hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    “MS hastalarında yoganın kas gücü ve esneklik üzerine olumlu etkileri var”

    06.06.2023 Salı | 09:05Son Güncelleme:

    Multipl Skleroz (MS), sıklıkla genç erişkinlerde görülen, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla seyreden, miyelin denilen sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olarak tanımlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MS, beyin ve omuriliği etkilediği için çok farklı nörolojik belirtilere yol açabilir. MS hastalarının çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyrettiğini kaydeden İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Belgin Petek Balcı, “MS’e bağlı yakınmalar “MS atağı” sırasında ortaya çıkıp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilir. MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, uyuşma, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma ya da yapamama gibi farklı belirtilerle kendini gösterebilir” diyor.

    İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Prof. Dr. Esra Gürsoy, MS’in tedavisinde, medikal tedavilerinin yanında uzmanlar kontrolünde hareket etmeleri, hareketleri yaparken kendi beden, zihin ve duygu durumunu bir bütün olarak incelemeleri öneriyor.

    “MS hastalığının yoga ile bağlantısı son yıllarda önem kazandı ve bu konudaki bilimsel çalışmaların sayısı gün geçtikçe artıyor” diyen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Ufuk Emre, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Egzersiz MS’li bireylerin tedavi sürecinde olmazsa olmaz önem taşıyor. Egzersiz yapmamanın pek çok sakıncası olmasına karşın özensiz veya fazla yapılması ise zararlı olabilir. Aşırı egzersize bağlı kas zedelenmesi, ağrıda artış, yorgunluk, genel durumda kötüleşme gibi olumsuz sonuçlar doğabilir. MS’te düzenli ve çok yorulmadan yapılan hareketin önemi bilimsel çevrelerce kabul görüyor. MS’li bireylerde yoganın etkisi geçmişten günümüze birçok çalışmada inceleniyor. Son yıllarda tüm dünyada MS’li bireylere tavsiye edilen yoganın, yorgunluğu, ruh halini, hareketliliği ve kas gücünü iyileştirebildiği gözleniyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Asana olarak bilinen yoga duruşları, bedenle ilgili bütün sistemleri çok güçlü bir şekilde etkiler” diyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aysun Ünal, “MS hastalarında zamanla oluşan yanlış beden duruşları, denge bozuklukları, kas güçsüzlükleri, kemik yoğunluğunda azalma gibi sık rastlanan şikayetler düzenli yoga egzersizleri ile zamanla azalır. Bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Yine yapılan duruşlar sayesinde daha iyi bir boşaltım sistemi sağlanır. MS’lilere yönelik uygulanan duruşlar denge, fiziksel, zihinsel koordinasyonu geliştirir. Eklem hareketliliğine destek olur, güç ve esnekliği geliştirir” diyor.

    Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Doç. Dr. Mesrure Köseoğlu, “Yogada uygulanan gevşeme teknikleri, konsantrasyon ve meditasyon sayesinde MS belirtileriyle baş edebilme yeteneği gelişir. Stres azalır, duygular ve zihin sakinleşir. MS rahatsızlığının sebep olduğu, yaşamdaki değişimlerden oluşabilecek depresyon önlenir” diye bilgi veriyor.

    Alanya Alaaddin Keykubat Üniversite Hastanesi’nden Doç. Dr. Ahmet Özşimşek, yoganın MS hastalarında sağladığı yararlarını şöyle sıralıyor:

    *Beden-zihin farkındalığı artar.
    *Nefes iyileşir.
    *Fiziksel-zihinsel denge koordinasyon gelişir.
    *Kas gerginliği, kaslarda aşırı kasılma azalır.
    *Bedensel esneklik ve güç artar.
    *Dolaşım iyileşir.
    *Duygu durum kontrolü sağlanır.
    *Stresle baş edebilme yeteneği gelişir.
    *Yorgunluk giderilir.
    *Enerji ve canlılık artar.