hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Türkiye’de ilk izsiz paratiroid ameliyatı yapıldı

    10.08.2017 Perşembe | 17:06Son Güncelleme:

    Ege Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk izsiz dudak içi endoskopik paratiroid ameliyatı gerçekleştirildi. Ameliyatta hastanın herhangi bir yerinden görülecek ameliyat izi olmadan hastalıklı paratiroid bezi, kapalı yöntemle sorunsuz bir şekilde alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de ilk izsiz paratiroid ameliyatı yapıldı
    Günümüzde tüm dünyada kabul gören ve güncel cerrahi tedavide yapılan bu yöntem, artık Türkiye’de de uygulanırken, hastanın boynunda iz olmaksızın gerçekleştirilen ameliyatının ertesi günü taburcu olarak normal hayatına geri dönüyor.

    6 ay boyunca karnında unutulan makasla yaşadı

    Paratiroid ameliyatlarının boyunda bir keseden gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Biriminden Doç. Dr. Özer Makay, “Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, yıllardır boyunda iz olmaksızın hem tiroid hem paratiroid ameliyatları ile ilgili gelişmeler mevcut. Bu gelişmeler, ilk meyvelerini Uzakdoğu ülkelerinde verdi. Koltuk altından küçük kesiler eşliğinde gerçekleştirilen ameliyatlarla başlayan bu süreç günümüze kadar alt dudak içerisinden küçük kesilerle yapılan kapalı (endoskopik) ameliyatlarla devam etti. Bu özellikli girişimde; alt dudağın içerisinden küçük kesiler eşliğinde, özel aletlerle boyuna olan kısa mesafeye tünel oluşturuyor. Kamera eşliğinde klasik kapalı cerrahi aletler ile hastalıklı paratiroid bezi alınıyor” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de ilk izsiz paratiroid ameliyatı yapıldı

    Yüz felci, ona tutkusunun kapılarını açtı

    Sokak köpeğine 4 saatlik 'tümör' ameliyatı

    Tayland’daki kliniği ziyaret ettik

    Ege Üniversitesi’nde Endokrin Cerrahisi'nde yenilikler geliştiren Doç. Dr. Makay, “Bundan yaklaşık on yıl önce böbreküstü bezinin ameliyatlarını kapalı yöntemle uygulamaya başladık. Ardından tiroid ve paratiroid hastalıklarının cerrahi tedavisinde video-endoskopik ameliyatlara başladık. Robotik cerrahiyi böbreküstü ve paratiroid bezi hastalıkları ile buluşturduk. Gerekli bilimsel alt yapıyı oluşturduktan sonra, izsiz dudak içi endoskopik tiroid ameliyatını, ilk olarak Paris’te bir kadavrada gerçekleştirdik. Ardından bilimsel toplantılarda konuyu enine boyuna ele aldık ve tartıştık. Geçtiğimiz yıl itibarıyla, hem kapalı tiroid hem kapalı paratiroid ameliyatlarının etkinliği ile ilgili bilimsel verilerin iyice artması ile gözlemci olarak tekniğin en sık uygulandığı Tayland’daki kliniği ziyaret ettik ve kapalı yöntemin yararlılığına inancımız tam olarak ülkemize geri döndük’’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koltukaltı veya dudak içerisinden kapalı ameliyatlar yapılıyor

    Bu yıl Şubat ayında Doç. Dr. Makay ve ekibi, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk izsiz tiroid ameliyatını gerçekleştirmesinin ardından tiroid hastalıklarının cerrahi tedavisinde kullanılan bu kapalı yöntem ülkemizde kabul görerek yayılmaya başladı. Doç. Dr. Makay, “Günümüzde, uygun hastalarımızda, gizli yerlerden yani koltukaltı veya dudak içerisinden kapalı tiroid ve paratiroid ameliyatlarını rutin olarak uygulamaktayız. Ameliyat olan hastalarımızın memnuniyetlerinin yanı sıra, kapalı tekniklerin ülkemizde kabul görmesinden ve yayılmasına vesile olmaktan mutluyuz” diye konuştu.

    Türkiye’de ilk izsiz paratiroid ameliyatı yapıldı