hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fırat Öklü Fırat Öklü

    Fiziksel kuvvet için Pilates 

    02.12.2021 Perşembe | 13:57Son Güncelleme:

    Kişiler yaşam boyunca sağlıklı ve güçlü olmak için çeşitli egzersizler yapmayı denemişlerdir. Yazıma kuvvetin tanımı ile başlamak istiyorum. Kuvvet bir dirence karşı koyabilme ya da bir direnci veya kendi vücut ağırlığını ileriye doğru hareket ettirme özelliğidir. Son yıllara kadar body building güç antrenmanlarında hep aklımıza gelen ilk egzersizdi. Hoca eşliğinde ve doğru yapıldığında aslında body building ile fiziksel kuvvetlenme tabiî ki sağlanır bundan şüpheniz olmasın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki pilates ile kuvvet antrenmanlarının farkı nedir ?  Kaslar kuvvetleniyor fakat hacim (hipertrofi) olarak bir gelişme görülmüyordu. Genellikle kişilerin pilates yaptıktan sonra(en az 3 ay) en çok kullandığı cümleler;kendimi çok iyi hissediyorum , gün içinde yorulmuyorum  , ağrılarım bitti gibi cümlelerini pilates eğitmenleri olarak çok duyarız. Pilateste kuvvet antrenmanlarında birinci  nokta kuvvetli bir omurga ve onu çevreleyen öncelikle güçlü kaslar bunun yanında en geniş açılarda ki eklem hareketliliği ve esneyen kaslardan söz edebiliriz.  

    Peki sorumuza geri dönelim body building ile kaslar hacim olarak büyümeye uğrar ve o şekilde kuvvetlenir. Vücut geliştirmede hareket açısı kısıtlıdır. Kaslar hacim ile birlikte kısalır bu yöntemi pilates ile birlikte görmüyoruz ama vücudumuzun  kuvvetlendiğini görüyoruz. 

    Pilateste ki vücut ağırlığı ya da uygulanan yay direnci kaslara kuvvet kazandırırken yük bindirmez kası çalıştırırken aynı zamanda esnetir . Direnç olarak daha çok reformer pilateste ki yaylar ve yer çekimi kullanılır. Tabiki burada tekrar sayıları da önemlidir . Kaslar en geniş açıda esnerler, kuvvetlene kasın aynı zamanda esnekliğininde artması gerekir. Bu bizi sakatlıklara karşı korur  ve gün içinde daha rahat hareket etmemizi sağlar. Bir hareket içinde kas kuvvetlenirken aynı zamanda esnekliğide artar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oysa yanlış bilinen pilates egzersizinin kasları uzattığına ve incelttiğine dair bir kanı vardır. Kasların uzunlamasına bir gelişme göstermeyeceğini ancak esnekliğini arttırdığını söyleyebiliriz. Kaslardaki ince dokunun yağsız şekilde arttırabileceğini, kas kütlenisin gelişebileceğini fakat daraltmayacağını söyleyebiliriz. Burda  eğer  yağdan kilo kaybetmek istiyorasak   pilates egzersizlerinden  sonra  yada  önce  cardiovascular (yürüyüş  veya  bisiklete binmek ...vb) bir egzersiz yapmamız ve  doğru beslenmemiz gereklidir. 

    Pilatesle birlikte omurganın kuvvetlenmesi ön plandadır. Peki bu kuvvetlenme pilatesle nasıl gerçekleşir . Son yıllarda dünyada pilates egzersizinin çok kişi tarafında yapılmasının sebeplerinden  bir tanesi omurga sağlığı ve kuvvetlenmesidir. Omurganın bu kadar çok konuşulmasının sebebi ise   ortaya çıkan pandemi ile birlikte evde kalmamız, bilgisayar ve cep telefon kullanımının artmasıdır. Bu uzun süreli kullanım hem omurga üzerinde ki yükü arttırdı hem de problemleri, ağrıları beraberinde getirdi .  

    Biz pilates eğitmenleri olarak  omurga sağlığı ya da omurganın kuvvetlenmesi için neler yapıyoruz biraz da bunlardan bahsedelim . Pilates gezersizlerini yaparken en çok dikkat edilmesi gerekilen  nokta  omurganın doğal pozisyonda sabit kalması gerekliliğidir. Bunu biraz daha açarsak vücudumuzda iki tane ‘S’ vardır. Birincisi boynumuzdaki ‘S’ kavis , ikinciside belimizde ki ‘S’ kavis .  
    Hareketleri yaparken bu iki kavisin doğal pozisyonda olması gerekir. Hareket içinde muhakkak ki açılar değişir. Ama bu açıların doğru kullanımı önemlidir.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücut kuvvetlenmesinde doğal omurga pozisyonunu korumak için pelvis(kalça kemiği) ve omurga etrafında ki kasların kuvvetlenmesi gereklidir. Pilates tam da bunun için ideal bir egzersiz metodudur. Şimdi size omurga kuvveti için 3 pilates egzersizi önereceğim .  

    DOUBLE LEG STRETCH 
    Tekrar Sayısı: 4-5. 

