hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fem Bozdağ Fem Bozdağ

    Kent Kamerası: Flaneur

    17.05.2021 Pazartesi | 11:18Son Güncelleme:

    Yaratıcı sınıfın tarihteki ilk örneği olarak gösterebileceğimiz flaneur, 19. yüzyıl Paris’i ile özdeş kent insanına yönelik bir kavramdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Flaneure göre dönemin sanatı boş ve yüzeyseldir. Daha yaratıcı öğeler için kent gezintilerine çıkan flaneur, sokak tabelalarını sanat eserlerinden daha yaratıcı bulur ve posta kutuları onlar için bir heykel statüsündedir. Estetik zevkleri gelişmiş olan kent dedektifleri, kenti fotoğraflarla belgeler. Kent ve cadde fotoğrafçılığı, flaneurle özdeşleşen bir kavramdır.

    Flaneurler kapitalizmin yarattığı rekabetten uzak, hem meraklı hem de tembel olarak tanımlanır. Kent sokaklarında vakit geçirmeyi seven flaneurler, kenti gerçekten anlayan ve gözlem yeteneklerine sahip kişilikleri ile ‘’kent kamerası’’ olarak da adlandırılabilir. Walter Benjamin’e göre flaneur, kapitalizmin çarkına girmez ve amatör bir dedektiftir.

    19. yüzyılda aylaklık olarak tanımlanan flaneur olgusu, yaratıcılık üzerine çalışan kişilerin odak noktası haline gelir. Günümüzde ‘’hayalperest’’ ve ‘’gerçek dışı’’ olarak suçlanan flaneur, bugünün ekonomisinin yönetici gücü olarak da tanımlanabilir. Flaneur kavramı, bugünün küresel ekonomisindeki yaratıcı sınıfın temel aktivitesi haline gelir. Yaratıcılık, günümüzde mali gücün sağlanması ve artırılması açısından güçlü bir araçtır. Yaratıcı meslekler arasında yazarlık, sanat tasarımı, ürün geliştirme ve bilimsel araştırma gibi dallar yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaratıcı bireyler, alışılagelmiş ürün ya da tasarımlara karşı çıkarak, kendi zevkine yönelik düşünceleri somut hale getirerek kitlelere sunar. Günümüzde seri üretimin yaygın kullanılmasından dolayı insanlar, farklı ve özgün olana yönelik bir arayış içine girer.

    Yaratıcı bireylerin kamu sektöründe de zaman içerisinde yer almaya başlar. Kültür alanında da önemli bir yer edinen yaratıcı bireyler, içsel ve dışsal motivasyon konusunda bağlı olduğu sektörün bünyesinde çalışma alanına katkı sağlar. Günümüzde yaratıcı bireyler, sektörde birçok alanda farklı statüler içerisinde çalışmalar göstermektedir. Yeni medya kanallarında yoğunlukla rastladığımız yaratıcı bireylerin yoğun bilgi birikiminden ziyade deneyimleri ve gündem takibi, onların daha yoğun ilgi görmeleri açısından önemlidir.