hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Sağlık haberleri şakaya gelmez!

    31.07.2018 Salı | 10:41Son Güncelleme:

    Sağlık alanında yapılan haberler ve sosyal medya paylaşımları insanların hayatını etkiliyor. Bu nedenle de sağlıkla ilgili haberler ve paylaşımlar hayati önem taşıyor. Sağlık haberleri şakaya gelmez, uzman ve deneyimli sağlık habercileri tarafından yapılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetecilikte son yıllarda büyük bir erozyon yaşanıyor. Bunun nedeni olarak geleneksel medyanın, yeni medyaya sırtını dönmesi derin yara almasına neden olduğu düşünülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yazılı medya istatistiklerine göre; 2017 yılında Türkiye'de gazete ve dergilerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 azaldı. http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27605

    Bu azalma ile birlikte gazetecilik de kan kaybetmeye devam etti. Özellikle sağlıkla ilgili haberlerde bilgi kirliliği oranları gözle görülür şekilde arttı. Usta Gazeteci Faruk Bildirici’nin, Günahlarımızda Yıkandık isimli kitabında da değindiği gibi;

    “Uzman ve deneyimli sağlık muhabiri istihdam etmek, piyasaya yönelik kaygılarla hareket etmeyen, sağlık haber ve yazılarında gazetecilik ve tıbbi etik ilkelerin uygulanmasına özen göstermek, en önemlisi de kamu çıkarını her türlü ticari kaygının üzerinde tutmak gerekir.”

    İnsanlara umut tacirliği yapıp mucize tedaviler ya da ürün pazarlayanlar toplum sağlığıyla oynuyor. Bu nedenle sağlıklı sağlık haberi yapılabilmesi için, uzman ve deneyimli sağlık habercileri yetiştirilmesi gerekiyor.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık haberleri şakaya gelmez

    Sağlık Haberlerine Farklı Bakış isimli kitabımda bu alanda çalışan gazetecileri ve akademisyenleri bir araya getirerek, sağlık haberlerinin etik, objektif ve güvenilir şekilde yapılmasının önemi üzerinde durdum. Bu alanda çalışanların hem tecrübelerini hem de akademik çalışmaları bir araya topladım.

    Tabii geleneksel medyada çalışan gazetecilerin, sosyal medyaya kanalize olması biraz zaman aldı. Bu süreçte sosyal medya fenomenleri reytinglerinin yükselmesi için çalışırken, medyanın adapte 

    olma sürecinin gecikmesi ile birlikte kan kaybı başladı. Bu süreçte gazeteci sayısı azalırken, sosyal medya fenomeni adı altında birçok kişi gerek takipçi satın aldı gerek dikkat çekebilmek için çok uğraştı. Tabii ki sosyal medyada da iyi içerik üretenlerle kötü içerik üretenlerin farkı çok net şekilde görülebiliyor. Bu nedenle internet haberciliği konusunda da geleneksel medyadan gelen gazetecilerin bu geçişe ayak uydurması gerekiyor.

    Ajansların anlaştığı sosyal medya fenomenleri kurumlara ve firmalara istedikleri şekilde lanse edilmeye çalışılıyor. Bunda da en önemli etken işbirliği yapabildikleri fenomenleri ön plana çıkartmak oluyor. Bu durumdan en fazla geleneksel medya zarar görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetelerin ve televizyonların darboğaza girdiği şu günlerde medyanın reklam fiyatlarının pahalı olduğunu söyleyen bazı firmalar sosyal medya fenomeni adı altındaki kişilere inanılmaz rakamlar ödeyebiliyor. Etki ölçümünün yapılmadığı bu sistemde sahte takipçi, sahte yorum ya da sahte beğeni kısaca sanal ve yalan bir dünyada net bir geribildirim olmasa da öyle gibi lanse edilen durumlarla karşılaşılabiliyor.

    Sağlık haberleri şakaya gelmez

    Gazetecilik mesleğinin ne kadar kutsal olduğunun çok fazla dile getirilmediği için unutulmuş durumda. Bu alan uzmanlaşma ve deneyim gerektiriyor, haber yaparken pişmek gerekiyor. Çünkü, medya hayatınızı şekillendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz gazetecilere sorunlar anlatılır, duyumlar iletilir ve kimsenin bilmedikleri aktarılır. Bizim işimiz bu! Negatif durumları pozitife dönüşsün diye gündeme getiririz. Ancak yalan söylenen durumları da anlarız. Haber kaynaklarına güvenmek konusunda da yıllar geçtikçe daha iyi analiz yaparız. Ona göre güveniriz ki, yalan haberler gördüğümüzde dayanamayabiliriz.

    Sosyal medyada özellikle sağlıkla ilgili hurafeler gün geçtikçe artıyor. Bunu destekleyenlerin bir kısmı da medyada kendilerine yer bulamayan umut tacirleri oluyor. Halk sağlığını tehlikeye atan ya Sosyal medyada özellikle sağlıkla ilgili hurafeler gün geçtikçe artıyor. Bunu destekleyenlerin bir kısmı da medyada kendilerine yer bulamayan umut tacirleri oluyor. Halk sağlığını tehlikeye atan ya da bilimsel kanıtı olmadan yapılan uygulamalar gazetecinin süzgecine takılıp, yayınlanmıyor. Bu kişiler sosyal medya fenomeni denilen kişilerin hayatlarına uyguladıklarını iddia ettikleri ve karşılığında para aldıkları ürünler nedeniyle birçok insanın sağlığından olmasına neden olabilir. Sağlıklı sağlık haberleri için medya desteklenmeli ve uzman gazeteciler yetiştirebilmeliyiz. Çünkü sağlık şakaya gelmez.