hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Kanal tedavisi kanser yapabilir mi?

    17.11.2020 Salı | 09:11Son Güncelleme:

    Son zamanlarda bazı hastalarımdan duyduğum bir konuyu bu hafta köşeme taşıma kararı verdim? Özellikle bazı televizyon programlarında kök kanal tedavisi ile ilgili bilimsel temele dayanmayan bilgiler yansıtılmasından beri hastalarım kanal tedavisinin kalp hastalıklarına, sistemik rahatsızlıklara, hatta kansere bile yol açabileceğini belirten söylemlerde bulunup bu konu hakkımda düşüncelerimi sordular. Hatta bazı gazetelerde ve dergilerde bile bu konu hakkında yazılar görüp şaşkınlığımı gizleyemedim. Bir kere şunu asla unutmamalıyız ki kanal tedavisi, bilimsel ve biyolojik esaslara dayanan, iyi ve kuralına uygun yapıldığı takdirde kişinin dişini kaybetmesinin önüne geçen son derece önemli bir tedavi yöntemidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar kanal tedavisinin başarısının son derece yüksek olduğunu göstermektedir. Halkımızın bu şekilde yanlış bilgilerle donatılmaya çalışılması, insan sağlığını hiçe saymaktan başka birşey değildir. Amerikan Kanser Derneği’nden yapılan açıklamada kanal tedavisi gören hastaların kanser riskinin daha yüksek olduğunu gösteren herhangi bir çalışma olmadığı söylenmiştir.

    Aslında, kanser ve kanal tedavisi arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar, kanal tedavisi görmüş kişilerde bazı kanser türleri riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

    Şöyle bir geçmişe bakıp internette araştırma yaptığımda kanal tedavisi ile ilgili böyle karalayıcı bilgilere 1990’lı yıllarda da rastlanılmıştır. Bu dönemde Amerika Endodontistler Birliği (AAE) şöyle bir açıklamada bulunmuş: Kanal tedavisi, emin, etkili ve herhangi bir sistemik hastalıkla ilişkisi olmayan bir işlemdir. İyi yapılmış bir kanal tedavisinin sistemik hastalıklarla ilişkisinin olmadığı, modern metodolojik araştırmalarla ispatlanmıştır.

    Başarılı bir kanal tedavisi, kök kanal sistemindeki bakterileri yok eder ve sistemik etkileri önler. Yani bu söylentiler o yıllarda mevcutmuş ama bilimsel veriler altında yapılan gerekli açıklamalarla dedikodu olarak bu zamana kadar gelebilmiş. İşin kötüsü aslında toplumumuzda bazı diş hekimliği mensuplarının bile özellikle televizyon programlarında bu asılsız haberleri doğrular nitelikte demeçler verip toplumun kafasını karıştıracak girişimlerde bulunmasıdır. İlginç olan, bilimsel dayanağı olmayan iddialar ile dolu olan programlarda, dişlerin kanal tedavisi ile iyileştiğine ve yıllarca sağlıklı bir şekilde ağızda fonksiyon gördüğüne dair hiçbir bilgi verilmemektedir.

    Kanal tedavisinin kansere yol açtığını belirten yaklaşım,1950’lerden kalma yöntem ve teknolojilere dayanmaktadır. Artık günümüzde oldukça modern aletler ve ilaçlarla kanal tedavisi tedavisi mükemmele yakın bir şekilde yapılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen sene Amerikan Diş Hekimliği Birliği(ADA – American Dental Association), Amerikan Endodontistler Birliği (AAE – American Association of Endodontists) ve Amerikan Diş Araştırmaları Birliği (AADR – The American Association for Dental Research) kanal tedavisi ve kanser ilişkisinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını ve kanal tedavisinin yıllardır başarılı bir şekilde uygulanan tedavi yöntemi olduğunu bildirmişlerdir.

    Ülkemizde de Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Endodonti Derneği’de kanıta dayalı dişhekimliğinden yoksun bu tür duyuruların yanıltıcı ve zararlı olduğuna dair basın açıklamasını yapmış bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzun lafın kısası kanal tedavisi dişinizi çekimden kurtaran ve ağız sağlığınızı korumayı amaçlayan son derece başarılı bir tedavi yöntemidir. Ama burada şunu da belirtmek isterim ki kanal tedavisi emin ellerde ve son yenilikleri içeren cihazlarla yapıldığın da başarılı bir tedavi yöntemidir. Bu yüzden yazılarımda bunu sık sık tekrarlıyorum. Güvendiğiniz bildiğiniz diş hekimlerine muayene olun. Merdiven altı diş kliniklerinden uzak durun. Bilime güvenin, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin.

    Yazımı sonlandırırken artan korona virüs vakaları nedeniyle sizleri maske, mesafe ve temizlik konusunda tekrar uyarmak istiyorum. Ne olur hepimiz bu kurallara özenle uymaya devam edelim aksi halde artan vaka sayıları nedeniyle bizi zor günler beklemekte.

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.