdireceğiz.”