hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Esra Öz Esra Öz

    Üretmek için “kafanı değiştir”

    31.10.2018 Çarşamba | 12:02Son Güncelleme:

    Yaratıcılığın doğuştan gelen bir şey olduğuna, bu yeteneğe sahip olmayanların elinden yaratıcı kişilere gıpta etmekten başka bir şey gelmeyeceğine inanılır. Oysa çoğu sanatçı ve bilim insanı da herkes kadar sıradandır. Tek farkları kendilerine inanmaları ve bu da sonradan öğrenilebilecek bir şeydir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rod Judkins’in yazdığı Kafanı Değiştir, dünyanın en yaratıcı insanlarının 57 alışkanlığına mercek tutuyor. Beatles’tan Einstein’a, Charles Dickens’tan Damien Hirst’e kadar pek çok isim sayesinde kalıpların dışında düşünmeyi öğrenmek mümkün oluyor.
    Kitap, insanlara ilham verecek şekilde hazırlanmış. Yaratıcı insanların sahip olduğu yetenek, yaratıcı olduklarına inanmaları ve yaratıcı olduklarını düşündükleri için yaratıcı olmalarına odaklanmış. Böyle insanların ödün vermeyi reddetmeleri onları istenmeyen kişiler haline getirebilir ama önemli olan ne pahasına olursa olsun üretmeleridir.

    Manet, çalışmalarını Paris Dünya Fuarı’nda sergilemek isteyince kimse onunla ilgilenmez. Ancak o, eserlerini kabul görecek şekilde uyarlamak yerine, kendi sergi çadırını kurar. Eleştirmenlerin onun fikrini değiştirmesine izin vermez, o eleştirmenlerin fikrini değiştirir. Kitaptan günlük hayatta bakış açımızı değiştirecek bazı önerileri sıraladım.

    İşinin anlamı ne?

    Üretken insanlar yaptıkları şeyin anlamına odaklanırlar. Yaptıkları şeyin kendileri ve dolayısıyla başkaları için bir anlamı olmasını sağlarlar. Endişeleri, gerçek insani değere sahip, anlamlı bir şey üretmektir. Teknik ya da çarpıcı görünüm gibi şeylere pek aldırmazlar. Teknik ayrıntılara değil, içeriğe kafa yorarlar.

    Sıradan olanın içinde sıradışı olanı ara

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    David Hockney, Typhoo marka çay paketlerini her gün o çaydan içti ve sürekli ortalıkta oldukları için resmetmeye başladı. Warhol, Campbell çorba kutularını boyadı çünkü her gün öğle yemeğinde o çorbadan içiyordu. Henry Moore, koyun resimleri yaptı çünkü stüdyosunun önündeki alan koyunlarla doluydu.
    Teknolojiyi sen yönet
    Bir teknoloji gurmesi olmak önemlidir. Teknoloji seni kontrol etmesin, işine yarayan kısmını seç. Teknolojinin seni alt etmesine izin verme, onunla iyi yaşamayı öğren.

    Üretmek için “kafanı değiştir”

    İmrendiklerini sen yap

    Sana, “Keşke bunu ben yapsaydım” dedirten bir şey varsa, yap onu. Başkalarının başarılarına gıptayla bakabilir ya da onları motivasyon kaynağı olarak kullanabilirsin. Onlar yapabildiyse sen de yapabilirsin.

    Çevreni zehirli insanlardan temizle

    Bazı insanlar sana kendini enerjik ve aydınlanmış hissettirirken diğerleri yorgun, tükenmiş ve sinirli hissettirir. Bu insanlar zehirlidir. Onları ayırt etmeyi öğren ve onlardan uzak dur. Yaratıcılık oksijen gibidir ve onlar oksijensiz kalmışlardır başkalarının kendini ifade edebildiklerini görmek onlara acı verir.
    Bazı insanlar sana iyi gelir. Sana enerji verir ve seni heyecanlandırırlar. Bazılarıysa iyi gelmez. Gücünü emer ve seni olumsuzluğun içine boğarlar.
    Herkes bir işin neden zor ve imkansız olduğu konusunda nedenler üretirken, yaratıcı insanlar bu işi mümkün olması için nedenler düşünürler. Yaratıcı bir zihin edilgen değil etkindir. Her şey yaratıcı insanların etrafında gerçekleşir. Bir etki yaratmak istiyorsan fark edilmek için bir şeyler yapmalısın.