hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Sağlık sektörünün kahramanı hekimler

    14.03.2022 Pazartesi | 14:38Son Güncelleme:

    Pandemi sürecinde sağlığın önemi daha da net anlaşıldı. Bu süreçte sahada fedakarca çalışan hekimler, ailelerinden uzak kalmak durumunda da kaldılar. Zorlu günlerde her zaman herkesin yanında olan değerli hekimlerimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutlarız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık sektöründe değişim olsa ve teknolojik adımlar atılsa da hekimlerin yaptığı çalışmalarla sağlığımıza kavuşabiliyoruz.

    İki yılı tamamlanan pandemi süreci, birçok değişimin de yaşanmasına neden oldu. Dijitale ve teknolojiye geçiş hızlanırken, yeni adımlar atılmasının önemi de anlaşıldı.

    Endüstriyi etkileyen trendlerin pandemi öncesinde 3-4 başlıkta özetlenebilirken bugün çok daha karmaşık bir hal aldığını söyleyen Ernst & Young Amerika Kıtası Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri Arda Ural, “Dijitalleşme, jeopolitik risklerin göz önüne alınarak tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması, hastalar ve hekimlerle iletişim ortamları pandemi sonrası önemli farklar ve fırsatlar yarattı. Şu anda yaşanan krizin daha önceki yaşanan ekonomik krizlerle benzerlikleri yok, dolayısıyla bütün bunlar endüstri yöneticilerinin çok daha bilgili ve daha stratejik davranmaları gerektiğini gösteriyor. AB ve ABD başta olmak üzere tüm dünyada ilaç ve sağlık endüstrisi bu yeni trendlere uyum sağlamaya çalışıyor. Onun için şu anda gerek kamu yöneticileri gerek ilaç endüstrisi ve sağlık yöneticileri bu trendleri nasıl yaşayacaklarını, bunlardan nasıl faydalanacaklarını veya risklerini nasıl engelleyeceklerini tasarlamaya çalışıyorlar” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Büyük teknoloji firmalarının ilgilendikleri sektörler arasında sağlık ilk sıralarda”

    Son dönemde endüstrinin gündeminde gelişen teknolojilerin sektörü nasıl etkileyeceği sorusunun olduğunu hatırlatan Ural, şu yorumda bulunuyor: “Büyük teknoloji firmalarının ilgilendikleri sektörler arasında sağlık ilk sıralarda. Çünkü o kadar çok kaynak kullanımı ve verimsizliği var ki, o kaynakları daha etkili ve verimli kullanması açısından sağlık sektörünü kendileri için çok çekici bir alan olarak görüyorlar. Hakikaten başarabilirlerse hepimizin faydalanabileceği bir şey olur. Fakat, teknoloji firmaları ne yazık ki sağlık sektörünün karmaşık dinamiklerini pek anlayamıyorlar. Bu o kadar kolay değil. Öncelikle sağlık değer zincirini çok iyi anlamaları lazım. Herkes hala öğrenme sürecinde. Teknolojinin sağlık için yapabilecekleri orta ve uzun vadede umut verici bir beklenti arz ediyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık sektörünü en çok etkileyebilme ihtimali olan 10 trend şöyle sıralanıyor:

    1. İnovasyon açığı: Uzun yıllardır ilk defa ilaç endüstrisi bir inovasyon açığı ile karşı karşıya. Büyük ilaç şirketlerinin satışları ile ürün geliştirme portföyleri arasında bir dengesizlik oluşacak. Bu soruna çözüm olarak, Ar-Ge'yi dışarıdan temin etmeye yönelmek durumunda kalacaklar.

    2. Tedarik zincirinin dönüşümü: İlaç endüstrisi için tedarik zincirlerini güvene almak ve olası seçenekler oluşturmak daha öncelikli hale geldi. Özellikle son jeopolitik gelişmeler bunu daha da elzem kılıyor.

    3. Dijital operasyon modelleri: Endüstri, mevcut operasyon süreçlerini dijital operasyon modelleri ile daha hızlı ve etkin biçimde dönüştürme çabası içerisinde.

    4. Yeni teknolojik kabiliyetlerin yükselişi: Yapay zekâ, blockchain ve metaverse gibi yeni teknolojiler, sağlık ve yaşam bilimleri sektörünü dönüştürmek için fırsatlar yaratıyor.

    5. Uluslararası vergilendirmelerle ilgili güncellemeler: İlaç şirketleri, uluslararası vergilendirmeler konusundaki güncellemeleri çok yakından izliyor. OECD’nin küresel asgari vergi düzenlemeleri Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. İlaç fiyatlandırmalarına yönelik düzenlemeler: İlaç fiyatlandırmaları üzerindeki düzenlemelerin getirdiği baskılar tüm dünyada artıyor. Türkiye’nin yaşadığı fiyatlama ve ruhsatlama problemleri ise kendisine özgü.

    7. Klinik çalışmalara katılan hastaların ve çeşitliliğin önemi artıyor: Sağlıkta eşitliğin sağlanmasında; toplulukların demografik ve etnik çeşitlilik açısından klinik çalışmalarda daha başarılı bir şekilde yansıtılması ve kapsanmasının önemi daha iyi anlaşılıyor.

    8. Yeni stratejik yetenekler gerektiren ticari ortam: Covid-19’un bozucu etki yaptığı ticari ortam artık çok daha fazla yenilik ve ticari yetenekler geliştirilmesini gerektiriyor.

    9. Sermayenin maliyeti yükseliyor: Özellikle ABD’de Merkez Bankası’nın Mart ayından itibaren efektif faiz oranlarını artırmaya başlaması beklentileriyle sermaye maliyeti pandemi sonrasında artacak. Dolayısıyla, ilaç ve sağlık endüstrisinin büyüme projelerini fonlayacak sermaye daha pahalılaşacak. Bunun sermaye akışı açısından gelişmekte olan ülkelere olumsuz yansımaları olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10. Riskten arındırılmış Ar-Ge varlıklarının eksikliği: Birleşme ve satın almalar tarafında riskten arındırılmış varlıklar konusunda bir eksiklik söz konusu.

    Sağlık sektöründe beklenen değişimlerin her adımında hekimler önemli rol oynuyorlar. Hak ettikleri itibarı görmeleri ve iyi çalışma koşullarına sahip olmaları dileğiyle.