hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş hekiminizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

    28.06.2022 Salı | 14:20Son Güncelleme:

    Ağız sağlığının istenilen düzeyde olmaması ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi sebebiyle her yaşta diş kaynaklı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Çocukluktan başlayarak yaşlılık dönemine kadar farklı sebeplerle oluşan diş sorunları, mutlaka bilgili ve tecrübeli diş hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimlerine zamanında gidilmemesi, ilerleyen süreçlerde çok daha büyük sorunlarla karşılaşma ihtimalini yükseltmektedir. Diş problemleri bireyin hem genel sağlığını hem de estetik duruşunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı diş bozuklukları kişilerin ileride psikolojik rahatsızlık yaşamasına bile sebep olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda, kendi başımıza düzenli diş bakımı yapmak kadar diş hekimimizi doğru seçebilmek de oldukça önemlidir. Bu sebeple diş hekimi seçerken bazı hususlar dikkatle incelenmeli, ileride yaşanabilecek sorunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı bir birey ister diş problemi yaşasın ya da yaşamasın yılda en az iki kez olmak üzere diş hekimine muayene olmak zorundadır. Bakın burada zorunlu ifadesini özellikle kullanıyorum çünkü ağız ve diş sağlığınız sağlıklı bir yaşama açılan ilk kapıdır. Bu sebepten dolayı mesleğinde iyi bir diş hekimine kendinizi emanet etmeniz en doğal hakkınız. İyi bir diş hekimi seçmek için beklentilerinizi karşılayan, ihtiyaçlarınıza uygun, ulaşmanın zor olmadığı ve iyi bir iletişim kuracağınız birini seçmelisiniz. Birçok kişi diş hekimi seçimini arkadaş, eş ve akraba tavsiyesiyle yapmaktadır. Bu çok doğru bir yöntem değildir. Seçeceğiniz diş doktoru hakkında kendinizin araştırma yapması en isabetli yol olacaktır. Burada size dikkat etmeniz gereken birkaç öneride bulunacağım.

    1-Diş doktoru seçimindeki en önemli nokta, seçeceğiniz hekimin mesleki donanımıdır. Diş hekiminizin geçerli bir diplomaya sahip olması gerekmektedir. Bakın burası çok önemli çünkü etrafımızda birçok sahte diş hekimi bulunmaktadır. Ne olur sahte diş hekimlerine dikkat edelim. Diş hekiminizin mesleki açıdan donanımlı olması oldukça önemlidir. Kendini geliştiren; sürekli eğitim, kongre ve seminerler ile ya da uygulamalı olarak becerilerini geliştiren, kendisine yatırım yapan bir diş hekiminin yenilikler ve uygulamalar konusunda daha yetkin olduğunu rahatlıkla düşünebilirsiniz.

    2-Kişisel ihtiyaçlarınızı göz önünde tutmanız da, diş hekimi tercihlerinizde size yol gösterecektir. Örneğin diş estetiği ile ilgili bir hekim arayışı içerisindeyseniz bu alanda uzmanlaşmış bir hekime gitmeli, çocuğunuz için bir hekim arayışındaysanız, çocukların psikolojisine vakıf bir pedodontist diş hekimine yönelmelisiniz. Uyumsuz ve çapraşık dişlerin tedavisini kapsayan ortodontik tedaviler için bir ortodonti uzmanına başvurmalısınız. Zaten donanımlı bir diş hekimi size hangi durumda konunun uzmanına gitmeniz gerektiğini söyleyecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3-Diş hekimi tercihlerindeki önemli bir diğer husus da, hekimin çalıştığı kliniğin yapısıdır. Sizinle ilgilenecek asistanlara, kliniğin hijyenik olup olmadığına, muayene sırasında mahremiyet ihtiyacının sağlanıp sağlanmadığı gibi konulara dikkat etmelisiniz.

    4-Diş hekimi seçimlerinde dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husus hekimin saatlerinin size uygun olup olmadığıdır. Hekimin çalışma saatlerinin sizin çalışma saatlerinizle çatışması halinde, tedaviniz aksayabilir. Bu durum ileride can sıkıcı boyutlara ulaşabilir. Bu sebepten dolayı tedavinize başlamadan önce mutlaka hekiminizin randevu saatlerini detaylıca öğrenin.

    5- Başka bir şehre taşındığınızda eski diş hekiminize, yeni taşındığınız yerde tanıdığı bir diş hekimi olup olmadığını sorun.

    6- Diş tedavileriniz için seçtiğiniz klinikte size uygun ödeme yöntemlerinin bulunup bulunmadığı ve sigorta durumunuza uygun bir tedavi şeklinin mümkün olup olmadığı gibi hususları da mutlaka göz önünde bulundurun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7- Diş hekiminizi internetten araştırabilirsiniz ama ne olur google’da ya da sosyal medyada ararken en iyi diş hekimi yazmayın. “En iyi diş hekimi” olarak birçok arama yapıldığını biliyoruz ama böyle bir sonucun gerçek karşılığı olmadığını bilmelisiniz. İşini çok iyi yapan birçok diş hekimi var ama hiçbiri kendisini “en iyi diş hekimi” olarak tanımlamaz. Etik kurallar çerçevesinde işini yapan birçok diş hekimi olduğuna emin olun. Hatta bunların bir kısmını Google’da ya da sosyal medyada bulamayabilirsiniz.

    8- İlk randevu aldığınızda bunu bir muayene randevusu olarak düşünün. Hemen tedavilerinize başlamak zorunda değilsiniz. Bu şekilde diş hekiminiz ile daha iyi bir iletişim kurar ve daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilirsiniz.

    9- Önceliğiniz fiyat olmasın. Önceliği fiyat olan hastaların aldıkları ucuz ve düşük kalitede diş hekimliği hizmeti, uzun vadede daha pahalıya mal olmaktadır.. İşini iyi yapan profesyonel bir diş hekiminin kalitesi fiyatları da etkilemektedir. Unutmayın ki önemli olan tedavinizi ucuza hallettirmek değil doğru doktoru seçebilmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu haftalık anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız günler diliyorum. Tekrar görüşmek üzere.