hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Medyadaki güzellik sırlarını öğrenmek ister misiniz?

    Medyadaki güzellik sırlarını öğrenmek ister misiniz
    expand

    Güzellik algısı insanların bakış açılarını çok fazla etkiliyor. Medyada da estetik ve diyet güzellik içinde ele alınan konular arasında ilk sıraları alıyor. Peki bu medya yansımaları bize gerçekleri mi yoksa almamız gereken ürünleri mi işaret ediyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz günlerde “I Feel Pretty” filmini izledim. Filmde hayatından memnun olmayan ve kendini güzel hissetmeyen bir kadının hikayesi konu alınıyordu. Bir gün başına aldığı darbe sonrasında birden güvensizlik ve yetersizlik hislerinden kurtulup kendini çok güzel görmeye başlayarak özgüveni narsistik hale gelecek kadar yükselir. Aslında kendini gördüğü bu yeni haliyle, davranışları ve iletişim şeklinin değişmesiyle istediği işe girer, aşk hayatı değişir ve kısaca hayatına sihirli bir dokunuş olduğunu düşünür. Oysa her şey kendine bakışının değişmesinde saklıdır.
    Medyada oluşturulan güzellik algısı bizde de kendimizi değiştirme zorunluluğu oluşturur. Kendi olabilen kadınlar, sırf moda furyasının rüzgarına kapılmadan kendi kalabilmeyi başaranlardır.

    Hale etkisiyle mi hareket ediyorsunuz?
    Güzellik üzerine kurulan algı yönetimi zayıf kadın güzellikle aynı anlama geldi. Bu durumda da insanlar sürekli diyet yapmak ve zayıflamak için yaşamaya başladı. Bir kişi hakkındaki görüşümüzü birçok seçenekten sadece birine göre yapmamıza hale etkisi deniyor. Bu seçenek de genellikle görüntüden etkilenme oluyor. Hale etkisi ilk olarak psikolog Edward Thorndike tarafından dile getiriliyor. Sonrasında birçok tekrarlanan deneylerde de dış görünüşün insanların davranışlarını ve kararlarını etkilediği görülüyor.

    Güzelliği etkileyen sır ne?
    Herkes tarafından güzel bulunmayı isteyen özellikle kadınlar için merak edilen nokta ise altın oranda saklı. Altın oran, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, göze son derece hoş gelen geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın oranı en sade şekliyle, vücut ve yüzdeki simetri diye de tanımlayabiliriz. Çünkü bizler simetrik olan şeyleri farkında olmadan beğeniriz. Kısaca bu simetri de insanların karar vermesinde etkili oluyor.
    Bu oran güzelliğin altın kuralı olarak görülse de kendine güvenmek ve değerini bilmek, bunu da davranışlarımıza yansıtmak birçok şeyi değiştirir. Güzellik algısı genellikle sağlık haberlerinde vurgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık haberleri güzelliği nasıl sunuyor?
    “Medyada yeni sağlık anlayışları ve kadın bedeninin temsili” başlıklı makalede, gazetelerdeki sağlık haberleri ve yayınlarının tüketim toplumunun öne çıkardığı özellikle kadın sağlığı ve hastalıkları, diyet, şişmanlık, menopoz, yaşlanmama yani genç güzel ve ince kalmanın yollarının sık sık gündeme getirildiği vurgulanıyor. Ayrıca yayınların bilgilendirmeden çok haberdar etmeyi hedefleyen, güncel ve tüketime yönelik, yaşam tarzları önerir düzeyde olduğu da haberlerde görülen başka bir nokta olarak dile getiriliyor.

    “Tüketim Kültürü Çerçevesinden Sağlık Haberleri” başlıklı başka bir araştırmada ise şu noktalar vurgulanıyor: “Sağlık haberlerinde, güzellik ve estetik amaçlı haberlerin ideal bir beden algısı yaratma amacı üzerine kurulduğu görülmektedir. İdeal bedene erişme yolu olarak da tüketim teşvik edilmektedir. Gazetelerin diyet ve güzellik haberlerini sağlık haberi kapsamında sunduğu özellikle sağlık sayfalarında yer verdiği gözlemlenmiştir. İncelenen haberlerin hepsinde gerek fotoğraflarla gerekse haber içeriğine yedirilmiş biçimde üst sınıfa bir öykünme yaratılmak istenmektedir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Medyada güzel olmanın yolunun zayıf kalmak için, sunulan teknik ve ürünlerin kullanılmasıyla elde edileceği algısı oluşturuluyor. Bakımlı kadın, kendine özen gösteren ve güvenen kadındır. Kendine güvenen bir bireyin, giydiği herhangi bir kıyafeti üstünde taşıma şekli farklı olur. Bu nedenle öncelikle kendini seven, kendine güvenen ve sağlıklı beslenen bilinçli kadınlar hayatı güzelleştirir. Güzellik özgüveninizde saklı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow