hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş dolgusu sonrası dikkat etmeniz gerekenler!

    01.08.2022 Pazartesi | 15:24Son Güncelleme:

    Diş dolgusu çürümüş, çatlamış ya da kırılmış olan ve estetik açıdan hoş görünmeyen dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Diş dolgusu ile madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer. Bazı durumlarda dişlerimizde meydana gelen çürükleri göremeyiz. Özellikle dişlerin ara yüzlerinde meydana gelen çürüklerin teşhisi için mutlaka düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dişinize dolgu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken önemli durumlar vardır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki dolgu işleminden önce uygulanan anestezinin etkisi geçene kadar en az 2 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Aynı şekilde mümkünse çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecek tüketimine birkaç saat ara verilmesi iyi olur. Bazı derin dolgulardan sonra birkaç gün sızlama şeklinde ağrı oluşabileceğinden ağrının kesilmesi için ağrı kesici kullanabilirsiniz.

    Dolgunun ağızda yarattığı şekil değişikliğine alışmak birkaç gün sürebilir. Bu süreçte dil ve yanağınızı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. Dolgunun dişin sinirlerine çok yakın olması durumunda soğuk ve sıcak hassasiyetinin birkaç hafta sürmesi normaldir. Eğer gün geçtikçe artan ağrı şikayetiniz oluyorsa acil bir şekilde diş hekiminize başvurun. Dolgunun ilk birkaç gün dilinize yabancı gelmesi nedeniyle rahatsızlık vermesi gayet normaldir. Konuşurken, yerken ya da ağzınızı kapattığınızda yükseklik hissi ve çarpma oluyorsa, dolgunuzun tekrardan gözden geçirilerek yüksekliğinin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca yüksek dolgular şiddetli ağrıya ve eklem sorunlarına neden olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı da dolgularına oldukça zarar vererek çatlak ve kırılmalara neden olabilir bu nedenle diş sıkma problemi yaşadığınızı diş hekiminize dolgu işlemine başlamadan önce mutlaka söyleyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolgu işlemi sırasında, diş ile dolgu malzemesi arasında boşluk kalması ve dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmesi dolgunun düşmesine neden olabilir. Ayrıca dolgu yapılırken ki sorunlardan dolayı zamanla dolgunun altına doğru bir sızıntı kanalı oluşursa dolgunun altındaki kısmın çürümesi sonucunda da dolgu düşebilir. Bu gibi durumlarda acil olarak diş hekiminize başvurup tekrardan dolgunuzu yaptırmalısınız. Dolgularınızın da bir ömrü olduğunu unutmamalısınız. Tüm dolguların yaklaşık 5 yılda bir kontrol edilip gerekliyse yenilenmesi gerekebilir.

    Bu hafta anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız günler dilerim.