    BAŞLANGIÇ POZİSYONU 
    Başınız, omuzlarınızla birlikte vücudun üst kısmı minderden kalkmış ve her iki dizinizde göğsünüze çekilmiş, elleriniz ayak bileklerinizde olacak şekilde sırtüstü yatın. 

    HAREKET  AKIŞI 
    Başlangıç pozisyonunu bozmadan, kollarınızı başınızın gerisine doğru uzatırken bacaklarınızı ileriye düz olacak şekilde uzatın ve nefes alın bu esnada abdominal desteği kaybetmeyin. Nefes verirken başlangıç pozisyonuna dönün, kollarınızla geniş bir daire çizin. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODAK  NOKTA 
    Omuzlar rahat ve dirsekler açık pozisyonda olmalı. Gövdenin üst bölümü yukarı kaldırılmış ve sabit olmalıdır. Karın kaslarınızın yukarı hareketine izin vermeyin. Abdominal kasların gücünü arttırmak. Merkez kontrolü ve pelvis Stabilizasyonunu geliştirmek. 

    MODİFİKASYONLAR 
    Kol versiyonu: omuz problemi olanlar için kollar baş üzerinden geri dönerken, daire çizmeden bacaklara uzanır.  
    Kolay versiyon: Eller ile baş desteklenirken, bacakları tavana doğru uzatın 

    ÖNLEM ALINMASI GEREKEN DURUMLAR 
    Omurga fleksiyonunun uygun olmadığı bel ve boyun problemleri, örneğin; osteopeni, osteoporoz ve disk sakatlıklarında hareketi yapmayın. 

    Fiziksel kuvvet için Pilates

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiziksel kuvvet için Pilates

    PUSH UP 
    Tekrar Sayısı: 3 set. 

    BASLANGIÇ POZİSYONU  
    Matin bir ucunda pelvis nötr konumda olacak şekilde kolları yukarı kaldırın. 

    HAREKET AKIŞI  
    Kollarınızı yukarı doğru uzatırken nefes alın.  Gövdenin önünden roll down ile yere doğru uzanırken nefes verin. Elleriniz yerde, 4 adımda plank pozisyonuna gelirken nefes alın. Pelvisi nötr konumda plank pozisyonunda beklerken nefes verin. Nefes alarak dirseklerinizi bükün, push upa inin. Nefes verirken dirseklerinizi düzelterek, kendinizi yukarı doğru itin. Nefes alırken tekrar elleriniz üzerinde geriye yürüyün ve nefes verirken gövdeyi roll up hareketiyle başlangıç konumuna geri getirin. 
     
    ODAK NOKTA  

    Scapular stabilizasyonunu koruyun. Roll downa inerken, omurganızı iyice yuvarlayın. Omurganın esnekliğini arttırmak. Özellikle omuz, pectoral ve kol kasları olmak üzere tüm vücudu kuvvetlendirmek. 

    MODİFİKASYONLAR 
    Dizler üzerinde push up çekilebilir. 
     
    ÖNLEM ALINMASI GEREKEN DURUMLAR  

    El bileği problemi olanlar, yumrukları üzerinde ya da push up elcikleri kullanabilirler. 

    Fiziksel kuvvet için Pilates 

    Fiziksel kuvvet için Pilates Fiziksel kuvvet için Pilates

    Fiziksel kuvvet için Pilates

    DOUBLE LEG KICK 
    Tekrar Sayısı: 6. 

    BASLANGIÇ POZİSYONU  
    Yüzüstü mate uzanın. Ellerinizi belinizin arkasına kenetleyin, baş bir yöne doğru çevrilmiş sekilde yatın. Dirsekler rahat ve yere doğru bırakılmış bacaklar olabildiğince kapalı olmalıdır. 

    HAREKET   AKIŞI  
    İki dizinizi bükerek 3 kesik nefes alırken topuğunuzu kalçaya doğru vurun. Hareket boyunca kalçanızın önünü yere sabitleyin, bel bölgesi sabit kalsın. Karın kaslarınızı aktive edin, nefes vermeye başlayın. Bacaklarınızı düz olarak geriye doğru uzatırken, gövdeyi extansiyona olabildiğince kaldırın, kollarınızla geriye doğru uzanın. Boyun yukarı doğru uzar. Başınızı her seferinde bir yandan diğer yana çevirin. Tekmeleri atarken kalçanın ve gövdenin yerde ileri geri hareketini kontrol edin. 

    ODAK NOKTA  
    Hamstring kaslarını kuvvetlendirip, quadriceps kaslarını esnetmek. Omurga extansör kaslarını ve gluteal kasları kuvvetlendirmek. Omuz kuşağı ön bölümünü esnetmek. 

    MODİFİKASYONLAR  
    Omuz rahatlığı olmayanlar için kalkış esnasında eller kenetlenmeden geriye uzatılır. 

    ÖNLEM ALINMASI GEREKEN DURUMLAR  
    Omurga ekstansiyonunun uygun olmadığı bel problemleri; spondylolisthesis (omur kayması), stenosis (omurilik kanalı daralması) ve disk sakatlıklarında hareketten kaçının. Diz problemlerinde bükülme açısını  sınırlayın. 

    Fiziksel kuvvet için Pilates

    Fiziksel kuvvet için Pilates 

    Fiziksel kuvvet için Pilates