hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş Hekimleri Günümüz Kutlu Olsun…

    22.11.2022 Salı | 09:10Son Güncelleme:

    Bugün bizler için özel bir gün olan Diş Hekimleri Günüdür. Türkiye'de ilk diş hekimliği okulunun kurulduğu gün kutlanmaya başlanan Diş Hekimleri Günü, daha sonraları Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası kapsamında kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde sağlık alanında Diş hekimleri her konuda ön saflarda yer almış ve almaya da devam etmektedir. Bu mesleğe kendini adamış, işini hakkıyla yapan tüm Diş Hekimlerimizin günü kutlu olsun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dişçi Mekteb-i Aliyesi" Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açıldıktan sonra ülkemizin ilk ‘’Dişçi Mektebi’’ olarak tarihte yerini almıştır. İşte bu tarih ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabu edilir. Dişhekimliği okulunun kurulması ile birlikte dişhekimliği eğitimi de çağdaş bir şekil almıştır. 1996 yılından itibaren de 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü”; 22 Kasım'ı içine alan hafta, ağız diş sağlığının yaşamımızdaki önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak bütün yurtta kutlanılmaya başlanmıştır.

    Sağlıklı bir yaşamın anahtarı ağız ve diş sağlığıdır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında diş ve diş eti hastalıkları gelmektedir. Ancak hayatımızı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Bu yüzden daha çocukluk çağlarından itibaren ağız ve diş sağlığına önem verilmedir.

    Çocukların gelişim dönemlerinde edindikleri tecrübe ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca, bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde ailelerin, öğretmenlerin ve medyanın da etkili olduğu bilindiğinden ülkemiz genelinde bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak, ağız diş sağlığının önemine dikkat çekmek ve doğru alışkanlık kazandırmak amacıyla Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’nda etkinlikler düzenlenmektedir. Bunun yanında Türk Dişhekimleri Birliği ve 40 Dişhekimleri Odası, 38 yıllık geçmişlerinden gelen birikimle halkın ağız diş sağlığı ve mesleğin sorunları ve çözümleri konusunda yeterli bilgi ve tecrübeleri ile ulusal ağız diş sağlığı politikalarının oluşmasında katkı yapmaya büyük bir özveri ile devam etmektedirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekilen bugün ve hafta boyunca sağlığımızın önemli bir parçası olan ağız diş sağlığı bakımının özellikle küçük yaşlardan itibaren verilecek eğitimlerle kazandırılmasında ebeveynlere ve biz diş hekimlerine büyük görevler düşmektedir. Kişilerin kendi ağız bakımlarını ihmal etmemeleri kadar, düzenli diş hekimi kontrolünü de ihmal etmemesi önemlidir. Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Ağız bakımı ne kadar iyi yapılırsa yapılsın bazen çürükler oluşabilmektedir. Çürük yavaş ilerleyen bir süreçtir ve çürük farkedildiği zaman çoğu zaman geç kalınmış olur. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.

    Diş hekimleri ülkemizde sağlık alanında her konuda ön saflarda yer almış ve almaya da devam etmektedir. Özellikle pandeminin ilk günlerinden itibaren diş hekimleri kendi sağlıklarını hiçe sayarak büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmişlerdir. Buradan pandemi nedeniyle hayatını kaybeden diş hekimi meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Halkımızın ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yönünde büyük bir özveri göstererek fedakârca çalışan tüm diş hekimlerimizin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile Diş Hekimliği Günü kutlu olsun.